Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Jaki Olej Do Smażenia

Smażone jest pyszne! Stojąc przed wyborem oleju do smażenia, należy zwrócić uwagę na jego właściwości, m.in. na jego stabilność. Podczas smażenia olejów o większej stabilności, utrata cennych składników odżywczych i zdrowotnych są niewielkie. Stosunkowo dużą stabilność i świeżość, mają o olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Ich zaletą są m.in. niska ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.

Przykładowe oleje do smażenia znajdują się poniżej:

Olej rzepakowy to produkt neutralny w smaku, ma jasny kolor i szerokie zastosowanie. Świetnie nadaje się na zimno jak i na ciepło, ma najbardziej 'neutralny' dla zdrowia skład kwasów tłuszczowych. Zawiera najmniej kwasów omega-6 oraz witaminę E i K. Jego temperatura palenia to 240 stop. C.

Orientalny Sklep
Olej arachidowy
to najczęściej spotykany olej w kuchni azjatyckiej, spowodowane jest to bardzo wysoką temperaturą dymienia 230 stop. C.  Olej arachidowy ma jasny zółty kolor i lekki orzechowy posmak. idealnie nadaje się do smażenia metodą stir-fry. Ma właściwości zdrowotne, ponieważ zawiera małą ilość tłuszczów nasyconych.

Olej arachidowy

Olej ryżowy jest popularny zwłaszcza w krajach azjatyckich. Ma charakterystyczny zapach i zółty kolor. Produkuje się go z nasion ryżu, a dokładniej z otrąb ryżowych, nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy zawiera dużo wartości odżywczych takich jak witamina E oraz antyoksydanty. Bardzo ważnym elementem jest zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz 6. Temperatura palenia to aż 250 stop. C.

Olej ryżowy

Olej słonecznikowy rafinowanyma jasnożółtą barwę, jest powszechnie używany do dań na zimno i na ciepło. Zawiera dużą ilość witaminy E. Temperatura palenia oleju słonecznikowego to 220 stop. C.


Olej sojowy rafinowany ma jasny kolor i delikatny smak, jest podobny do oleju rzepakowego. Olej sojowy jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość flawonoidów, lecytyny, sterole i witaminy E. Temperatura palenia tego oleju to 240 stop. C.

Olej sojowy

Olej palmowy jest zdrowy i bogaty w witaminy oraz wartości odżywcze. Wyciskany z czerwonych owoców palmy. Bogaty w prowitaminę A, naturalną witaminę E i likopen, które są potężnymi antyutleniaczami. Jego atutem jest wysoka temperatura dymienia 235 stop. C.

Olej palmowy

Wybór poszczególnego rodzaju oleju należy do potrzeb, jednak im wyższej jakości olej, tym przyrządzane w nim potrawy są smaczniejsze i zdrowsze.

Oleje orientalne można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Komentarze   

 
-2 #3 salva 2015-09-16 12:25
olej palmowy raczej zdrowy nie jest, ma najwyższe stężenie kwasu mirystynowego.
 
 
0 #2 Bahus 2015-03-07 12:00
A co o oleju kukurydzianym ... to mój podstawowy olej w kuchni i chciałbym nieco się o nim dowiedzieć
 
 
-1 #1 alex 2014-03-19 15:38
polecam też mieszanki, np. olej rzepakowo-lnian y. jest smaczny i zdrowy. pasuje do wszystkiego i uwaga, można na nim też smażyć, bo ma wysoką temperaturę dymienia.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;