Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Jaki Olej Do Smażenia

Smażone jest pyszne! Stojąc przed wyborem oleju do smażenia, należy zwrócić uwagę na jego właściwości, m.in. na jego stabilność. Podczas smażenia olejów o większej stabilności, utrata cennych składników odżywczych i zdrowotnych są niewielkie. Stosunkowo dużą stabilność i świeżość, mają o olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Ich zaletą są m.in. niska ilość kwasów tłuszczowych nasyconych.

Przykładowe oleje do smażenia znajdują się poniżej:

Olej rzepakowy to produkt neutralny w smaku, ma jasny kolor i szerokie zastosowanie. Świetnie nadaje się na zimno jak i na ciepło, ma najbardziej 'neutralny' dla zdrowia skład kwasów tłuszczowych. Zawiera najmniej kwasów omega-6 oraz witaminę E i K. Jego temperatura palenia to 240 stop. C.

Orientalny Sklep
Olej arachidowy
to najczęściej spotykany olej w kuchni azjatyckiej, spowodowane jest to bardzo wysoką temperaturą dymienia 230 stop. C.  Olej arachidowy ma jasny zółty kolor i lekki orzechowy posmak. idealnie nadaje się do smażenia metodą stir-fry. Ma właściwości zdrowotne, ponieważ zawiera małą ilość tłuszczów nasyconych.

Olej arachidowy

Olej ryżowy jest popularny zwłaszcza w krajach azjatyckich. Ma charakterystyczny zapach i zółty kolor. Produkuje się go z nasion ryżu, a dokładniej z otrąb ryżowych, nieprzetworzonych ziaren. Olej ryżowy zawiera dużo wartości odżywczych takich jak witamina E oraz antyoksydanty. Bardzo ważnym elementem jest zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz 6. Temperatura palenia to aż 250 stop. C.

Olej ryżowy

Olej słonecznikowy rafinowanyma jasnożółtą barwę, jest powszechnie używany do dań na zimno i na ciepło. Zawiera dużą ilość witaminy E. Temperatura palenia oleju słonecznikowego to 220 stop. C.


Olej sojowy rafinowany ma jasny kolor i delikatny smak, jest podobny do oleju rzepakowego. Olej sojowy jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość flawonoidów, lecytyny, sterole i witaminy E. Temperatura palenia tego oleju to 240 stop. C.

Olej sojowy

Olej palmowy jest zdrowy i bogaty w witaminy oraz wartości odżywcze. Wyciskany z czerwonych owoców palmy. Bogaty w prowitaminę A, naturalną witaminę E i likopen, które są potężnymi antyutleniaczami. Jego atutem jest wysoka temperatura dymienia 235 stop. C.

Olej palmowy

Wybór poszczególnego rodzaju oleju należy do potrzeb, jednak im wyższej jakości olej, tym przyrządzane w nim potrawy są smaczniejsze i zdrowsze.

Oleje orientalne można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Komentarze   

 
-2 #3 salva 2015-09-16 12:25
olej palmowy raczej zdrowy nie jest, ma najwyższe stężenie kwasu mirystynowego.
 
 
0 #2 Bahus 2015-03-07 12:00
A co o oleju kukurydzianym ... to mój podstawowy olej w kuchni i chciałbym nieco się o nim dowiedzieć
 
 
-1 #1 alex 2014-03-19 15:38
polecam też mieszanki, np. olej rzepakowo-lnian y. jest smaczny i zdrowy. pasuje do wszystkiego i uwaga, można na nim też smażyć, bo ma wysoką temperaturę dymienia.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl