Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Amarantus Zastosowanie i Właściwości

Amarantus Zastosowanie i Właściwości

Amarantus jest obok fasoli, kukurydzy i ziemniaków, najstarszą rośliną uprawianą przez człowieka. Wieki temu Inkowie i Majowie docenili właściwości odżywcze amarantusa. Dzisiejsi uczeni nazywają go zbożem XXI wieku. Roślina ta uprawiana jest w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Moda na amarantus dotarła też do Europy.

Zboże lepsze niż inne. Amarantus ma właściwości  lepsze niż te, które wykazują najpopularniejsze zboża, takie jak żyto, jęczmień, owies i pszenica. Chodzi przede wszystkim o zawarte w nim składniki odżywcze. Już czterdzieści lat temu australijski uczony wykazał, że amarantus zawiera dwukrotnie więcej bogatego w lizynę białka niż białko pszenicy. Obecnie okazuje się, że białko to jest bardziej wartościowe, niż to dostarczane nam przez jęczmień, kukurydzę, a nawet mleko.

Zastosowanie zdrowotne amarantus. Produkty zawierające ekstrakt z tej rośliny wykazują działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Pomagają też w eliminowaniu problemów z wypróżnianiem. Amerykańscy kosmonauci nie opuszczają orbity ziemskiej bez preparatów z amarantusa.

Orientalny Sklep
Co zawiera amarantus?
W składzie amarantusa znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas arachidonowy, linolenowy, oleinowy, lignocerynowy oraz błonnik. Tego ostatniego jest tu więcej niż w płatkach i otrębach owsianych. Zawarty w nim wapń i tokotrienole wydatnie wspomagają leczenie schorzeń układu kostnego. W amarantusie znajduje się dużo łatwo przyswajalnego żelaza i białka. Kolejne substancje, to lizyna, antyoksydanty i aminokwasy bogate w siarkę. W liściach amarantusa, zwanego też szarłatem, jest o wiele więcej witaminy C niż w szpinaku, sałacie, szczawiu i warzywach kapustnych. Są tu też witaminy z grupy B i witamina E.

Za co jeszcze ceni się amarantusa? Ceni się go za wysoką zawartość skwalenu, który jest naturalnym składnikiem tłuszczów. Składnik ten, to naturalna zapora przed zewnętrznymi czynnikami szkodzącymi organizmowi. To także skuteczny usuwacz toksyn przemysłowych, które pozostawia w organizmie wysoko przetworzona żywność.

Amarantus, to bogate źródło cynku i potasu. Spożywanie amarantusa zaleca się chorym na miażdżycę, anemię, cukrzycę, osteoporozę, choroby układu krążenia i hiperlipidemię.

Amarantus w kuchni i w przemyśle spożywczym. Nasiona amarantusa można spożywać w naturalnej postaci. Dostępne są też jako płatki, którymi posypuje się kremowe zupy, dodaje się do sałatek, jogurtów itp. W sprzedaży jest też amarantus w postaci przypominającej dmuchany ryż, który doskonale uzupełnia mussli, owsianki i wypieki. Mąka amarantusowa, to naturalny i zdrowy polepszacz stosowany w piekarnictwie. Amarantus bywa często dodawany do sezamków i krówek.

Amarantus Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;