Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Anyż Gwiaździsty Zastosowanie i Właściwości

Anyż, jaki wszyscy znamy. Ojczyzną anyżu jest Bliski Wschód, Egipt i rejon Morza Śródziemnego. Roślinę tę od czasów starożytnych wykorzystuje się w kuchni i medycynie ludowej. Niektóre źródła podają, że właściwości anyżu znano już w Egipcie, półtora tysiąca lat przed naszą erą. Roślinę tę cenili także Grecy, Rzymianie, Inkowie i Chińczycy. W Polsce anyż znany jest od Średniowiecza, a jego popularyzację zawdzięczamy zakonowi Benedyktynów. Obecnie anyż stosuje się głównie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, ale nie tylko. Na sklepowych półkach znajdziemy ciasta, ciastka i cukierki z anyżem. Charakterystyczna woń anyżu, dobywa się też z wielu butelek z nalewkami i wódkami. Anyż bywa dodawany do dań warzywnych, drobiu i zup.

Anyż z bliska. Roślina ta ma nieduże nasiona, które mają szaro-zieloną barwę. Jako przyprawa, anyż charakteryzuje się specyficznym,  mocnym aromatem. W smaku podobny jest nieco do kopru włoskiego i lukrecji. Ziarenka anyżu szybko tracą swoje cenne właściwości. Najlepiej więc kupować je całe, a kruszyć dopiero przed dodaniem do potrawy. Ziarna te nie lubią światła dziennego, dlatego trzyma się je w zamkniętych i ciemnych opakowaniach.

Odmiany anyżu. Anyżem nazywamy przyprawę, którą stosuje się w cukiernictwie i przemyśle alkoholowym na całym świecie. Anyż gwiaździsty lub anyż gwiazdkowy, to przyprawa stosowana głównie w kuchni chińskiej. Roślina ta pochodzi z Chin i Wietnamu. Pozyskuje się z niej olej anyżowy. Zastosowanie anyżu gwiaździstego jest dość szerokie. Można dodawać go do różnych potraw. Pozyskany w procesie ekstrakcji parowej olej anyżowy, dodaje się do niezbyt mocnych napojów alkoholowych.

Orientalny Sklep
Anyż gwiaździsty z bliska.
Anyż gwiaździsty jest sporym drzewem, które rośnie w krajach orientalnych. Wysokość drzewa anyżowego dochodzi do ośmiu metrów. Liście są szerokie i jasnozielone. Anyż kwitnie biało-żółtym lub biało-zielonym kwieciem. Nazwa rośliny bierze się stąd, że jej owoce przypominają gwiazdy. Zbiera się je na chwilę, zanim zdążą całkowicie dojrzeć, po czym poddaje sie je suszeniu. Wysuszone gwiazdy anyżu można kupować w całości lub zmielone na proszek.

Lecznicze właściwości anyżu gwiaździstego. Anyż gwiaździsty i jego właściwości lecznicze są powszechnie znane. Uważa się, że anyż gwiazdkowaty działa rozkurczowo. Wiele wskazuje na to, że substancje zawarte w owocach tej rośliny, mają korzystny wpływ na trawienie i układ pokarmowy. Gwiazdy anyżu pomocniczo stosuje się w infekcjach, gdyż obecne w nich związki wykazują działanie antybakteryjne. Znane są także przeciwgrzybicze właściwości tej rośliny. Anyż gwiazdkowaty działa też moczopędnie, czym wspomaga usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych toksyn. Owoce anyżu gwiaździstego korzystnie wpływają na apetyt i laktację. Łagodzi kaszel suchy, chrypkę i utratę głosu. Eliminuje nudności i wzdęcia, także u małych dzieci. Stosowane bezpośrednio na skórę, spirytusowe, rozcieńczone roztwory z anyżu gwiazdkowatego, odstraszają komary i kleszcze. Zastosowanie anyżu gwiazdkowego , obejmuje także wspomaganie leczenia kolki i dolegliwości reumatycznych. Stosuje się go również, jako niezastąpiony dodatek do ziołowych herbat leczniczych.

Kulinarne zastosowanie anyżu gwiaździstego. Zastosowanie kulinarne anyżu gwiaździstego jest bardzo różnorakie. Do potraw dodaje się całe owoce lub mieli się je bezpośrednio przed zastosowaniem. Jeśli przechowuje się je w całości w dobrze zamkniętych pojemnikach, przez długie miesiące nie tracą woni i smaku. W kuchni chińskiej, przyprawą tą doskonali się smak potraw z kurczaka i wołowiny a także zup. W Europie anyż gwiazdkowy dodaje się głównie do smakołyków, takich jak dżemy, kompoty i likiery.

Anyż gwiaździsty można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Anyż Gwiaździsty Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
+2 #3 Rysia 2017-01-12 12:57
Wspanialy mam nalewke i po wypiciu malenkiej dawki spie jak susel rysia
 
 
+3 #2 abate19 2016-07-25 17:46
Jakie proporcje jesli chodzi o herbatkę?
 
 
0 #1 Ewa 2015-05-14 15:29
Bardzo mi pomogly informacje zawarte na Waszej stronie.... dzieki nim nie zmarnuje cennych przypraw, ktore otrzymalam od przyjaciol :lol:
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;