Jemy ciecierzycę. Ciecierzyca, zwana też cieciorką to rodzaj grochu, którym zachwycamy się od kilkunastu lat. Jemy ciecierzycę, ponieważ jest smaczna i zdrowa. Kupujemy ją w postaci surowej, podgotowanej i gotowej do spożycia. Z ciecierzycą surową postępujemy podobnie jak z fasolą i grochem: moczymy przez kilka godzin, po czym gotujemy do miękkości. Podgotowaną ciecierzycę kupuje się w puszkach. Przed spożyciem, wymaga ona krótkiego gotowania. Najwygodniejsza postać cieciorki, to ta w puszkach, miękka i zdatna do jedzenia zaraz po otwarciu. Ciecierzyca, to wspaniały dodatek do różnego typu sałatek. Przyrządza się z niej pyszne piure. Świetnie nadaje się na zupy, kotlety i nadzienia do pierogów. Warzywo to doskonale uzupełnia pasztety i pasty bezmięsne. Na Bliskim Wschodzie stanowi główny składnik pasty do chleba zwanej humusem. W Egipcie stosuje się ją jako afrodyzjak. Ciecierzyca występuje w dwóch odmianach. Ciecierzyca kabuli ma duże ziarna w kremowym kolorze. Ziarna odmiany desi są małe i mogą być zielone, czarne, kremowe, czerwone, brązowe lub żółte.
Ciecierzyca, właściwości odżywcze. Ciecierzyca, inaczej groch włoski, jest bogata w cenne białko. Właśnie dlatego, jedzona z kaszami, stanowi świetny zamiennik mięsa. Nasiona tej rośliny strączkowej bogate są w błonnik i minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, sód i cynk. Oprócz tego, zawierają witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, witaminę A, B6, witaminę K i kwas foliowy. Ważne! Nie zawiera glutenu. Bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten.
Ciecierzyca, właściwości lecznicze. Ziarna cieciorki dobroczynnie wpływają na układ krążenia; obniżają ciśnienie krwi i redukują zły cholesterol. Zawdzięczamy to wysokiej zawartości błonnika. Systematyczne spożywanie ciecierzycy, chroni przed chorobami układu krążenia i miażdżycą. Cieciorka zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Działanie to zawdzięczamy potasowi, który udrażnia żyły i tętnice, a także wspomaga wydalanie z organizmu nadmiaru sodu. Zawartość żelaza w cieciorce sprawia, że obecność tego produktu w diecie zapobiega niedokrwistości. Ze względu na wspomniany już błonnik, ciecierzyca oczyszcza jelita i wspomaga perystaltykę, co przekłada się na rzadsze występowanie zaparć. Błonnik wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku. Dlatego, ciecierzycę powinny spożywać osoby z nadkwasotą żołądka i refluksem żołądkowo-przełykowym.
Ciecierzyca w cukrzycy. Ze względu na niski indeks glikemiczny IG 30, może ona stanowić częsty składnik diety osób chorych na cukrzycę. W warzywie tym jest mało cukrów prostych, dlatego nie ma zagrożenia gwałtownym wzrostem poziomu glukozy we krwi.
Ciecierzyca w dermatologii. Badania hinduskich naukowców dowodzą, że nasiona ciecierzycy stosowane zewnętrznie, mogą pomóc w leczeniu jednej z najbardziej uciążliwych chorób skórnych, jaką jest bielactwo nabyte. Ciecierzycę podaje się w postaci maści. Zawarte w niej aminokwasy syntetyzują pigment skóry zwany melaniną i regenerują komórki pigmentowe. Efektem kuracji maścią na bazie ciecierzycy jest stopniowa redukcja zaburzeń - zmniejszanie ilości białych plam na skórze.
Ciecierzyca na odchudzanie. Jak na warzywo, ciecierzyca ma sporo kalorii, bo 163 w 100g. Mimo to, dietetycy nie radzą unikania jej podczas odchudzania. Warto ją jeść w trakcie diety lub dla utrzymania smukłej sylwetki, ponieważ zawarty w niej błonnik odżywia i syci. Minerały i witaminy obecne w ciecierzycy, to niezbędne składniki każdej diety, także odchudzającej.
Jak gotować ciecierzycę. Ta wspaniała roślina ma jedną wadę. Są nią oligosacharydy gazotwórcze, których nasz organizm nie trawi. Radzą sobie z nimi tylko bakterie żyjące w jelicie grubym. Po rozłożeniu tych związków powstają gazy, przez co ciecierzyca powoduje wzdęcia. Jest na to sposób. Gotując cieciorkę, wylewamy wodę, w której moczyliśmy ziarna. Dla pewności, nasiona warto moczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Działanie polisacharydów minimalizują przyprawy, takie jak oregano, majeranek czy kminek. Warto dodawać je do wody, w której gotujemy nasiona. Gotowanie ciecierzycy jest dość długie, bo trwa około półtorej godziny. Gotujemy pod przykryciem. Nie zaszkodzi dwukrotna wymiana wody podczas gotowania.
Ciecierzycę można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.