Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Ciecierzyca Właściwości

Jemy ciecierzycę. Ciecierzyca, zwana też cieciorką to rodzaj grochu, którym zachwycamy się od kilkunastu lat. Jemy ciecierzycę, ponieważ jest smaczna i zdrowa. Kupujemy ją w postaci surowej, podgotowanej i gotowej do spożycia. Z ciecierzycą surową postępujemy podobnie jak z fasolą i grochem: moczymy przez kilka godzin, po czym gotujemy do miękkości. Podgotowaną ciecierzycę kupuje się w puszkach. Przed spożyciem, wymaga ona krótkiego gotowania. Najwygodniejsza postać cieciorki, to ta w puszkach, miękka i zdatna do jedzenia zaraz po otwarciu. Ciecierzyca, to wspaniały dodatek do różnego typu sałatek. Przyrządza się z niej pyszne piure. Świetnie nadaje się na zupy, kotlety i nadzienia do pierogów. Warzywo to doskonale uzupełnia pasztety i pasty bezmięsne. Na Bliskim Wschodzie stanowi główny składnik pasty do chleba zwanej humusem. W Egipcie stosuje się ją jako afrodyzjak. Ciecierzyca występuje w dwóch odmianach. Ciecierzyca kabuli ma duże ziarna w kremowym kolorze. Ziarna odmiany desi są małe i mogą być zielone, czarne, kremowe, czerwone, brązowe lub żółte.

Ciecierzyca, właściwości odżywcze. Ciecierzyca, inaczej groch włoski, jest bogata w cenne białko. Właśnie dlatego, jedzona z kaszami, stanowi świetny zamiennik mięsa. Nasiona tej rośliny strączkowej bogate są w błonnik i minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, sód i cynk. Oprócz tego, zawierają witaminę C, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, witaminę A, B6, witaminę K i kwas foliowy. Ważne! Nie zawiera glutenu. Bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten.

Orientalny Sklep

Ciecierzyca, właściwości lecznicze. Ziarna cieciorki dobroczynnie wpływają na układ krążenia; obniżają ciśnienie krwi i redukują zły cholesterol. Zawdzięczamy to wysokiej zawartości błonnika. Systematyczne spożywanie ciecierzycy, chroni przed chorobami układu krążenia i miażdżycą. Cieciorka zapobiega nadciśnieniu tętniczemu. Działanie to zawdzięczamy potasowi, który udrażnia żyły i tętnice, a także wspomaga wydalanie z organizmu nadmiaru sodu. Zawartość żelaza w cieciorce sprawia, że obecność tego produktu w diecie zapobiega niedokrwistości. Ze względu na wspomniany już błonnik, ciecierzyca oczyszcza jelita i wspomaga perystaltykę, co przekłada się na rzadsze występowanie zaparć. Błonnik wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku. Dlatego, ciecierzycę powinny spożywać osoby z nadkwasotą żołądka i refluksem żołądkowo-przełykowym.

Ciecierzyca w cukrzycy. Ze względu na niski indeks glikemiczny IG 30, może ona stanowić częsty składnik diety osób chorych na cukrzycę. W warzywie tym jest mało cukrów prostych, dlatego nie ma zagrożenia gwałtownym wzrostem poziomu glukozy we krwi.

Ciecierzyca w dermatologii. Badania hinduskich naukowców dowodzą, że nasiona ciecierzycy stosowane zewnętrznie, mogą pomóc w leczeniu jednej z najbardziej uciążliwych chorób skórnych, jaką jest bielactwo nabyte. Ciecierzycę podaje się w postaci maści. Zawarte w niej aminokwasy syntetyzują pigment skóry zwany melaniną i regenerują komórki pigmentowe. Efektem kuracji maścią na bazie ciecierzycy jest stopniowa redukcja zaburzeń - zmniejszanie ilości białych plam na skórze.

Ciecierzyca na odchudzanie. Jak na warzywo, ciecierzyca ma sporo kalorii, bo 163 w 100g. Mimo to, dietetycy nie radzą unikania jej podczas odchudzania. Warto ją jeść w trakcie diety lub dla utrzymania smukłej sylwetki, ponieważ zawarty w niej błonnik odżywia i syci. Minerały i witaminy obecne w ciecierzycy, to niezbędne składniki każdej diety, także odchudzającej.

Jak gotować ciecierzycę. Ta wspaniała roślina ma jedną wadę. Są nią oligosacharydy gazotwórcze, których nasz organizm nie trawi. Radzą sobie z nimi tylko bakterie żyjące w jelicie grubym. Po rozłożeniu tych związków powstają gazy, przez co ciecierzyca powoduje wzdęcia. Jest na to sposób. Gotując cieciorkę, wylewamy wodę, w której moczyliśmy ziarna. Dla pewności, nasiona warto moczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Działanie polisacharydów minimalizują przyprawy, takie jak oregano, majeranek czy kminek. Warto dodawać je do wody, w której gotujemy nasiona. Gotowanie ciecierzycy jest dość długie, bo trwa około półtorej godziny. Gotujemy pod przykryciem. Nie zaszkodzi dwukrotna wymiana wody podczas gotowania.


Ciecierzycę można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Ciecierzyca Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl