Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Cukier Trzcinowy Brązowy Zastosowanie i Właściwości

Osłoda codzienności. Jeszcze jakiś czas temu, jedyną osłodą codzienności był cukier biały. Dziś, obok niego na sklepowych półkach stoją torebki, pudełka oraz woreczki z cukrem brązowym. W przezroczystych opakowaniach od razu widać, czym ten drugi różni się od tego pierwszego. Cukier nazywany brązowym, na pierwszy rzut oka ma jednolity kolor. Gdy się mu przyjrzymy, zobaczymy, że mieni się on różnymi odcieniami brązu, a gdy pada na niego światło, maleńkie kryształki wyglądają jak mikroskopijne kawałki bursztynu. Ale wygląd, to nie jedyna cecha, która przyciąga kupujących. Przyciąga ich także fakt, iż cukier ten inaczej pachnie i smakuje… Dlaczego? Wyjaśnimy to w dalszej części artykułu.

Cukier brązowy, co to takiego?
Cukier brązowy, to potoczna nazwa cukru trzcinowego, który otrzymuje się z rośliny nazywanej trzciną cukrową. Jego charakterystyczna barwa bierze się stąd, że nie poddaje się go rafinacji, czyli czyszczeniu, które usuwa wiele składników odżywczych. Wyjątkowo cenione właściwości cukru trzcinowego, zawdzięczamy właśnie temu, że jest on nierafinowany. Cukier biały, który kupujemy najczęściej, pozyskiwany jest z buraków cukrowych i poddaje się go rafinacji. Cukier trzcinowy jest bogatszy w minerały niż cukier biały, dlatego uważa się, że jest zdrowszy. Właściwości cukru brązowego, to przede wszystkim, wspomniany już brązowy kolor. Skąd on się bierze? Bierze się on stąd, że po wyprodukowaniu cukru, dodaje się do niego melasę – naturalny syrop z trzciny cukrowej. Owa melasa nadaje cukrowi charakterystyczny smak i zapach, który świetnie komponuje się z kawą, czekoladą, cynamonem, czy wanilią. Buraki cukrowe, z których produkuje się cukier biały, też dają taki syrop, ale nie dodaje się go z powrotem do cukru, bo jego smak i woń nie są tak atrakcyjne. Wymieniając  wszystkie właściwości, nie można zapomnieć i o tym, że substancja ta wyjątkowo łatwo i szybko się rozpuszcza, co ułatwia przyrządzanie różnych potraw oraz słodzenie kawy czy herbaty.

Historia cukru trzcinowego. Właściwości soku pozyskiwanego z trzciny cukrowej odkryto w Nowej Gwinei, jakieś osiem tysięcy lat przed naszą erą. Jako produkowany na dużą skalę środek spożywczy, cukier trzcinowy pojawił się w Indiach pięćset lat później. Do Europy dotarł on dopiero wtedy, gdy Aleksander Macedoński podbił Indie – czwarte stulecie przed naszą erą. Przedtem, jako substancji słodzącej używano miodu.

Orientalny Sklep
Zalety cukru trzcinowego.
To nie tylko słodycz, aromat i piękny kolor. W różnych źródłach można znaleźć wiele informacji o zdrowym działaniu cukieru trzcinowego. Zastosowanie cukru trzcinowego, dotyczy nie tylko kuchni, ale także medycyny ludowej i ziołolecznictwa. W Starożytności cukier ten stosowano, jako lek antybakteryjny, przeciwbólowy, kojący i wykrztuśny. Stosowano go także do łagodzenia bólu głowy. Cukier trzcinowy używano w leczeniu ran, astmy i i oparzeń. Dostawali go także chorzy na przeziębienie z wysoką temperaturą. Przypisywano mu także działanie przeciwzapalne.

Kulinarne zastosowanie cukru trzcinowego jest dość szerokie. Można słodzić napoje gorące, takie jak kawę czy herbatę. Można dodawać go do zimnych i ciepłych deserów. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, by słodzić nim ciasta i ciasteczka. Cukier ten bogatszy jest w minerały, ale poza tym, ma te same właściwości co cukier biały. Jego nadmiar w codziennej diecie może utrudniać wchłanianie niektórych makro i mikroelementów, a także prowadzić do cukrzycy, otyłości i miażdżycy. Podobnie jak cukier biały, cukier brązowy ma 400 kilokalorii w stu gramach!

Uwaga na cukier brązowy.
Na koniec, jeszcze jedno ważne zagadnienie pod tytułem cukier brązowy a trzcinowy. Warto się nim zająć, bo – wbrew temu co napisano wyżej – obie te nazwy, nie zawsze znaczą to samo. Niestety bywa tak, że cukrem brązowym nazywany jest zwykły biały cukier sztucznie zabarwiony na brązowo. Jest to cukier z buraków, do którego dodano karmelu. Po co dodano? Dodano po to, by w cenie cukru z trzciny sprzedawać o wiele tańszy produkt. Oczywiście robią to tylko niektórzy producenci, a czynią tak z myślą o konsumentach, którzy przy zakupie kierują się jedynie tym, co napisane jest z przodu opakowania. Zanim kupimy cukier brązowy, upewnijmy się, że to cukier trzcinowy, a nie karmelowy oszukaniec!

Cukier trzcinowy brązowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Cukier Trzcinowy - Brązowy Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl