Cynamon Zastosowanie i Właściwości
Cynamon to ceniona przyprawa, pochodzi z Chin. Otrzymuje się ją z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Cynamon ma żółto-szarawy lub lekko brązowawy kolor oraz słodki korzenny smak.
Cynamon występuje w dwóch postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak.
Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej, szczególnie w daniach na słodko z kuchni indyjskiej.
Olejek cynamonowy ma właściwości antyseptyczne. Ma właściwości łagodzące przeziębienie i bóle mięśni . Badania wykazały, że zaledwie 1/2 łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu LDL.
W dawnej medycynie stosowany był w leczeniu chorób skóry i w problemach rytmu serca. Cynamon jest doskonałym źródłem manganu, żelaza, błonnika i wapnia. Cynamon posiada właściwości odprężające. Stosowany jest jako lek na impotencję.
Cynamon można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.