Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Czarnuszka Zastosowanie i Właściwości

Czarnuszka Zastosowanie i Właściwości

Czarnuszka siewna.
Czarnuszka siewna, to roślina z rodziny jaskrowatych, która osiąga wysokość 50 cm. Ojczyzną czarnuszki jest Azja Mniejsza i Europa Południowo-Wschodnia. Roślinę tę można łatwo rozpoznać, po dość dużych kwiatach o niebiesko-zielonej barwie. Atrakcyjny wygląd kwiatów sprawia, że czarnuszkę uprawia się też jako roślinę ozdobną. Wielokrotnie dodaje się ją do kwietnych bukietów.


Czarnuszka jako przysmak.  Właściwości smakowe czarnuszki od wieku są cenione. Nasi przodkowie dodawali ją do pieczywa i aromatyzowali nią wina. Przyprawiali nią też przetwory warzywne i potrawy z różnorakich mięs. Można o tym przeczytać w księgach traktujących o tradycyjnej kuchni polskiej. Przez całe stulecia, czarnuszka stanowiła ciekawy zamiennik pieprzu, który nie podrażniał wrażliwych żołądków.

Czarnuszka jako lek.  Lecznicze właściwości czarnuszki zostały obecnie potwierdzone przez liczne badania naukowe. Najważniejsze z nich, to działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a także wspomaganie leczenia schorzeń skórnych, takich jak atopowe zapalenie skóry i trądzik. Udowodniono również, że czarnuszka ma działanie lecznicze na układ odpornościowy, polegające na wzmacnianiu go i przeciwdziałaniu na przykład alergiom, przeziębieniu i grypie. Roślina ta korzystnie działa na górne drogi oddechowe i oskrzela. Tu działanie jej polega na ułatwianiu odksztuszania zalegającej tam wydzieliny. Z tego powodu, zaleca się regularne spożywanie czarnuszki osobom cierpiącym na astmę.

Orientalny Sklep
Zastosowanie czarnuszki.
  Zastosowanie czarnuszki jest bardzo szerokie. Roślina ta wykorzystywana jest jako przyprawa i naturalny środek leczniczy. Jako przyprawę, dodaje się ją do wypieków, win, gulaszy i innych potraw mięsnych. Jako lek na astmę, alergię, grypę i przeziębienie, stosuje się ją w formie naparów. Napary takie robi się z wody lub mleka, miodu i łyżki rozdrobnionych nasion. Jako lek wspomagający walkę z trądzikiem stosuje się tak zwane nalewki czarnuszkowe. Nalewkę taką robi się dodając do szklanki alkoholu 40 procentowego pół szklanki nasion. Mikstura jest gotowa do użytku po siedmiu dniach i odfiltrowaniu. Skórę przemywa się roztworem powstałym przez wlanie jednej łyżki nalewki do 200ml wody mineralnej.
Czarnuszka to także naturalny lek na katar. W takich wypadkach można stosować krople do nosa powstałe przez połączenie łyżki rozdrobnionych nasion z solą fizjologiczną.

Olej z czarnuszki. Olej pozyskiwany z nasion czarnuszki, również wykazuje liczne właściwości lecznicze. Właściwości te dają obecne w nim substancje aktywne. Wśród nich, najważniejsze to nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i linolenowy, naturalne i niezbędne regulatory pracy naszego organizmu. Substancji tych nie jest on w stanie wytwarzać samodzielnie, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich z zewnątrz. Olejki eteryczne zawarte w tym oleju, przekładają się na działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Lotne substancje zapachowe świetnie działają na oskrzela, a także na samopoczucie psychiczne. Aby w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości oleju z czarnuszki, trzeba kupować tylko ten rafinowany na zimno bez dodatków chemicznych. Należy też pamiętać o przechowywaniu go w chłodnym miejscu i w ciemnej butelce. Olej taki trzeba zużyć w ciągu trzech miesięcy, gdyż później traci on swoją wartość. Równie cenne właściwości lecznicze i równie piękny aromat mają dostępne w sklepach nasiona tej rośliny, dzięki czemu czarnuszka ma szerokie zastosowanie kulinarne.

Czarnuszka Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl