Artykuły

Do czego Sos Sojowy


Sos sojowy
jest jedynym z najstarszych sosów przyprawowych.Pochodzi z Azji Wschodniej. W postaci obecnej istnieje od XVI wieku. W XVII wieku sos sojowy przywieziony został przez kupców Europejskich.
Sos sojowy to sfermentowany sos z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli.
Sos sojowy różni się smakiem i konsystencją w zależności od kraju pochodzenia. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony,w indonezyjskiej jest rzadki i słodki, w japońskiej bardzo rzadki i słony.
Sos sojowy jest oryginalną marynatą do wielu rodzaju mięs.Nadaje potrawą bogaty smak i aromat, stanowi dodatek do sałatek i owoców, przydatny na girlowanie. Sos jest bazą do powstania innych oryginalnych sosów.

Orientalny Sklep
Sos sojowy jest dostępny w wielu odmianach, należą do nich:

  • Sos sojowy jasny jest rzadszy, idealnie nadaje się do dań krótko smażonych i gotowanych, stosowany do drobiu i cielęciny,
  • Sos sojowy ciemny jest gęstszy niż jasny, świetnie smakuje z wołowiną i wieprzowiną, idealny do marynat, stosowany do potraw duszonych i pieczeni,
  • Sos sojowo-grzybowy ciemnobrązową barwę, ciemniejszą od pozostałych i ziemisty smak. Jest to odmiana z dodatkiem suszonych grzybów, najczęściej mun lub shitake. Stosowany do przyprawiana cięższych dań mięsnych, gulaszów i niektórych marynat. Nadaje potrawą ciemną barwę,
  • Sos sojowy (light) jest z mniejszą ilością soli, stosowany do lekkich potraw, nadaje im łagodny posmak,
  • Sos sojowy z chili to sos do dań ostrych. Sos o słonym smaku z dodatkiem ostrości chilli. Stosowany do potraw, aby nadać słonego oraz ostrego smaku. Dodawany jako przyprawa do zup, idealny zamiennik maggi z dodatkiem ostrości.

Sos sojowy należy przechowywać w ciemnych, chłodnym i suchym miejscu. Sos sojowy jest składnikiem dań, nie tylko kuchni orientalnej ale i kuchni tradycji zachodniej, dlatego nie powinno go zabraknąć w Państwa kuchni.

Do czego Sos Sojowy

Komentarze   

 
+1 #1 Guest 2013-11-11 14:12
:-)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.