Sos sojowy jest jedynym z najstarszych sosów przyprawowych. Pochodzi z Azji Wschodniej. W postaci obecnej istnieje od XVI wieku. W XVII wieku sos sojowy przywieziony został przez kupców Europejskich.
Sos sojowy to sfermentowany sos z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody i soli.
Sos sojowy różni się smakiem i konsystencją w zależności od kraju pochodzenia. W kuchni chińskiej jest gęsty i słony, w indonezyjskiej jest rzadki i słodki, w japońskiej bardzo rzadki i słony.
Sos sojowy jest oryginalną marynatą do wielu rodzaju mięs. Nadaje potrawą bogaty smak i aromat, stanowi dodatek do sałatek i owoców, przydatny na girlowanie. Sos jest bazą do powstania innych oryginalnych sosów.
Sos sojowy jest dostępny w wielu odmianach, należą do nich:
- Sos sojowy jasny jest rzadszy, idealnie nadaje się do dań krótko smażonych i gotowanych, stosowany do drobiu i cielęciny,
- Sos sojowy ciemny jest gęstszy niż jasny, świetnie smakuje z wołowiną i wieprzowiną, idealny do marynat, stosowany do potraw duszonych i pieczeni,
- Sos sojowo-grzybowy ciemnobrązową barwę, ciemniejszą od pozostałych i ziemisty smak. Jest to odmiana z dodatkiem suszonych grzybów, najczęściej mun lub shitake. Stosowany do przyprawiana cięższych dań mięsnych, gulaszów i niektórych marynat. Nadaje potrawą ciemną barwę,
- Sos sojowy (light) jest z mniejszą ilością soli, stosowany do lekkich potraw, nadaje im łagodny posmak,
- Sos sojowy z chili to sos do dań ostrych. Sos o słonym smaku z dodatkiem ostrości chilli. Stosowany do potraw, aby nadać słonego oraz ostrego smaku. Dodawany jako przyprawa do zup, idealny zamiennik maggi z dodatkiem ostrości.
Sos sojowy należy przechowywać w ciemnych, chłodnym i suchym miejscu. Sos sojowy jest składnikiem dań, nie tylko kuchni orientalnej ale i kuchni tradycji zachodniej, dlatego nie powinno go zabraknąć w Państwa kuchni.
Sos sojowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.