Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Gałka Muszkatołowa Właściwości i Zastosowanie

Gałkę muszkatołową, którą na co dzień używamy w kuchni, to zmielone i wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa muszkatołowca korzennego. Nie są to jednak całe owoce, lecz jedynie środkowe części ich pestek. Owoce muszkatołowca korzennego są jadalne, mają żółtą barwę i charakterystyczne cętki. Z wyglądu, owoce te podobne są do brzoskwiń. Wewnątrz owocu znajduje się nasienie pokryte sieciowaną osłonką w kolorze jasno-czerwonym. Osłonka ta po wysuszeniu daje przyprawę zwaną macis. Samo serce owocu, to właśnie gałka muszkatołowa. Gałkę tę mieli się lub sprzedaje w całości. Zapach gałki określany jest jako aromatyczny, słodki i orzechowy. Smak gałki jest słodki, ciepły i delikatny. Zaliczana jest ona do przypraw łagodnych. Podobnie jak inne przyprawy, gałka muszkatołowa musi być przechowywana w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zmielona szybciej traci woń i smak niż ta w całości, ścierana na tarce tuż przed użyciem.

Właściwości gałki muszkatołowej. Omawiając jej właściwości, trzeba wspomnieć o tym, że stosowana w zbyt dużych ilościach, roślina ta jest trująca. Ilość optymalna, to szczypta na jedną potrawę. Gałka muszkatołowa poprawia smak i aromat potraw. Dodawać ją można niemal do wszystkiego.

Orientalny Sklep
Zastosowanie gałki muszkatołowej.
Dodaje się ją do potraw zaprawionych na słodko i ostro. Wzbogaca się nią smak i aromat budyniów, kremów, ciast i ciasteczek. Wielu smakoszy dodaje ją do serów, sosów i sufletów. Można dodawać ją do pomidorów, fasolki, kurczaka, dań jajecznych i warzywnych. Często bywa dodawana do szpinaku, brokułów czy kapusty. Włosi wzbogacają nią smak i aromat rodzimej mortadeli. Szkoci doskonalą nią dania z baraniny. Holendrzy doprawiają nią puree ziemniaczane, dania z makaronu, wzbogacają nią dania z kapusty i kalafiora. W kuchni wschodniej dodaje się ją do potraw z jagnięciny. Gałkę muszkatołową znajdziemy w wielu orientalnych mieszankach przypraw. W polskiej kuchni, dodajemy ją głównie do kotletów mielonych, ale nadaje się też do kiełbasy, pasztetów, flaków, bigosu, zup, sałatek i innych potraw mięsnych. Przyprawa ta świetnie uzupełnia smak i zapach pierników oraz ajerkoniaków, grzanych poncz, napojów mlecznych i win. Aromatyzujące właściwości gałki zawdzięczamy obecnym w niej olejkom eterycznym i substancjom lotnym.

Gałka muszkatołowa, a zdrowie. Małe dawki tej przyprawy, można bez obaw stosować przy wzdęciach, wymiotach, nudnościach i biegunkach. Przyprawa ta korzystnie działa na układ trawienny, poprawia też apetyt. W medycynie wschodniej, zaleca się ją w leczeniu chorób oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu i nadpobudliwości. Przy spożywaniu zbyt dużych dawek, zawarty w gałce muszkatołowej narkotyk zwany mirystycyną, może wywoływać senność, drażliwość, stany zapalne jelita cienkiego, omamy, ataki padaczki, wymioty, a nawet prowadzić do śmierci.

Gałka na miłość. Gałka muszkatołowa, od wieków uważana jest za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Nazywa się ją nawet przyprawą kochanków.

Gałka Muszkatołowa Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
0 #1 Roman 2015-08-07 20:53
JA również uwielbiam smak i zapach gałki muszkatołowej i z niej ostatnio zrobiłem nalewkę super sprawa. Polecam do jej wykonania przepisy można znaleźć w internecie :P
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;