Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Gorczyca Zastosowanie i Właściwości

Gorczyca, to ziele, które daje drobne kuleczki. Wyglądają niepozornie, ale kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Roślina, o której mówimy występuje w kilku odmianach. Mamy więc gorczycę białą, gorczycę czarną i sarepską. Zastosowanie gorczycy białej oraz czarnej są bardzo podobne. Dzieje się tak dlatego, że podobne są właściwości gorczycy wszystkich trzech odmian.

Zastosowanie gorczycy jest bardzo powszechne. Wspomniane wyżej kuleczki dodaje się do marynat, zalew i sałatek marynowanych. Zmielone ziarna gorczycy z dodatkiem oliwy i przypraw tworzą znany na całym świecie dodatek do wędlin, jakim jest musztarda. Gorczyca znajduje także zastosowanie w medycynie ludowej. Uważa się ją również za jeden z afrodyzjaków.

Sekret gorczycy. Mało kto wie, skąd biorą się charakterystyczne i wyjątkowe właściwości gorczycy. Ziele to zawdzięcza swój niepowtarzalny, lekko goryczkowy smak substancji zwanej synapiną. Każda z odmian gorczycy smakuje nieco inaczej. Gorczyca biała i czarna są łagodne, a sarepska bardziej gorzka i paląca. Synapinie przypisuje się także właściwości lecznicze gorczycy.

Gorczyca biała z bliska. Ojczyzną gorczycy białej jest Europa Południowa. Roślina ma kwiaty w kolorze złocisto-żółtym i jasne ziarenka. Z rośliny tej otrzymujemy nie tylko przyprawę, ale także miód zaprawiony lekką goryczką. Zastosowanie białej gorczycy, to wspomniane już doprawianie potraw oraz wspomaganie leczenia chorób układu pokarmowego, schorzeń reumatycznych i bólu stawów. W tym ostatnim pomagają poduszki gorczycowe.

Orientalny Sklep
Gorczyca czarna z bliska.
Ta odmiana rośliny przybyła do nas z Afryki i Azji. Jej kwiaty są małe i żółte, za to nasionka czarne. Zastosowanie czarnej gorczycy jest bardzo szerokie. Podaje się ją, jako środek moczopędny; stosuje się jako środek na przeczyszczenia, a także jako naturalny lek przeciwzapalny. Ziarna gorczycy czarnej łagodzą objawy choroby wrzodowej żołądka. Stosowane napary z nasion gorczycy pomagają w leczeniu zapaleń gardła. Z nasion gorczycy czarnej pozyskuje się olejek goryczny, który wykazuje zbawienne działanie na trzustkę, żołądek, infekcje przeziębieniowe i nadciśnienie tętnicze.

Gorczyca sarepska z bliska. Ojczyzną tej odmiany gorczycy są Indie. Ziarna tej rośliny są ostre i palące. Wykorzystuje się je do produkcji pikantnych musztard zwanych sarepskimi. Gorczyca sarepska wykazuje działanie zbliżone do gorczycy białej i czarnej.

Gorczyca w domu. Gorczycę stosujemy przede wszystkim, jako dodatek do ryb i warzyw w occie. Można z niej także przygotowywać płukanki i okłady lecznicze. Gorczycowe płukanki robi się bardzo łatwo. Wystarczy jedną łyżkę nasion zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu przez kilka minut. Wywarem takim można płukać gardło lub pić go na dolegliwości żołądkowe. Okład robimy z ziaren gorczycy zalanych wrzątkiem i dokładnie utartych. Powstałą w ten sposób masę, trzeba nałożyć na gazę i przykładać do bolących stawów. Na reumatyzm pomagają też wspomniane już poduszki gorczycowe. Są to bawełniane woreczki wypełniane ziarnami tego ziela. Kładzie się je pod bolące stawy.

Gorczyca Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl