Gościmy

Odwiedza nas 42 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
16
Artykułów:
744
Odsłon artykułów:
1947425

Artykuły

Gotowanie Na Parze


Gotowanie Na Parze


Temat gotowania na parze jest bardzo stary. Europa przypomniała sobie o tej metodzie przyrządzania dań dopiero całkiem nie dawno. W kuchni azjatyckiej od wieków gotowano na parze. W chinach gotuje się już ponad 3000 lat. Przed wiekami pierwsze naczynia do gotowania na parze wykonane były z kamionki.

Gotowanie na parze staję się coraz bardziej modne, a także posiada wiele zalet. Potrawy przyrządzane w taki sposób mają subtelny i delikatny smak. Do przygotowywania potraw używa się współcześnie min. parownika bambusowego. Używanie parownika jest bardzo proste. Należy nalać do garnka lub patelni wok niewielką ilość wody, po czym ustawić parownik. Gotowane produkty nie mogą mieć styczności bezpośrednio z wodą. Oczywiście trzeba uważać, aby warzyw nie rozgotować ponieważ dochodzą na parze równie szybko jak w wodzie.

Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym zachowują witaminy i minerały. Gotując warzywa w wodzie, ponad połowa wartościowych składników zostaje wypłukana. Potrawy na parze nie nasiąkają tłuszczem, tak jak ma to miejsce podczas tradycyjnego smażenia. W zamian otrzymujemy dania niskokaloryczne. Warzywa przyrządzone na parze zachowują swój naturalny kolor oraz smak. Brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, marchew wychodzą doskonale. W parowniku bambusowym przyrządzimy również doskonale ryby, mięso kurczaka i wiele innych produktów.

Gotowanie na parze jest w szczególnie wskazane dla osób odchudzających się oraz dbających o zdrowe odżywianie, bo jak mówi porzekadło: ''...jesteś tym co jesz''.

Parowniki bambusowe używane w chinach:

Parownik Bambusowy

Parownik Bambusowy Kwadratowy

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.