Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Grzyby Mun Zastosowanie i Właściwości

Grzyby Mun Zastosowanie i Właściwości.

Grzyby mun dobrze znamy, bo od wielu lat dostępne są na naszym rynku. Dostępne są w formie całego lub pokrojonego suszu. Grzyby te uprawia się w Azji, rosną one na spróchniałych kawałkach drzew. Mają szaro-czarną barwę, są duże, cienkie i elastyczne. Grzyby te mają kilka nazw. Mówi się na nie Chińskie Smardze lub Uszak Bzowy. Ta ostatnia nazwa bierze się stąd, że w naturze porastają pnie czarnego bzu. Zdarza się, iż rosną na pniach wierzb, akacji i buków. Największy wysyp grzybków następuje wiosną. Po wysuszeniu zmniejszają swoją objętość, a jeśli się je namoczy, robią się grube. Smak tych grzybów jest słabo wyczuwalny, ale po doprawieniu solą i pieprzem są wyśmienite. Ciekawą właściwością tych grzybów jest wchłanianie smaków innych składników potraw, przez co grzyby te pasują do różnych wariacji kulinarnych.

Trochę historii.
Niewiadomo dokładnie kiedy zaczęła się historia grzybów mun, ale pierwsze zapisy na ich temat mają 2300 lat. W trzecim wieku przed naszą erą, poddawano je suszeniu na słońcu. Wtedy też zauważono, że rośliny te są korzystne dla zdrowia. Do europy, grzyby mun przybyły w siedemnastym stuleciu. Nieco później, zaczęto wyrabiać z nich kosmetyki i lecznicze maści na infekcje oczu. Dziś grzyby mun produkowane są w ilości pół miliona ton rocznie.

Orientalny Sklep
Grzyby mun a zdrowie.
Zdaniem Chińczyków, systematyczne spożywanie grzybów mun, sprzyja dobremu zdrowiu. Zawarte w nich związki łagodzą objawy przeziębień i chorób płuc. Grzyby mun przyczyniają się do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego krążenia w żyłach. Potwierdza to fakt, iż Chińczycy wyjątkowo rzadko zapadają na chorobę wieńcową.
Grzyby mun łagodzą też dolegliwości, jak bóle zębów, krwawienie hemoroidów, bóle serca i brzucha. Przypisuje się im także regeneracyjne działanie na skórę i włosy, co przekłada się na stosowanie ekstraktów grzybowych w kosmetykach. Regularne spożywanie grzybów mun sprzyja wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych i obniżaniu ciśnienia krwi. Grzyby mun wchłaniają wolne rodniki, przez co spowalniają starzenie się organizmu.
Na nadciśnienie i hemoroidy, najlepsze są sporządzane samodzielnie wywary z grzybów mun duszonych z wodą, cukrem lub miodem. Przez godzinę trzeba dusić niewielką porcję utłuczonego suszu. Wywar zostawia się na noc i pije następnego dnia.
Grzybt mun zawierają cenne związki i minerały. Jedząc te grzyby dostarczymy sobie białko, potas, wapń, magnez, fosfor, sód i krzem. Grzyby mun są niskokaloryczne, zawierają bardzo mało węglowodanów i cukrów.

Zastosowanie grzybów mun.
Są one podstawowym elementem potraw kuchni azjatyckiej. Stosuje się je zarówno w potrawach wegetariańskich, jak i w potrawach mięsnych. Grzyby te znajdziemy we wszystkim, co ma kojarzyć się z kuchnią Chin. Bez nich nie ma prawdziwych sajgonek, kurczaka, kaczki czy wołowiny po chińsku. W polskiej kuchni dodaje się je do potraw stylizowanych na wschodnie, a także – jako ciekawe urozmaicenie – na przykład do bigosu, zupy grzybowej lub jajecznicy. Często też dodaje się je do różnego rodzaju farszów i kotletów mielonych . Grzyby mun ceni się przede wszystkim za ich kruchość. Po ugotowaniu lub usmażeniu, przyjemnie trzaskają w ustach, nadając potrawom niezwykle ciekawy i egzotyczny charakter. Świetnie komponują się z ziołami, ostrymi przyprawami, czosnkiem i cebulą. Najlepiej smakują z makaronem ryżowym, mięsem i warzywami. Smacznego! :)

Orientalne grzyby można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

 

Grzyby Mun Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
0 #1 lena 2017-03-02 14:44
:-) Super grzybki z cebulka makaronem ala zapiekanka .
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl