Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Grzyby Shitake Zastosowanie i Właściwości

Grzyby shitake. Grzyby shitake to najstarsze grzyby uprawiane przez człowieka. Są dość duże, bo średnica ich kapelusza może dochodzić do dwudziestu centymetrów, a trzon na około cztery centymetry. Górna część grzyba jest brązowawa, dolna zaś jasno-czerwono-brązowa. Wnętrze grzybków jest białe i ma lekko kwaśny smak. Shitake uprawia się w Azji Wschodniej, Chinach i Japonii. W Europie uprawia się je na podłożu z martwych kłód drzewnych.

Zastosowanie grzybów shitake. Nazywane również japońskimi twardnikami. Grzybki, można jeść na świeżo, suszyć i marynować. Grzyby te twardnieją pod wpływem ciepła, a zatem proces gotowania lub smażenia musi być bardzo krótki.

Grzyby shitake a zdrowie. Warto wspomnieć o właściwościach leczniczych. Substancje obecne w tych grzybach zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Znane są także z przeciwdziałania twardnieniu żył i tętnic. W tradycji japońskiej, shitake używane są jako środek leczniczy na wiele dolegliwości. Stosuje się je wspomagająco w leczeniu chorób serca, przeziębienia i wysokiego ciśnienia. Posiadają właściwości  zmniejszające otyłość, łagodzą problemy seksualnych i objawy starzenia się. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku, dokładnie zbadano przeciwnowotworowe właściwości shitake. Wyciąg z grzybów stosuje się równolegle ze środkami chemicznymi, po to, by ograniczyć negatywny wpływ tych środków na zdrowe komórki i układ odpornościowy organizmu.

Naturalne właściwości grzybów shitake sprawiają, że stosuje się je w chorobach żołądka  i alergiach, reumatyzmie, cukrzycy i niektórych chorobach skóry. Wiele źródeł podaje, że grzyby te łagodzą przewlekłe bóle głowy – migrenę. Grzyby te leczniczo spożywa się w postaci suszu, jako suplement codziennej diety. Jak dotąd, nie doszukano się niekorzystnego oddziaływania shitake na organizm ludzki.

Orientalny Sklep
Właściwości grzybów shitake.
Omawiając grzyby shitake, nie sposób nie wspomnieć o tym, iż bogate są one w białko, potas i cynk, żelazo, selen, polisacharydy i witaminy z grupy B. Niewielka porcja grzybków zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy. Minerały zawarte w shitake niezbędne są dla dobrego stanu kości, układu odpornościowego i prawidłowego składu krwi. Związkiem, dzięki któremu shitake działają przeciwnowotworowo jest lentinan. Za obniżanie poziomu cholesterolu, odpowiada natomiast eritadenin.

Jak to smakuje? Shitake smakuje i pachnie podobnie do czosnku, jest delikatny i miękki.

Grzyby shitake warto jeść, bo zawarty w nich selen znajduje się w niewielu produktach żywnościowych, a jest silnym antyutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Warto po nie sięgać, także ze względu na ich działanie antybakteryjne i antywirusowe. Są pomocne w zwalczaniu na przykład trądziku. Spożywanie tych grzybów dostarcza nam witamin, minerałów i błonnika. Shitake działają korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy. Udowodniono, że zawarte w nich związki, działają rozprężająco, kojąco i uspokajająco. Po ekstrakt z grzybów shitake warto sięgać po to, by poprawić kondycję skóry. Obecne w nim substancje czynne regenerują komórki skórne i intensyfikują produkcję kolagenu, który nadaje skórze jędrności, gładkości, sprężystości i świeżości.

Grzyby shitake w sklepach. W sklepach dostępne są głównie suszone grzyby shitake i w puszkach. Surowe, ze zrozumiałych względów, bywają bardzo rzadko dostępne. Suszone i sprzedawane w puszkach, świetnie nadają się do wzbogacania potraw z ryżu, makaronu, mięsa i warzyw. Równie dobrze smakują w zupach i sałatkach. Dzięki grzybom shitake, potrawy zyskują niepowtarzalny smak, aromat i wartości odżywcze.

Grzyby shitake można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Grzyby Shitake Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;