Jagody goji właściwości, czyli to co powinieneś wiedzieć o najzdrowszych owocach świata. Jagody są owocem rośliny zwanej - kolcowój (krzewu z rodziny psiankowatych). W Polsce roślina ta spotykana jest jako krzew ozdobny. Najbardziej popularne gatunki to m.in. szkarłatny i pospolity. Owoce są koloru pomarańczowego albo czerwonego. Suszone owoce posiadają rozmiar od 1 do 2 cm. Kolcowój pierwotnie pochodzi z Himalajów.
Właściwości zdrowotne jagód goji znane są w Azji od dwóch tysiącleci. Na wzmiankę należy fakt, iż co roku w Chinach odbywa się festiwal, w którym ''numer jeden'' jest ta roślina. Nazwę jagody goji, zawdzięczają prawdopodobnie od nazwy terenu pod Himalajami. Tam też najliczniej występuje ta roślina. Roślina na przestrzeni lat rozprzestrzeniła się do m.in. Tybetu, Chin, Indii i Mongolii.
W Chinach wierzy się że właściwości owocu kolcowoju - goji, umożliwiają dłuższe życie. Faktycznie, skład jagód wykazuje właściwości lecznicze i odmładzające. Z uwagi na właściwości, są nazywane "czerwonym diamentem". Jagody goji posiadają sowitą dawkę zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny i żelaza. Są bogate w witaminy: C, E, witaminy z grupy B: B1, B2, B6; a także minerały jak cynk, wapń i potas. Jagody zawierają antyoksydanty, flawonoidy, luteinę i polisacharydy.
Składniki aktywne jak antyoksydanty, powodują, że spożywanie jagód goji zwiększa liczbę nowych i regenerację starych komórek organizmu. Antyoksydanty chronią DNA przed negatywnym działaniem wolno rodników, czyli spowalniają proces starzenia. Luteina wspomaga zdrowy wzrok. Goji reguluje układ trawienny ponieważ zawiera błonnik.Odpowiadają za prawidłową florę bakteryjną. Jagody mogą wspomagać system odporności. Ogólny skład mieszanek odżywczych, zawartych w jagodach goji, może wspomagać stawy i kości. Może polepszyć nastrój i pamięć. Regularne spożywanie jagód wykazało, że korzystnie wpływa na układ krwionośny, po przez obniżenie ciśnienia.
Jagody goji posiadają słodki smak. Zarówno prosto z drzewa jak i suszone, smakują bardzo dobrze. Mogą być dodatkiem do wielu napojów i dań. Owoce i liście są składnikami naturalnych herbat. Wartościowy jest również sok z goji. Suszone jagody są smacznym dodatkiem do ciast.
Warto zadbać o jagody goji w codziennej diecie. Już niewielka ilość dziennie ma ogromne właściwości, może dać korzystne rezultaty, ponieważ są doskonałym przeciwutleniaczem, który redukuje działalność wolno rodników.
Jagody goji można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Alu pewnie masz zwyczajną alergię, tak jak inni na cytrusy lub inne warzywa/owoce.
Pozdrawiam
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.