Jak Jeść Pałeczkami
Jedzenie pałeczkami może wydawać się trudne, jednak to tylko początkowe wrażenie. Mam nadzieję, że dzięki temu poradnikowi szybko dojdą Państwo do wprawy.
Krok 1.
Pierwszą pałeczkę bierzemy do prawej ręki i układamy tak, aby jej koniec był pomiędzy kciukiem, a palcem wskazującym. Przytrzymujemy ją palcem środkowym oraz serdecznym.
Krok 2.
Drugą pałeczkę układamy równoległe do pierwszej. Przytrzymujemy kciukiem oraz pacem wskazującym.
Krok 3.
Pałeczka znajdująca się na dole powinna być nieruchoma i stabilna. Górną pałeczką powinniśmy swobodnie poruszać, aby móc chwytać kawałki jedzenia. Poruszamy nią za pomocą palca wskazującego oraz kciuka.
Instrukcja Video :
Dodatkowe wskazówki:
Warto pamiętać, aby pałeczki trzymać blisko końca. Po jedzeniu odkładać je na skraju talerza, bądź też na specjalną podstawkę.
Oto kilka porad które należy przestrzegać, aby nie popełnić błędu:
- Nie podawaj pod żadnym pozorem jedzenia pałeczkami drugiej osobie.
- Nie ma mowy o wbijaniu pałeczek w jedzenie, to duży błąd.
- Nie wolno stukać pałeczkami w miskę.
- W momencie, gdy nie używasz pałeczek, ostre końce położone muszą być w lewo.
- Nie wskazuj nikogo i niczego za pomocą pałeczek.
- Nie oblizuj pałeczek przy stole.
- W przypadku zup, pałeczkami wyjmuje się składniki, następnie bulion pije się z miski.
- Przy jedzeniu liczy się spokój i luz. Nie wypada trzymać pałeczek w ściśniętych dłoniach.
Pałeczki bambusowe można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Podobnie przebijanie jedzenia pałeczkami jest obraźliwe (tsuki bashi) bo upodabnia pałeczki do kadzideł dla zmarłych, jeśli Gość #3 widział robiących to japończyków, to na tej samej zasadzie ja powiem, że widziałem siorbiących zupę lub jedzących kotleta samym widelcem polaków, buractwo zdarza się wszędzie.
Niemniej są to japońskie zasady, nie wiem jak jest w chinach.
Tylko że moje pałeczki są nieco dziwne nie są tak " ostrzej zakończone " i co najmniej w połowie są kwadratowe a w drugiej połowie okrągłe
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.