Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Jak Ugotować Ryż Do Sushi

Ryż to podstawa w sushi. Dlatego jego poprawne przygotowanie decyduje o formie całokształcie sushi.

Do przygotowania ryżu potrzebujemy następujące składniki:

Ryż do sushi w kraju kwitnącej wiśni to jeden z najczęściej spożywanych produktów. Japończycy używają tego specyficznego ryżu, różniącego się od tego, który znają europejczycy nie tylko do sushi. Należy jednak pamiętać, iż sposób przygotowania ryżu do sushi znacznie różni się od tradycyjnego.

Ocet ryżowy to jeden z głównych składników do sushi, dzięki niemu ryż zawdzięcza swój znakomity smak i aromat.
Bez roztworu, skomponowanie sushi byłoby nie możliwe. Kuchnia japońska często używa tego składnika również do innych potraw.

Ryż do sushi przygotowuje się przez dokładne płukanie ryżu pod wodą bieżącą, do momentu aż woda będzie bezbarwna. Po czym zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Gotujemy w proporcji 1:1,3 (ryż : woda), do gotowania dobrze jest używać wody mineralnej. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Po czym przekładamy do miski i zalewamy zaprawą. Zostawiamy do ostudzenia.

Bardzo ważne, aby ostudzić ryż przed dalszym etapem.

Orientalny Sklep
PRZYKŁADOWY PRZEPIS JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI

SKŁADNIKI :

1 szklanka ryżu do sushi,

1 łyżka octu ryżowego,

1 łyżka białego cukru,

1 łyżeczka soli,

woda.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Na początku do średniej miski z ryżem wlewamy zimną wodę, całość mieszamy w celu przepłukania, po czym przecedzamy. Czynność tą powtarzamy do momentu, gdy woda stanie się klarowna.

2.
Do średniego rondla wsypujemy jedną szklankę przepłukanego ryżu do sushi oraz 1 ¼ szklankę zimnej wody. Całość moczymy pod przykryciem przez godzinę, dla uzyskania lepszego efektu (można od razu gotować).

3.
Po godzinie moczenia, ryż doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż się zagotuje, gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.

4.
W międzyczasie przygotowujemy zaprawę octową. Do średniego rondla wlewamy ocet ryżowy, łyżeczkę soli oraz łyżkę cukru. Całość podgrzewamy mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści. Po czym, odstawiamy na bok do wystygnięcia.

5.
Po upływie 15 minut, wyłączamy ogień i odstawiamy ryż pod przykryciem, do wystygnięcia na 10 minut.

6.
Po 10 minutach, ryż przekładamy do miski, rozprowadzamy go równomiernie, a następnie polewamy wcześniej przygotowaną zaprawą octową. Całość mieszamy, po czym chłodzimy wachlując. Tak przygotowany ryż jest gotowy do użycia w potrawie sushi.

Ryż do sushi można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Przepis Video :


Ryż Do Sushi

Jak Ugotować Ryż Do Sushi

Komentarze   

 
-5 #4 Michał 2014-10-17 14:07
Dużo za kwaśny. Na tą ilość ryżu 1/3 tego octu
 
 
+2 #3 Eryk 2014-09-03 11:47
idealne proporcje do awase-zu (zaprawy do ryżu) to 4:2:1 ocet cukier sól :)
 
 
+1 #2 Lukasz 2014-07-29 16:06
ryżu do sushi - nie mieszamy w metolowych naczyniach ani metalowymi narzędziami - tylko drewno albo bambus.
 
 
+2 #1 Maja 2014-06-13 12:41
:-) Bardzo przydatny przepis
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl