Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Jak Zrobić Hummus

Hummus to jedna z najbardziej popularnych past spożywanych na całym świecie. Hummus pochodzi z Libanu, ale produkuje się go na całym świecie.

Produkty potrzebne do przygotowania hummusu to między innymi:

Sucha Ciecierzyca, inaczej zwana cieciorką lub grochem włoskim jest skarbnicą wartości odżywczych, oraz białka, którego jest na 100 gram produkty aż 8,86 grama. Jest najczęściej stosowana w kuchni arabskiej oraz indyjskiej. Działa łagodząca na zaparcia, wspomaga układ krwionośny. Ciecierzycę przed dodaniem do potrawy należy moczyć w wodzie przez około 8-12 godzin, a po tym czasie gotować kolejne 1 1/2 godziny. Jeżeli chcemy spożywać ją na surowo należy ją moczyć przynajmniej 24 godziny.

Sucha Ciecierzyca

Pasta Sezamowa słynie z bardzo oryginalnego smaku. Pasta Tahini jest składnikiem wielu deserów oraz orientalnych przepisów. Pasta z sezamu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni tureckiej oraz w wielu innych kuchniach Dalekiego Wschodu.

Pasta Sezamowa

Kmin Rzymski Zmielony to przyprawa pozyskiwana z rośliny jednorocznej wywodzącej się z rodziny selerowatych. Kumin był początkowo produkowany w okolicach Morza Śródziemnego, skąd jego nazwa „rzymski”. Kmin Rzymski wyglądem przypomina znany nam kminek, jednak jego smak i aromat znacznie odbiega od tego spożywanego w naszym kraju. Walory smakowe oraz zapachowe kuminu, przyczyniły się do wykorzystania tej przyprawy do produkcji znanej na całym świecie indyjskiej przyprawy curry. W kuchni orientalnej kmin znajduje szerokie zastosowanie nadając potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Ziarna kminu można utrzeć w moździerzu lub kupić już zmielony kmin rzymski.

Kmin Rzymski
Składniki na hummus można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.


Orientalny Sklep

PRZYKŁADOWY PRZEPIS - JAK ZROBIĆ HUMMUS

200g suchej ciecierzycy (około 1 szklanka)

100g pasty sezamowej tahini (około 1/2 szklanki)

sok z wyciśniętej 1 cytryny (bez pestek)

1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1/2 łyżeczki mielonego kminu

sól do smaku

oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Ciecierzycę wcześniej moczoną przez całą noc, odsączamy i gotujemy w dużej ilości wody przez około godzinę. Ciecierzycę gotujemy tak długo, aż będzie miękka (z łatwością będzie się rozgniatać w palcach). Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do wystygnięcia, po czym ja przecedzamy. Można oczywiście urzyć ciecierzycę z puszki, wtedy ten etap pomijamy i ciecierzycę tylko płuczemy pod zimną wodą i odsączamy.

2. Do blendera dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Blendujemy ją przez chwilę, po czym do ciecierzycy dodajemy pozostałe dodatki: pastę sezamową, sok z wyciśniętej cytryny (około 4-5 łyżek), wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku, sól do smaku oraz 1/2 łyżeczki mielonego kminu. Całość dokładnie blendujemy.

3. Po chwili kiedy pasta zgętnieje dolewamy odrobinę wody, i blendujemy dalej. Czynność tą powtarzamy do momentu kiedy konsystencja pasty będzie dla nas odpowiednia. Najlepsza jest kiedy nie jest za gęsta ani za rzadka - taka aby łatwo się ją nabierało, ale aby nam nie ściekała. Na koniec pastę przekładamy do miseczek i polewamy oliwą z oliwek.

Jak Zrobić Hummus - Przepis Video :


 Jak Zrobić Hummus

Jak Zrobić Hummus

Komentarze   

 
0 #1 sd 2016-07-06 09:12
super
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl