Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Jak Zrobić KimChi

Kimchi jest daniem tradycyjnym, pochodzącym z Korei. Danie składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty i papryczek chilli. Głównym elementem jest kapusta (pekińska), rzodkiew japońska, czosnek, papryka chili, cebula, marynowane krewetki i owoce morza oraz imbir, sól, cukier. Najpopularniejsze jest Baechu KimChi, w skład wchodzi kiszona kapusta chińska, duża ilość soli, a także imbir, chili i czosnek. Można przygotowywać potrawę z innymi rodzajami kapusty, wtedy danie jest lżejsze i łagodniejsze.

Orientalny Sklep

Składniki potrzebne do przygotowania KimChi to między innymi:


Koreańska Papryka Chili Gochugaru to najważniejszy produkt do przygotowania Kim Chi. Bez ostrej papryki chili, jest to niemożliwe. Mielona papryka chili wykorzystywana jest również do innych koreańskich potraw, które wymagają bardzo ostrego smaku. 

Papryka Chili Gochugar

Mielony Imbir pasta przygotowana z aromatycznego imbiru, który w kuchni azjatyckiej znajduje szerokie zastosowanie. Mielony imbir wykorzystuje się w KimChi i uzupełnia smak. Jego świeży aromat oraz charakterystyczny smak znakomicie podkreśla walory smakowe.

Mielony Imbir

Suszona Papryczka Chili używana jest w KimChi, i innych potrawach, zupach, sosach i marynatach. Można ją również zmielić w blenderze, aby powstał bardzo ostry proszek chilli, jest to niezbędny produkt każdego wielbiciela ostrego smaku.

Suszona Papryczka Chili

Sos Rybny jest to bardzo popularny sos stosowany w kuchni orientu, przyprawia się nim KimChi, wzmacnia smak i aromat marynaty.

Sos Rybny

KimChi przygotowuje się mieszając w naczyniu z solą, odstawiamy na dłuższy czas, po czym dokładnie odsączamy z wody i płuczemy z soli. Następnie dodajemy i mieszamy składniki m.in. sos rybny, mielony imbir i suszoną chili, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24h. KimChi powinno jeszcze kilka dni fermentować.

PRZYKŁADOWY PRZEPIS JAK ZROBIĆ KIMCHI

1 duża kapusta pekińska, pokrojona w średniej wielkości kostkę


4 łyżki soli morskiej

4 łyżki koreańskiego chilli (gochugaru) w proszku

4 łyżki wody

2 ząbki zmiażdżonego czosnku

1 łyżka mielonego imbiru

2-3 dymki, posiekane

1 posiekana papryczka chilli

2 łyżki sosu rybnego

1/2 jabłka startego na puree

1/2 gruszki startej na puree

1/2 cebuli startej na drobnej tarce

Produkty do przygotowania kimchi można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. W dużym plastikowym naczyniu mieszamy pokrojoną kapustę pekińską wraz z 4 łyżkami soli morskiej, starając się dobrze rozprowadzić sól. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na 4 godziny. Po upływie 4 godzin kapustę płuczemy w wodzie 2-3 razy, aby była czysta. Wypłukaną kapustę porządnie odsączamy z wody (unikając naciskania, aby kapusta pozostała jędrna).

2. Proszek chilli gochugaru mieszamy z 4 łyżkami wody, po czym dodajemy do pojemnika z kapustą. Do kapusty dodajemy również: sos rybny, cebulę, stare jabłko, gruszkę, posiekane chilli, mielony imbir, dymkę, zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej używając gumowych rękawiczek). Pojemnik z kapustą przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 24 godziny.

3. Po upływie 24 godzin, pojemnik z kapustą kimchi wstawiamy do lodówki, gdzie powinna się fermentować przez kolejne kilka dni (opcjonalnie do tygodnia).

Gotowe KimChi

Jak Zrobić KimChi
Przepis z bloga:
Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;