Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Jak Zrobić Sajgonki

Sajgonki to typowo wietnamska potrawa, jej nazwa sama wskazuje na pochodzenie potrawy ponieważ Sajgon to miasto w Wietnamie. Rodzajów sajgonek jest bardzo wiele, są mięsne, wegetariańskie oraz z makaronem sojowym lub ryżowym.

Produkty potrzebne do sajgonek to między innymi:

Sos Sojowy to główny składnik sajgonek, nadający smak i aromat.Dzięki niemu możemy przygotować sajgonki, czyli najbardziej rozpoznawalną potrawę kuchni wietnamskiej Jest bardzo częstym dodatkiem wielu innych smażonych mięs, zup, dipów do sushi, i marynat.

Sos Sojowy

Papier ryżowy powstaje z mąki ryżowej, papier służy do zawijania farszu sajgonek w roladę, wykorzystywany jest również w innych kuchniach, nie tylko w kuchni wietnamskiej.

Papier Ryżowy

Grzyby Mun pochodzą z Azji, są w szaro-czarnym kolorze. Mają szerokie zastosowanie w kuchni orientalnej. Najlepiej smakują w potrawach z sosami chilli, pastą curry oraz sosem sojowym. Mają pozytywny wpływ na zdrowie, zapobiegają powstawaniu zakrzepów i poprawiają krążenie krwi.

Grzyby Mun
Makaron Ryżowy w postaci nitek. Makaron Ryżowy jest wykorzystywany w farszu, nadaje się również do przygotowania innych azjatyckich dań. Makaron Ryżowy są na drugim miejscu, po ryżu najczęściej spożywanymi dodatkami energetycznymi w krajach azjatyckich. Wystarczy zalać go wrzątkiem i pozostawić w naczyniu, aż napęcznieje, po czym przecedzić i zlać zimną wodą.

Makaron Ryżowy

Sos Słodko - Kwaśny jest często stosowany w przepisach kuchni azjatyckiej. Sos ten łączy w sobie dwa bogate smaki. W europie stał się bardzo popularny. Świetnie smakuje z sajgonkami nadając im bogaty smak.

Sos Słodko-Kwaśny

Sposób przygotowania jest prosty i szybki. Zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i grzyby mun, pozostawiamy na chwilę. Do tego dodajemy przygotowujemy warzywa, np. marchewkę, cebulę, paprykę. Mięso kroimy w kawałki. Smażymy składniki zalewając sosem sojowym. Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie. Nakładamy na papier przygotowany farsz, zwijamy i smażymy.

Składniki na sajgonki można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Składniki Na Sajgonki

PRZYKŁADOWY PRZEPIS - JAK ZROBIĆ SAJGONKI Z KURCZAKIEM

12 sztuk papieru ryżowego

1 pierś z kurczaka

1 marchewka

1 czerwona cebula

20 g grzyby mun

100 g makaron ryżowy


sos sojowy

sos słodko kwaśny

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Makaron ryżowy również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut.

2. Marchewkę ścieramy, a cebulę bardzo drobno kroimy. Piersi z kurczaka kroimy na paski i także drobno siekamy.

3. Odcedzamy makaron oraz grzyby mun, po czym grzyby drobno kroimy.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, po czym smażymy mięso. Po chwili dodajemy cebulkę, marchewkę, grzybki mun. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Całość chwilę smażymy, po czym dodajemy wcześniej odcedzony makaron ryżowy. Wszystko razem mieszamy podsmażając jeszcze chwilę. Farsz jest już gotowy!.

5. Papier ryżowy zamaczamy w gorącej wodzie, po czym przekładamy go na deskę lub talerz.

6. Na namoknięty papier ryżowy układamy farsz i zawijamy podobnie jak gołąbka. Czynność powtarzamy z kolejnymi listkami papieru oraz farszem. Gotowe sajgonki odkładamy na 30 minut.

7. Sajgonki wrzucamy na mocno rozgrzany głęboki tłuszcz i smażymy na złoto brązowy kolor. Po chwili smażenia wyciągamy sajgonki i odsączamy na ręczniku kuchennym. Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

Jak Zrobić Sajgonki - Przepis Video :


 Jak Zrobić Sajgonki

Jak Zrobić Sajgonki

Komentarze   

 
+1 #11 Piotrek 2019-04-11 16:14
Ja do farszu dodaje jeszcze trochę imbiru i sos rybny.
 
 
0 #10 /maro 2019-04-01 09:10
zaje..ste polecam :-* :-*
 
 
0 #9 Agnieszka 2019-03-03 10:45
:o :o :lol:
 
 
0 #8 Krzyś 2018-09-22 12:13
Super przepis bardzo dobre.
 
 
-5 #7 Jutysiaaaaa 2017-06-01 13:51
8) 8) 8) 8)
 
 
+4 #6 Maciek 2017-02-11 18:04
Przepis bajka, wlasnie zrobilem. Smakuja rewelacyjnie. Tego wlasnie szukalem. Pozdrawiam.
 
 
0 #5 dana 2015-12-10 17:06
Mozna dodac swoje bardziej pikantne składniki...... .puszotka :)
 
 
+3 #4 Guest 2015-12-07 12:49
Najlepiej smazyc w glebokim oleju
 
 
-15 #3 antek 2015-06-16 16:18
troszkę za mocno rozgrzany olej, kiepskiej jakości. życzę powodzenia w przyszłości. Bo to śmierdzi przypalenizną.
 
 
+7 #2 Naya 2015-01-31 18:35
Jadłam kiedyś sajgonki w restauracji i były przepyszne. Od bardzo dawna zastanawiałam się, jak można je zrobić samemu. Ten przykładowy przepis wystarczająco mi to wyjaśnił. Nie mogę się doczekać, aż sama spróbuję je zrobić :-)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl