Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Jak Zrobić Sos Chili

Sos Chili (ang. chili sauce) to ogólna nazwa ostrych w smaku sosów i dipów. Za ostrość tychże sosów odpowiedzialne są papryczki chili. Za ostrość papryczek chili, odpowiada związek chemiczny o nazwie kapsaicyna (im więcej kapsaicyny tym większa ostrość). Papryczka chili poza ostrością jest bogatym źródłem witaminy A,C,E i witamin z grupy B.

Ostry sos chili tradycyjnie pochodzi z kuchni meksykańskiej. Później po adaptacji w Azji, sos stał się ważnym elementem kuchni azjatyckiej. Najczęściej składnikiem sosu chili jest woda, olej, ocet i czekolada.

Konsystencja i barwa sosu jest uzależniona od składników, natomiast ostrość wynika z ilości i rodzaju zastosowanych papryczek chili.

Do papryczek chili m.in. zalicza się:
-cayenne,
-habanero,
-jalapeno,
-piri piri,
-rocoto,
-tabasco.

Jak zrobić sos chili?
Poniżej zawarliśmy przepis na sos chili.

SKŁADNIKI:

duża garść papryczek chili

50ml octu ryżowego lub jabłkowego (każdy dodaje pod siebie)

świeży imbir (kawałek około 2cm)

3 łyżki cukru

150ml wody

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soli

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Z 1/3 ilości papryczek chili usuwamy pestki. Następnie mielimy pokrojone papryczki na gładką pastę (najlepiej zrobić to w blenderze).

2. Dorzucamy resztę chili pokrojonej w większe kawałki, dodajemy czosnek, imbir i ponownie rozdrabniamy (ale nie zbyt mocno, aby widoczne były cząstki papryki).

3. Otrzymaną masę przekładamy do garnka. Wlewamy ocet, 100ml wody, cukier i sól. Mieszamy i gotujemy 3 minuty.

4. Z mąki ziemniaczanej i 50ml wody tworzymy mieszankę, którą wlewamy pod koniec gotowania. Wlewając cały czas mieszamy. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do 14 dni.

Sos chili można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Jak Zrobić Sos Chili

Komentarze   

 
+1 #5 Mariusz 2014-11-24 12:16
Ludzie,jak Wy to robicie.że macie tyle problemów. Ja używam miodu zamiast cukru i jest idealny. Przepis jest ŚWIETNY,Pozdraw iam
 
 
+1 #4 Marcello 2014-05-29 06:01
Właśnie zrobiłem ten sos, ale użyłem 3 łyżeczek cukru i dosłownie troszeczkę octu spirytusowego. Musze przyznać, że wyszedł pyszny :-)
 
 
-3 #3 Iwona 2014-03-19 21:14
3 łyżki czy łyżeczki cukru? Nie chce mi się wierzyć że łyżki!
 
 
+2 #2 binka 2014-02-19 17:36
tu, tak jak i przy zwyklym sosie slodko kwasnym zanim sie uzyje sosu trzeba pare godzin a najlepiej noc odczekac. nie wiem dlaczego: pisze z doswiadczen:) wtedy nie ma sladu po occie
 
 
+1 #1 Marcin 2013-10-23 09:22
Dlaczego mi wychodzi tak że strasznie trąci octem? x/
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;