Sos Chili (ang. chili sauce) to ogólna nazwa ostrych w smaku sosów i dipów. Za ostrość tychże sosów odpowiedzialne są papryczki chili. Za ostrość papryczek chili, odpowiada związek chemiczny o nazwie kapsaicyna (im więcej kapsaicyny tym większa ostrość). Papryczka chili poza ostrością jest bogatym źródłem witaminy A,C,E i witamin z grupy B.
Ostry sos chili tradycyjnie pochodzi z kuchni meksykańskiej. Później po adaptacji w Azji, sos stał się ważnym elementem kuchni azjatyckiej. Najczęściej składnikiem sosu chili jest woda, olej, ocet i czekolada.
Konsystencja i barwa sosu jest uzależniona od składników, natomiast ostrość wynika z ilości i rodzaju zastosowanych papryczek chili.
Do papryczek chili m.in. zalicza się:
-cayenne,
-habanero,
-jalapeno,
-piri piri,
-rocoto,
-tabasco.
Jak zrobić sos chili? Poniżej zawarliśmy przepis na sos chili.
SKŁADNIKI:
duża garść papryczek chili
50ml octu ryżowego lub jabłkowego (każdy dodaje pod siebie)
świeży imbir (kawałek około 2cm)
3 łyżki cukru
150ml wody
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Z 1/3 ilości papryczek chili usuwamy pestki. Następnie mielimy pokrojone papryczki na gładką pastę (najlepiej zrobić to w blenderze).
2. Dorzucamy resztę chili pokrojonej w większe kawałki, dodajemy czosnek, imbir i ponownie rozdrabniamy (ale nie zbyt mocno, aby widoczne były cząstki papryki).
3. Otrzymaną masę przekładamy do garnka. Wlewamy ocet, 100ml wody, cukier i sól. Mieszamy i gotujemy 3 minuty.
4. Z mąki ziemniaczanej i 50ml wody tworzymy mieszankę, którą wlewamy pod koniec gotowania. Wlewając cały czas mieszamy. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do 14 dni.
Sos chili można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.