Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Jak Zrobić Sos Słodko - Kwaśny

Jak Zrobić Sos Słodko - Kwaśny

Sos słodko-kwaśny (ang. sweet & sour sauce) to wyjątkowy i charakterystyczny sos do potraw azjatyckich, i tam też najczęściej jest spożywany, dlatego popularność zyskał na całym świecie. Sos słodko - kwaśny to kompozycja z wody, cukru, octu ryżowego i posiekanych owoców które dodaje się do potraw o słodko-kwaśnym charakterze. Sos masowo sprzedawany jest na całym świecie, jednak wiele osób przyrządza domowy sos słodko kwaśny bez polepszaczy smaku, sztucznych zagęstników i barwników.

Jak zrobić sos słodko kwaśny? Poniżej przykładowy przepis na sos słodko kwaśny. Słodki smak oraz intensywny i żywy kolor nadają składniki : marchew, papryka czerwona, kukurydza i ananas. Sam sos warto przygotować kilka godzin przed podaniem. Oryginalny przepis na sos słodko kwaśny często jest ostry - z łyżką sosu chili. Dla osób które preferują bardziej łagodny smak, mogą chili pominąć.

SKŁADNIKI :

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki ketchupu

1 łyżka świeżo startego imbiru

2 łyżki octu ryżowego

2 pomidory malinowe (dojrzałe i miękkie)

2 łyżki sosu sosu worcestershire

2,5 łyżki cukru brązowego

30ml soku ananasowego

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 łyżka mąki ziemniaczanej zmieszanej z 3 łyżkami wody

300ml wody

szczypta soli

szczypta białego pieprzu

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Na rozgrzany rondelek wlewamy olej sezamowy, dodajemy posiekany drobno czosnek i starty imbir. Smażymy około minuty.

2. Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy resztę składników z wodą i posiekanymi w kostkę pomidorami.

3. Ponownie wstawiamy rondelek na ogień. Gdy sos będzie wrzał, wlewamy mieszankę wody z mąką. Ponownie doprowadzamy do wrzenia.

4. Mieszamy do chwili aż sos będzie jednolity i gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Sos słodko-kwaśny można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
 

Jak Zrobić Sos Słodko - Kwaśny

Komentarze   

 
-1 #11 Lord 2016-08-10 11:54
Kocham gotować mówił keczup, więc jest keczup pazie.
 
 
-1 #10 pi 2015-02-08 15:54
Dokladnie zgadzam sie z przedmowcami o,ketchupie ,z adamem w szczegolnosci
Swiezy sok z ananasa pomaranczy cukier czosnek imbir pieprz ocet sol pomidorowa pulpa
 
 
+1 #9 Adam 2014-10-01 10:36
Prawdziwy to on może by był w budce u Chińczyka, który gotuje na potrzeby Polaków. Chińczycy zawsze używają świeżych składników - ketchup, worcestershire, sok ananasowy z kartonu - to składniki niedopuszczalne z perspektywy chińskiego kucharza... Natomiast byłby pożądany, choć niemile przez nas widziany, glutaminian sodu; zabrakło w przepisie cebuli, papryki chili,jakichś śliwek,sosu sojowego, świeżego ananasa, ewentualnie wina ryżowego,pieprz u seczuańskiego.. . To jest przepis na fast food - z pewnością nie kuchnia z wysokiej półki
 
 
+1 #8 madzia i kasia 2014-06-27 17:42
sos jak cię mogę , ale brakuje kilku przypraw i cukier brązowy jest zbędny . ;-)
 
 
0 #7 Natchan 2014-04-09 18:47
Czy sos po wykonaniu wygląda jak na zdjęciu?
 
 
+1 #6 Dawid123 2014-04-02 08:12
do justynka: co do smaku sosu w chińskich BARACH,
to słabe porównanie z możliwych, ponieważ do tych sosików, skośnookie wsypują wiadro przypraw i szklankę glutaminianu sodu ;)
pozdro :)
 
 
-2 #5 justynka 2014-03-29 16:11
ten sos nie powala, ale jest dośc smaczny do pieczonego miesa. Nie jest taki jak jadam w chinskich barach, ale lepszy taki zamiennik niz kupowac drogie sosy z tao tao.
 
 
+4 #4 Bodzia 2014-02-19 14:44
Na oleju sezamowym się nie smaży (bardzo łatwo się pali). Olej sezamowy dodajemy do smaku pod koniec przygotowywania danej potrawy.
 
 
-2 #3 Adrian 2014-02-08 12:56
dodałem sosu chili wymiata
 
 
+2 #2 Bart 2014-01-16 12:35
właśnie zrobiłem z przecierem pomidorowym, robionym własnoręcznie i .... rewelacja,pycho ta. Pierwszy raz robiłem taki sos :P
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;