Jak Zrobić Sos Słodko - Kwaśny
Sos słodko-kwaśny (ang. sweet & sour sauce) to wyjątkowy i charakterystyczny sos do potraw azjatyckich, i tam też najczęściej jest spożywany, dlatego popularność zyskał na całym świecie. Sos słodko - kwaśny to kompozycja z wody, cukru, octu ryżowego i posiekanych owoców które dodaje się do potraw o słodko-kwaśnym charakterze. Sos masowo sprzedawany jest na całym świecie, jednak wiele osób przyrządza domowy sos słodko kwaśny bez polepszaczy smaku, sztucznych zagęstników i barwników.
Jak zrobić sos słodko kwaśny? Poniżej przykładowy przepis na sos słodko kwaśny. Słodki smak oraz intensywny i żywy kolor nadają składniki : marchew, papryka czerwona, kukurydza i ananas. Sam sos warto przygotować kilka godzin przed podaniem. Oryginalny przepis na sos słodko kwaśny często jest ostry - z łyżką sosu chili. Dla osób które preferują bardziej łagodny smak, mogą chili pominąć.
SKŁADNIKI :
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki ketchupu
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki octu ryżowego
2 pomidory malinowe (dojrzałe i miękkie)
2 łyżki sosu sosu worcestershire
2,5 łyżki cukru brązowego
30ml soku ananasowego
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej zmieszanej z 3 łyżkami wody
300ml wody
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na rozgrzany rondelek wlewamy olej sezamowy, dodajemy posiekany drobno czosnek i starty imbir. Smażymy około minuty.
2. Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy resztę składników z wodą i posiekanymi w kostkę pomidorami.
3. Ponownie wstawiamy rondelek na ogień. Gdy sos będzie wrzał, wlewamy mieszankę wody z mąką. Ponownie doprowadzamy do wrzenia.
4. Mieszamy do chwili aż sos będzie jednolity i gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Sos słodko-kwaśny można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Swiezy sok z ananasa pomaranczy cukier czosnek imbir pieprz ocet sol pomidorowa pulpa
to słabe porównanie z możliwych, ponieważ do tych sosików, skośnookie wsypują wiadro przypraw i szklankę glutaminianu sodu ;)
pozdro :)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.