Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Jak Zrobić Sushi

W Polsce kuchnia azjatycka cieszy się dużym zainteresowaniem. Od pewnego czasu dość często spotyka się restauracje z kuchnią japońską (sushi bary) . Faktem jest również to, iż coraz większa liczba osób przyrządza je we własnym domowym zaciszu.

Przyrządzenie sushi nie jest trudne. Mając chęci, odpowiednie składniki oraz przyrządy można stworzyć równie smaczne sushi jak w restauracjach. Warto zastanowić się, ponieważ dobrym rozwiązaniem są gotowe zestawy sushi, które posiadają wszystkie produkty do przygotowania sushi.

Orientalny Sklep
Produkty do sushi:


1. Nori to inaczej wodorosty morskie tzw. Algi, w które zawija się ryż oraz inne składniki sushi. Algi pakowane są po 10, 50, a nawet 100 sztuk w opakowaniu. Najmniejsze opakowanie wystarczy bez problemu na 60 krążków sushi.

Wodorosty Nori Gold

2. Ryż do sushi, cechuje się większymi ziarnami oraz większą kleistością. Gotujemy go troszkę inaczej niż zwykły (jak ugotować ryż do sushi?). Gdy jest gotowy polewamy go mieszanką cukru oraz octu ryżowego, po czym wachlujemy, aby ostygł. Można też wykorzystać gotową zaprawę ryżową.

Ryż Do Sushi

3. Ryba, może być zarówno surowa jak i wędzona. Do sushi najlepiej pasuje łosoś. Należy pamiętać, aby ryba była świeża. Dla osób które nie przepadają za surową rybą, dobrym zamiennikiem może być wędzony łosoś, czy też tuńczyk z puszki.

4. Owoce morza w tym wypadku to krewetki. Służą jako dodatek, nie są konieczne, dodaje się je według uznania.

5. Sos sojowy służy, aby maczać w nim krążki sushi bezpośrednio przed jedzeniem.

Sos Sojowy

6. Wasabi to ostry chrzan japoński. Można go spotkać w tubce, bądź w proszku. Jest koloru zielonego i jest ostrzejszy, niż polski tradycyjny chrzan. Podczas przygotowywania sushi, ryż smaruje się cienką linią wasabi.

Pasta Wasabi

7. Warzywa i dodatki, można dodawać według indywidualnych upodobań. Można użyć avocado, marchewkę, zielonego ogórka, rzodkiew japońską, marynowaną tykwę czy też sezam do posypania.

8. Mata bambusowa do sushi, jest niezbędna. To właśnie za jej pomocą zawijamy roladki sushi.

Mata Do Sushi

9. Imbir marynowany spożywany jest w niewielkich ilościach, jako oczyszczacz kubków smakowych podczas jedzenia różnego rodzaju sushi.

Imbir Marynowany

Produkty do sushi można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Rodzaje sushi :


Najbardziej znanym i lubianym sushi jest odmiana maki sushi. Składa się z warzyw, oraz paluszków krabowych (surimi). Przepis na maki sushi :

Maki Sushi

Kolejnym rodzajem jest nigiri. Również bardzo proste do przygotowania sushi, ponieważ składa się tylko z ryżu oraz ryby (łosoś bądź tuńczyk). Przepis na nigiri sushi :

Nigiri Sushi

Odwrócone maki sushi to praktycznie to samo co maki sushi. Różnica jest taka, iż ryż jest na zewnątrz, a nie w środku. Przepis na odwrócone maki sushi :

Odwrócone Maki Sushi

Tekka maki sushi składa się z ryżu, ryby oraz wodorostów nori. Przepis na tekka maki sushi:

Tekka Maki Sushi

Kappa maki sushi to rodzaj sushi bez ryby, czy też paluszków krabowych. Jako nadzienie stosuje się zielonego ogórka. Przepis na kappa maki sushi :

Kappa Maki Sushi

Warto zapoznać się z technikami przygotowania sushi, specjał ten jest smaczny, zdrowy i lekkostrawny. Idealnie nadaje się jako poczęstunek na różnego rodzaju imprezy. Można zauważyć, iż ostatnimi czasy modne staje się zamawianie sushi online.

Komentarze   

 
0 #2 tomek 2016-06-14 18:17
:zzz :P :sigh: ;-)
 
 
+1 #1 Guest 2013-07-10 13:22
http://forum.sushi-sklep.pl/

Oto nowo otwarte forum nt. sushi i nie tylko...
Sushi - podzielmy się!
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;