Jak zrobić tofu?
Tofu to pyszny twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Od wielu wieków przygotowany w Chinach.
Kilka rzeczy które warto wiedzieć:
- podczas przyrządzania tofu zawartość tłuszczu w soi obniża się z około 18% do 4,5%
- moczenie soi dłuższe niż 12 godz. może skwasić mleko sojowe oraz ser
- tofu przygotować można z gotowego mleka sojowego
Potrzebne składniki:
6 szklanek wody
1 szklanka soi
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Niezbędne akcesoria:
2 kawałki gazy do przecedzania
sitko stalowe
blender
duży garnek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na początku moczymy soję około 10-12 godzin, najlepiej zrobić to przez noc, aby rano można było kontynuować kolejne czynności. Rano miksujemy już miękką soję na pure, przy użyciu blendera.
2. W dużym garnku gotujemy wodę. Następnie wrzucamy zmieloną soję. Cały czas mieszamy do ponownego zagotowania. Kiedy piana zaczynie się podnosić, ściągamy garnek z ognia na około 5 minut. Po czym znów doprowadzamy płyn do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
3. Następnie, na kawałku gazy ułożonej w sitku, odcedzamy sojowe pure od mleka sojowego. Z sojowego pure można zrobić niemal wszystko, od kotletów po chleb. Natomiast mleko sojowe doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze do 5 minut. Z tego mleka powstanie tofu.
4. Do gotującego się mleka, ciągle mieszając, wlewamy ostrożnie ocet winny. Jeśli ser zetnie się słabo możemy dodać jeszcze kilka kropel octu.
5. W momencie gdy w garnku, od serwatki zaczną oddzielać się kawałki sera, należy przelać ser przez gazę i silnie odcisnąć. Splatamy gazę i przyciskamy serek czymś cięższym, aby dokładnie odcedzić.
6. Pozostawiamy w takim stanie na około 2 godziny. Po czym usuwamy gazę i otrzymujemy świeży, samodzielnie wykonany serek tofu.
Tofu można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Prawdziwe tofu wymaga procesu fermentacji dzięki któremu soja jest lżej trawiona. To tak jak by zrobić samemu siadłe mleko... dodając kwasku cytrynowego :)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.