Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Jak Zrobić Tofu?

Jak zrobić tofu?

Tofu to pyszny twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Od wielu wieków przygotowany w Chinach.

Kilka rzeczy które warto wiedzieć:

- podczas przyrządzania tofu zawartość tłuszczu w soi obniża się z około 18% do 4,5%

- moczenie soi dłuższe niż 12 godz. może skwasić mleko sojowe oraz ser

- tofu przygotować można z gotowego mleka sojowego

Potrzebne składniki:

6 szklanek wody

1 szklanka soi

1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

1 łyżeczka soli

Niezbędne akcesoria:

2 kawałki gazy do przecedzania

sitko stalowe

blender

duży garnek

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na początku moczymy soję około 10-12 godzin, najlepiej zrobić to przez noc, aby rano można było kontynuować kolejne czynności. Rano miksujemy już miękką soję na pure, przy użyciu blendera.

2. W dużym garnku gotujemy wodę. Następnie wrzucamy zmieloną soję. Cały czas mieszamy do ponownego zagotowania. Kiedy piana zaczynie się podnosić, ściągamy garnek z ognia na około 5 minut. Po czym znów doprowadzamy płyn do wrzenia i gotujemy około 5 minut.

3. Następnie, na kawałku gazy ułożonej w sitku, odcedzamy sojowe pure od mleka sojowego. Z sojowego pure można zrobić niemal wszystko, od kotletów po chleb. Natomiast mleko sojowe doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze do 5 minut. Z tego mleka powstanie tofu.

4. Do gotującego się mleka, ciągle mieszając, wlewamy ostrożnie ocet winny. Jeśli ser zetnie się słabo możemy dodać jeszcze kilka kropel octu.

5. W momencie gdy w garnku, od serwatki zaczną oddzielać się kawałki sera, należy przelać ser przez gazę i silnie odcisnąć. Splatamy gazę i przyciskamy serek czymś cięższym, aby dokładnie odcedzić.

6. Pozostawiamy w takim stanie na około 2 godziny. Po czym usuwamy gazę i otrzymujemy świeży, samodzielnie wykonany serek tofu.

Tofu można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Komentarze   

 
+2 #3 Iola 2014-12-03 00:15
To nawet nie jest tofu po europejsku tylko po polsku. Z jakiegoś powodu w naszym kraju wszyscy myślą, że do produkcji tofu wykorzystuje się zakwaszacze.
 
 
0 #2 Lala 2014-11-28 08:12
A po co sól?
 
 
+1 #1 Danka 2014-03-07 15:01
Heh, taki serek tofu po europejsku... szybko i mało zdrowo.
Prawdziwe tofu wymaga procesu fermentacji dzięki któremu soja jest lżej trawiona. To tak jak by zrobić samemu siadłe mleko... dodając kwasku cytrynowego :)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;