Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże

Japonia to kraj kultywujący jak żaden inny estetykę przygotowania potraw. Najważniejszym narzędziem w kuchni japońskiej jest - nóż. Ich ogólny rozwój był ściśle powiązany z historią kraju.

Profesjonalne noże, które na dzień dzisiejszy produkowane są w Japonii, to: noże w stylu japońskim i noże w stylu zachodnim. Różnią się między sobą rodzajem ostrza. Tradycyjne noże japońskie są ostrzone jednostronnie, natomiast zachodnie ostrzone są z obu stron, i przypominają kształetem literę V. Noże japońskie ponadto posiadają niewyprofilowane rękojeści; w przekroju poprzecznym są w kształcie koła lub łzy.

Współczesne metody produkcji noży mają swe korzenie, w wielowiekowej tradycji wykuwania mieczy. Kolejne modele noży powstały na początku XX wieku. Powstały modele do obróbki mięsa np. garasuki, honesuki, sujihiki, a także bardziej uniwersalne jak gyuto (nóż szefa kuchni) i petty (nóż do obierania).

Orientalny Sklep
Przykładowe modele japońskich noży:

Sashimi jest to nóż do obrabiania surowych ryb. Doskonały nóż do cięcia filetowania i skóowania surowych ryb. Ostrze noża jest ukształtowane w taki sposób, aby umożliwić maksymalną retencję podczas prac z rybim mięsem.

Santoku jest to nóż do mięs, ryb i warzyw. Santoku to swoista hybryda gyuto i nakiri. Jest to uniwersalny nóż kuchenny. Słowo Santoku oznacza z japońskiego "trzy cnoty". Ostrza są zwykle od 5 do 8 cali (13 do 20 cm) długości.

Petty to nóż do warzyw i owoców. Lekki i poręczny nóż z ostrzem umożliwiającym krojenie twardszych warzyw.

Nóż Kodeba jest przeznaczony do małych ryb. Kodeba to szczupły nóż, bardziej poręczny niż wersja Deba. Przeznaczony do ogólnych zadań w kuchni, gdzie jego mniejszy rozmiar jest korzystny. Jest łatwy w użyciu, w szczególności dla osób, nie znających technik korzystania z tego typu noży.

Usuba to rodzaj nóży do warzyw. To tradycyjny nóż dla każdego szefa kuchni. Charakteryzuje się zaokrągloną wskazówką i oparciem. Posiada płaski brzeg, by wyeliminować możliwość okaleczenia podczas siekania. Z języka japońskiego Usuba oznacza ''cienkie ostrze'', wynika to ze względnej szczupłości.

Wyżej wymienione modele są tylko ''częścią'' palety noży, których nadal inspiracją są wielowiekowe techniki. Truizmem będzie stwierdzenie, że dziś w Japonii produkuje się wiele noży zachodnich, z tym że są one ostrzejsze od europejskich modeli.

Istnieje wiele opinii na temat japońskich noży, jest ich tyle ilu użytkowników. Pewne jest jedno: noże japońskie są w kuchni bezkonkurencyjne.

Japońskie noże można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Japońskie Noże

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;