Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Kamień Wodny

Kamień wodny

Ostre noże to podstawowe narzędzia w każdej kuchni. Wszystkie noże są wystarczająco ostre w momencie zakupu. Z biegiem czasu i na skutek używania wąskie krawędzie noży ścierają się i tępią. Większość noży wymaga więc systematycznego ostrzenia. Ostrzenie noży to z pozoru czynność prosta i nie wymagająca żadnych umiejętności. W rzeczywistości jest inaczej. Trzymając ostrzałkę pod nieodpowiednim kątem, zbyt mocno lub zbyt lekko dociskając ją do noża, można nie tylko nie uzyskać oczekiwanego efektu, ale także trwale uszkodzić nóż. Noże można ostrzyć na tak zwanych ostrzałkach. Do tego samego celu służą kamienie wodne. W niniejszym artykule postaram się wytłumaczyć czym są takie kamienie i jak działają na ostrza noży.

Kamienie wodne, co to takiego? Kamieniami wodnymi nazywamy ostrzałki do noży wykonane z kamienia. Tego typu kamienie do ostrzenia charakteryzują się tym, że trzymająca je w ręku osoba ma całkowitą kontrolę nad procesem ostrzenia. Kamienne ostrzałki są narzędziami ręcznymi, którymi najczęściej posługują się rzeźnicy, kucharze i inni fachowcy związani z żywnością. Kamienne ostrzałki do noży wykonane są z różnych kamieni. Chodzi o różnicę tak zwanej gradacji, czyli grubości ziarna. Im ziarna kamienia są większe, tym gradacja jest mniejsza. Ostrzenie każdego noża zaczyna się od użycia ostrzałki z grubym ziarnem, czyli z niską gradacją. Końcowy proces polegający na wypolerowaniu ostrza odbywa się za pomocą kamienia z małymi ziarnami, czyli z wysoką gradacją. Aby dobrze naostrzyć nóż potrzebujemy dwóch różnych kamieni wodnych. Dlatego w sprzedaży są dostępne ostrzałki podwójne, składające się z dwóch różnych kamieni.

Orientalny Sklep

Dlaczego kamienie wodne?
Dlaczego kamienie do ostrzenia noży nazywamy wodnymi? Co wspólnego z wodą mają grubo i drobnoziarniste ostrzałki kamienne? Nazwa ta pochodzi stąd, że kamienie te przed użyciem trzeba zamoczyć w wodzie lub posmarować olejem. Ostrzałka powinna zażywać kąpieli wodnej przez piętnaście minut. Do oliwienia kamieni służą specjalne oleje. Początkującym użytkownikom wodnych ostrzałek do noży zaleca się korzystanie ze specjalnych prowadnic. Dzięki nim, kamień ostrzący będzie odpowiednio prowadzony po ostrzu, co zapobiegnie skrzywieniu lub wyszczerbieniu ostrza.

Ceramika do ostrzenia. Kamienie wodne uzdatniające do użytku różnego rodzaju ostrza wykonane są z różnych surowców. I tak ceramiczne kamienie wodne nadają się do ostrzenia broni białej, czyli mieczy i szabel.

Kamienie do ostrzenia z Japonii. Odrębną kategorię ostrzałek wodnych stanowią japońskie kamienie do ostrzenia. Wodna ostrzałka do noży tego typu charakteryzuje się luźnymi wiązaniami ziaren. Dzięki temu po każdym ostrzeniu odsłania się nowa warstwa kamienia. Aby ziarna poszczególnych warstw ścierały się jeszcze szybciej, kamienie te moczy się w wodzie przez kwadrans przed użyciem. Japońskie ostrzałki do noży mają zróżnicowane parametry. Chodzi o grubość ziaren, długość i grubość kamienia. Wodne ostrzałki do noży mają rozmiary pozwalające na wygodne i pewne trzymanie ich w dłoni.

Kamienie wodne można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Kamień Wodny

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;