Kardamon zastosowanie i właściwości.
Kardamon to przyprawa będąca jedną z najdroższych przypraw świata. Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych. Kardamon w stanie naturalnym rośnie w tropikalnych lasach. Roślinę tę spotkać można w Indiach, Cejlonie, Chinach i Indonezji.
Owoce kardamonu pachną bardzo przyjemnie, ich korzenny aromat w którym czuć odrobinę eukaliptusa, kamfory, pieprzu oraz cytrusów. Kardamon ma słodkawy, piekący smak.
Współcześnie kardamon nadaje wielu potrawom smaku. Wzbogaca smak kawy czy herbaty. Kardamon najczęściej dostępny jest w formie całych owoców, ponieważ starty szybko traci aromat. Nasiona kardamonu można stosować w całości bądź rozdrobnione.
Kardamon stosuje się jako składnik mieszanek przypraw np. curry czy garam masala. Kardamon charakteryzuje się uniwersalnym smakiem, ponieważ pasuje do dań słonych jak i słodkich. Często spotkać można tą przyprawę w składzie wódki i likierów. Natomiast olejek kardamonowy służy do produkcji prefum. Już w starożytnym Egipcie dodawano go do perfum.
Kardamon działa leczniczo. Napar z kardamonu jest bardzo skuteczny na wyostrzenie apetytu. Wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego.
Kardamon ma właściwości antyseptyczne. Ziarna natomiast odświeżą skutecznie oddech. Przyprawa to także niezawodny afrodyzjak, ponieważ olejek z kardamonu jest świetnym olejkiem do masażu, skutecznie rozbudzi zmysły. Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach.
Kardamon można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Z KARDAMONEM-NAPR AWDĘ TO ŚWIETNA ROŚLINA
A CO ZA TYM IDZIE PRZYPRAWA DO POTRAW ORAZ
SZCZEGÓLNIE DODATEK DO KAWY I HERBATY.
NADAJE TYM NAPOJOM NIEPOWTAŻALNY AROMAT
I SMAK.JUŻ ZDĄŻYŁEM PRZEKONAĆ DO NIEGO
BLISKICH I WIELU ZNAJOMYCH.JA MAM STWIERDZOEGO RAKA PŁUCA NIE WIEM CZY MI SPOŻYWANIE NAWET MAŁYCH DAWEK KARDAMONU
NIE ZASZKODZI .POZDRAWIAM I LICZĘ NA WNIKLIWĄ ORAZ DOKŁADNĄ ODPOWIEDŻ DO USŁYSZENIA W SIECI .NR.TEL 723519932.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.