Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Artykuły

Kardamon Zastosowanie i Właściwości

Kardamon zastosowanie i właściwości.

Kardamon to przyprawa będąca jedną z najdroższych przypraw świata. Kardamon to bylina z rodziny imbirowatych. Kardamon w stanie naturalnym rośnie w tropikalnych lasach. Roślinę tę spotkać można w Indiach, Cejlonie, Chinach i Indonezji.

Owoce kardamonu pachną bardzo przyjemnie, ich korzenny aromat w którym czuć odrobinę eukaliptusa, kamfory, pieprzu oraz cytrusów. Kardamon ma słodkawy, piekący smak.

Współcześnie kardamon nadaje wielu potrawom smaku. Wzbogaca smak kawy czy herbaty. Kardamon najczęściej dostępny jest w formie całych owoców, ponieważ starty szybko traci aromat. Nasiona kardamonu można stosować w całości bądź rozdrobnione.

Orientalny Sklep
Kardamon stosuje się jako składnik mieszanek przypraw np. curry czy garam masala. Kardamon charakteryzuje się uniwersalnym smakiem, ponieważ pasuje do dań słonych jak i słodkich. Często spotkać można tą przyprawę w składzie wódki i likierów. Natomiast olejek kardamonowy służy do produkcji prefum. Już w starożytnym Egipcie dodawano go do perfum.

Kardamon działa leczniczo. Napar z kardamonu jest bardzo skuteczny na wyostrzenie apetytu. Wspomaga trawienie białka i reguluje pracę układu trawiennego.

Kardamon ma właściwości antyseptyczne. Ziarna natomiast odświeżą skutecznie oddech. Przyprawa to także niezawodny afrodyzjak, ponieważ olejek z kardamonu jest świetnym olejkiem do masażu, skutecznie rozbudzi zmysły. Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach.


Kardamon można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Kardamon Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;