Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Kasza Bulgur Właściwości

Kasza bulgur. Kasza bulgur znana i spożywana jest głównie na Bliskim Wschodzie. Wraz z ryżem, stanowi ona podstawę tamtejszej kuchni od kilku tysięcy lat. Kaszę tę produkuje się z ziaren pszenicy durum, które najpierw się gotuje, potem suszy, a następnie gniecie. W kaszy tej znajdują się związki dobroczynnie działające na serce, wzmacniające układ nerwowy i obniżające poziom glukozy we krwi. Kasza ta zawiera spore ilości kwasu foliowego, zalecanego wszystkim, a szczególnie kobietom w okresie ciąży.

Kasza bulgur, właściwości. Podobnie jak kuskus i manna wyrabiana jest z pszenicy. W przeciwieństwie do swoich kuzynek, zawiera bardzo dużo błonnika, co czyni ją pokarmem zdrowym i sycącym. W porównaniu z innymi kaszami pszenicznymi, kasza bulgur ma dużo mniej kalorii, bo w 100g ugotowanej potrawy jest ich tylko 83. Cennymi składnikami tej kaszy są potas i fosfor. Pierwiastki te są niezbędne dla prawidłowej gospodarki elektrolitowej. Ale kasza bulgur, to przede wszystkim skarbnica magnezu. Magnez, jak wiadomo, poprawia nastrój, reguluje napięcie mięśniowe i gwarantuje równowagę całego organizmu. Prozdrowotne właściwości kaszy bulgur pochodzą z pszenicy durum. Jest to najwyższej jakości gatunek pszenicy, bogaty w błonnik, witaminy i minerały.

Kasza bulgur, odmiany. Kaszę tę możemy spożywać pod trzema postaciami. Wyróżnia je grubość ziaren. Mamy więc kaszę drobno, średnio i gruboziarnistą. Odmiana drobnoziarnista, świetnie zagęszcza zupy i sałatki. Nadaje się też do wszelkiego typu farszów. Z kaszy o ziarnach średnich i grubych, mieszkańcy Bliskiego Wschodu przyrządzają sztandarowy przysmak zwany pilawem. Osoby zmagające się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadkwaśnym nieżytem żołądka i refluksem żołądkowo-przełykowym powinny sięgać po drobno i średnioziarnistą kaszę bulgur. Jedzenie kasz gruboziarnistych nie jest wskazane w schorzeniach tego rodzaju.

Kasza bulgur na serce i układ naczyniowy. Zawarte w tej kaszy składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, potas i sód, niezbędne są do prawidłowej pracy serca i utrzymywania w dobrym stanie naczyń krwionośnych. Potas reguluje ciśnienie krwi. Po każdym wysiłku, dotlenia organizm poprzez przyspieszanie skurczów serca. Wapń z kolei odpowiada za rozprowadzanie krwi w całym ciele. Zadaniem magnezu jest rozszerzanie tętnic i chronienie przed zawałem. Od niego zależy poziom wapnia i efektywność wchłaniania potasu. Sód do spółki z potasem odpowiada za napięcie mięśni, i przewodzenie bodźców w układzie nerwowym.

Orientalny Sklep
Kasza bulgur przeciw miażdżycy. Miażdżyca, to jedna z cichych, długo nie dających objawów, ale bardzo wyniszczających chorób. Nie powstrzymana i nie leczona w porę, może skutkować zatorem płucnym, zawałem serca, udarem mózgu lub zakrzepicą. Błonnik zawarty w kaszy bulgur eliminuje zły cholesterol. Oprócz tego, odpowiada za wiązanie tłuszczów w przewodzie pokarmowym.

Kasza bulgur przeciw anemii. Kaszę tę poleca się osobom z niedokrwistością, ponieważ zawiera spore ilości kwasu foliowego i żelaza.

Kasza bulgur przeciw napięciom i stresom. Systematyczne jedzenie kaszy bulgur, łagodzi napięcie i stres. A wszystko to dzięki zawartemu w niej magnezowi i witaminom z grupy B. Witamina B1 korzystnie wpływa na pamięć, koncentrację i procesy myślowe. Witamina B2 eliminuje zawroty i bóle głowy. Dzięki witaminie B6 obecny w kaszy magnez jest o wiele lepiej przyswajany przez organizm. Od witaminy tej zależy też wytwarzanie niezwykle ważnych i odpowiadających za nasz nastrój i chęć do życia neuroprzekaźników, jakimi są dopamina, serotonina i noradrenalina. Niedobory tych substancji powodują zmęczenie, depresję i stany lękowe. Z kolei witamina B9, znana jako kwas foliowy, zmniejsza napięcie nerwowe i warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego.

Kasza bulgur na układ trawienny. Wspomniany już błonnik obecny w kaszy bulgur, wydatnie poprawia pracę jelit. Oczyszcza je i chroni przed zaparciami. Coraz więcej badań wskazuje na rolę błonnika w profilaktyce nowotworów jelita grubego.

Kasza bulgur, właściwości energetyczne. Kasza bulgur jest źródłem dobrej energii. Dobrej, bo pochodzącej z węglowodanów złożonych. Węglowodany te wolno się rozkładają i dostarczają energii przez długi czas. Nie dają więc efektu w postaci nagłego wyrzutu dużej ilości glukozy do krwi, tak jak ma to miejsce w przypadku węglowodanów prostych. Ze względu na duże ilości dobrze rozpuszczalnego błonnika i niewielką ilość tłuszczu, kasza bulgur polecana jest w dietach odchudzających. Rozpuszczalny błonnik zwiększa swoją objętość w żołądku, co przekłada się na długotrwałe poczucie sytości. Kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny –46, co sprawia, że bez obaw i poczucia winy, mogą zajadać się nią osoby z cukrzycą.


Kasza Bulgur Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;