Kmin Rzymski Zastosowanie i Właściwości.
Inne nazwy kminu rzymskiego to: kumin, kmin, jeera, czarny kminek.
Kmin rzymski to rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych. Osiąga wysokość do pół metra. Jest uprawiany ze względu na to, że lubi ciepły klimat w Indiach, Afryce, Chinach i Ameryce. Przyprawę stanowią nasiona rośliny.
Kmin często mylony jest z kminkiem. Różnice jednak łatwo zauważyć, gdyż nasiona kminu są większe, dłuższe i mają brązowy kolor. W kuchni używa się go w całości lub w formie zmielonej. Najlepszą metodą na wydobycie całego aromatu i usunięcia goryczy jest uprażenie.
Kumin idealnie sprawdza się jako przyprawa do dań z fasoli, ryb, wieprzowiny, kurczaka, ziemniaków i zup. Kmin rzymski znany jest ludzkości od ponad 4 tys. lat. Na jego ślad natrafili archeolodzy w piramidach. W starożytnym Egipcie stanowił funkcję waluty oraz środka do mumifikacji faraonów.
Kmin rzymski bardzo dobrze znany jest jako lekarstwo. Wiele badań potwierdziło jego właściwości. Reguluje trawienie i wspomaga przy zaparciach. Posiada wiele cennych składników jak: żelazo, mangan, wapń i magnez. Bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny i immunologiczny.
Ciekawostką jest to, że istnieje mieszanka przypraw uznana za afrodyzjak. To połączenie kminu, czarnego pieprzu i miodu. Dodatkowo składniki te, to idealna marynata do wieprzowiny, drobiu i wołowiny.
Najlepiej kupować kumin w formie ziarenek. W tej postaci nasiona będą dłużej zachowywały swoją świeżość i walory smakowe. Przed samym zmieleniem nasion, warto je chwilę prażyć na patelni.
Kmin rzymski można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.