Artykuły

Kmin Rzymski Zastosowanie i Właściwości

  

Kmin Rzymski Zastosowanie i Właściwości.

Inne nazwy kminu rzymskiego to: kumin, kmin, jeera, czarny kminek.


Kmin rzymski to rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych. Osiąga wysokość do pół metra. Jest uprawiany ze względu na to, że lubi ciepły klimat w Indiach, Afryce, Chinach i Ameryce. Przyprawę stanowią nasiona rośliny.

 

Kmin często mylony jest z kminkiem. Różnice jednak łatwo zauważyć, gdyż nasiona kminu są większe, dłuższe i mają brązowy kolor. W kuchni używa się go w całości lub w formie zmielonej. Najlepszą metodą na wydobycie całego aromatu i usunięcia goryczy jest uprażenie.

 

Orientalny Sklep
Kumin idealnie sprawdza się jako przyprawa do dań z fasoli, ryb, wieprzowiny, kurczaka, ziemniaków i zup. Kmin rzymski znany jest ludzkości od ponad 4 tys. lat. Na jego ślad natrafili archeolodzy w piramidach. W starożytnym Egipcie stanowił funkcję waluty oraz środka do mumifikacji faraonów.

Kmin rzymski bardzo dobrze znany jest jako lekarstwo. Wiele badań potwierdziło jego właściwości. Reguluje trawienie i wspomaga przy zaparciach. Posiada wiele cennych składników jak: żelazo, mangan, wapń i magnez. Bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny i immunologiczny.

Ciekawostką jest to, że istnieje mieszanka przypraw uznana za afrodyzjak. To połączenie kminu, czarnego pieprzu i miodu. Dodatkowo składniki te, to idealna marynata do wieprzowiny, drobiu i wołowiny.

Najlepiej kupować kumin w formie ziarenek. W tej postaci nasiona będą dłużej zachowywały swoją świeżość i walory smakowe. Przed samym zmieleniem nasion, warto je chwilę prażyć na patelni.

 

 

Kmin Rzymski Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
0 #1 Guest 2014-07-28 11:49
Kmin dodawać na początku, czy pod koniec gotowania?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.