Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Kmin Rzymski Zastosowanie i Właściwości

Kmin Rzymski Zastosowanie i Właściwości.

Inne nazwy kminu rzymskiego to: kumin, kmin, jeera, czarny kminek.

Kmin rzymski
to rodzaj jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych. Osiąga wysokość do pół metra. Jest uprawiany ze względu na to, że lubi ciepły klimat w Indiach, Afryce, Chinach i Ameryce. Przyprawę stanowią nasiona rośliny.

Kmin często mylony jest z kminkiem. Różnice jednak łatwo zauważyć, gdyż nasiona kminu są większe, dłuższe i mają brązowy kolor. W kuchni używa się go w całości lub w formie zmielonej. Najlepszą metodą na wydobycie całego aromatu i usunięcia goryczy jest uprażenie.

Orientalny Sklep
Kumin idealnie sprawdza się jako przyprawa do dań z fasoli, ryb, wieprzowiny, kurczaka, ziemniaków i zup. Kmin rzymski znany jest ludzkości od ponad 4 tys. lat. Na jego ślad natrafili archeolodzy w piramidach. W starożytnym Egipcie stanowił funkcję waluty oraz środka do mumifikacji faraonów.

Kmin rzymski bardzo dobrze znany jest jako lekarstwo. Wiele badań potwierdziło jego właściwości. Reguluje trawienie i wspomaga przy zaparciach. Posiada wiele cennych składników jak: żelazo, mangan, wapń i magnez. Bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny i immunologiczny.

Ciekawostką jest to, że istnieje mieszanka przypraw uznana za afrodyzjak. To połączenie kminu, czarnego pieprzu i miodu. Dodatkowo składniki te, to idealna marynata do wieprzowiny, drobiu i wołowiny.

Najlepiej kupować kumin w formie ziarenek. W tej postaci nasiona będą dłużej zachowywały swoją świeżość i walory smakowe. Przed samym zmieleniem nasion, warto je chwilę prażyć na patelni.

Kmin rzymski można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Kmin Rzymski Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
0 #2 Yosh 2018-01-10 08:24
Kumin to przyprawa a wiec można ją dodawać do potraw na początku gotowa ia. Jednak należy pamiętać o tym że im dłużej potrawę się będzie gotować tym właściwości i zapach oraz smak zanikają. Optymalny czas gotowania potrawy z przyprawa to od 20 do 30 min. W tym czasie należy się sie wyrobić lub tak gotować żeby przyprawa nie ważyła sie zbyt długo. To znaczy. Jeśli potrawę należy gotować około godziny to po pół godziny od rozpoczęcia gotowania można dodać kumin. To wiem z doswiatczenia
 
 
+12 #1 Guest 2014-07-28 11:49
Kmin dodawać na początku, czy pod koniec gotowania?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;