Artykuły

Kolendra Zastosowanie i Właściwości

 

Kolendra Zastosowanie i Właściwości

Początkowo uprawiana na obszarach Morza Śródziemnego, w tej chwili swoją popularność zyskała na całym świecie. Największe uprawy znajdują się w krajach Bliskiego Wschodu, USA, Indiach oaz Iranie. Jest to jedna z najstarszych roślin używanych w kuchni oraz lecznictwie. Już nawet w egipskich papirusach znaleziono informacje o właściwościach leczniczych kolendry. Roślina jednoroczna, często porównywana do pietruszki. Bardzo podobna w wyglądzie, jednak w smaku oraz zapachu znacząco się różni. Powszechnie używana w kuchni orientalnej, wykorzystywana w mieszankach przyprawowych jako jeden z głównych składników.

Zastosowanie Kolendry

Ma ona bardzo szerokie zastosowanie, używana przede wszystkim w kuchni, ale również w lecznictwie. Bardzo powszechna w naturalnej medycynie chińskiej. W kuchni kolendrą stosuje się na kilka sposobów. Świeża kolendra dodawana jest najczęściej pod koniec, ponieważ obróbka termiczna pozbawia ją smaku oraz aromatu. Kolendra wspaniale nadaje się do konserwowania różnego rodzaju mięsa, ogórków, czy też grzybów. Świetna marynata do ryb oraz każdego rodzaju mięsa. W postaci świeżej dodaje się ją również do sałatek oraz zup. Często liście kolendry wykorzystywane są również jako element dekoracyjny ze względu na swój ładny wygląd. W postaci mielonej kolendra swoje zastosowanie znalazła w wielu przyprawach wszystkich kuchni świata. W szczególności można ją znaleźć w orientalnych mieszankach przyprawowych takich jak: curry, garam masala czy też w orientalnych pastach.

Orientalny Sklep


Właściwości Kolendry

Kolendra posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Bogata w witaminy z gruby B ( B1,B2,B3), jak również witaminę C. Zawiera minerały takie jak wapń, potas oraz sód. Jak już zostało napisane dzięki swym znakomitym właściwością kolendra stosowana jest w medycynie chińskiej oraz indyjskiej. Owoce kolendry wpływają znakomicie na nasz organizm, oczyszczają krew z zbędnych substancji, poprawiają pracę jelit, wzmacniają trawienie, polepszają apetyt. Znajduje również zastosowanie w leczeniu chorób układu nerwowego. Liście kolendry mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzięki właściwościom wzmagającym apetyt, stosowana jest jako element leczenia anoreksji. Olejki z kolendry zmniejszają gorączkę. Zawiera bioflawonoidy które wspomagają leczenie alergii. Sok z liści kolendry zawiera substancje, które są używane w preparatach do pielęgnacji skóry.

 

 

Kolendra Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
+3 #2 Arkadiusz 2014-04-11 00:40
zgadzam się z błędami ortograficznymi ,ale ;liczy się przesłanie...
 
 
-3 #1 Kasia 2014-02-06 13:55
Jeżeli redaguje się taką stronę to najlepiej bez błędów:

jest najczęściej pod konie..(koniec)

Dzięki właściwością wzmagających apetyt..
(Dzięki właściwościom wzmagającym apetyt)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.