Kolendra Zastosowanie i Właściwości
Początkowo uprawiana na obszarach Morza Śródziemnego, w tej chwili swoją popularność zyskała na całym świecie. Największe uprawy znajdują się w krajach Bliskiego Wschodu, USA, Indiach oaz Iranie. Jest to jedna z najstarszych roślin używanych w kuchni oraz lecznictwie. Już nawet w egipskich papirusach znaleziono informacje o właściwościach leczniczych kolendry. Roślina jednoroczna, często porównywana do pietruszki. Bardzo podobna w wyglądzie, jednak w smaku oraz zapachu znacząco się różni. Powszechnie używana w kuchni orientalnej, wykorzystywana w mieszankach przyprawowych jako jeden z głównych składników.
Zastosowanie Kolendry
Ma ona bardzo szerokie zastosowanie, używana przede wszystkim w kuchni, ale również w lecznictwie. Bardzo powszechna w naturalnej medycynie chińskiej. W kuchni kolendrą stosuje się na kilka sposobów. Świeża kolendra dodawana jest najczęściej pod koniec, ponieważ obróbka termiczna pozbawia ją smaku oraz aromatu. Kolendra wspaniale nadaje się do konserwowania różnego rodzaju mięsa, ogórków, czy też grzybów. Świetna marynata do ryb oraz każdego rodzaju mięsa. W postaci świeżej dodaje się ją również do sałatek oraz zup. Często liście kolendry wykorzystywane są również jako element dekoracyjny ze względu na swój ładny wygląd. W postaci mielonej kolendra swoje zastosowanie znalazła w wielu przyprawach wszystkich kuchni świata. W szczególności można ją znaleźć w orientalnych mieszankach przyprawowych takich jak: curry, garam masala czy też w orientalnych pastach.
Właściwości Kolendry
Kolendra posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Bogata w witaminy z gruby B ( B1,B2,B3), jak również witaminę C. Zawiera minerały takie jak wapń, potas oraz sód. Jak już zostało napisane dzięki swym znakomitym właściwością kolendra stosowana jest w medycynie chińskiej oraz indyjskiej. Owoce kolendry wpływają znakomicie na nasz organizm, oczyszczają krew z zbędnych substancji, poprawiają pracę jelit, wzmacniają trawienie, polepszają apetyt. Znajduje również zastosowanie w leczeniu chorób układu nerwowego. Liście kolendry mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzięki właściwościom wzmagającym apetyt, stosowana jest jako element leczenia anoreksji. Olejki z kolendry zmniejszają gorączkę. Zawiera bioflawonoidy które wspomagają leczenie alergii. Sok z liści kolendry zawiera substancje, które są używane w preparatach do pielęgnacji skóry.
Kolendrę w proszku można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
jest najczęściej pod konie..(koniec)
Dzięki właściwością wzmagających apetyt..
(Dzięki właściwościom wzmagającym apetyt)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.