Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Komosa Ryżowa Zastosowanie i Właściwości

Komosa Ryżowa Zastosowanie i Właściwości

Złoto Inków. Takie miano przed wiekami zyskała sobie roślina, powszechnie zwana komosą ryżową. Choć mało nam znana, jest bliską krewniaczką jadanych na co dzień buraków i szpinaku. Wyjątkowe właściwości komosy powodują, że stanowi ona świetny dodatek dietetyczny dla każdego.

Zamiast ziemniaków, ryżu i mięsa. Trudno w to uwierzyć, ale właściwości odżywcze komosy ryżowej są takie, iż z powodzeniem możemy zastąpić nią ryż, ziemniaki, a nawet mięso. Roślina ta jest tak odżywcza dzięki zawartym w niej proteinom. Są to substancje, które budują mięśnie i odpowiadają za procesy metaboliczne. Większość roślin zawiera białko, ale nie ma ono wiele wspólnego z białkiem dostarczanym przez produkty zwierzęce. Komosa ryżowa jest nieco inna, ponieważ, zawiera w sobie pełnowartościowe białko, czyli lizynę i izoleucynę. Właśnie dlatego z powodzeniem może zastąpić mięso. Stąd tak szerokie zastosowanie komosy w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Tłuszcze w komosie ryżowej. Komosa ryżowa bije na głowę inne zboża pod względem zawartości tłuszczów. Są to korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, a także kwas alfa linolenowy. Składniki te powodują, że regularne spożywanie komosy ryżowej wspiera układ krążenia, chroni przed chorobami serca i miażdżycą, jak również obniża poziom złego cholesterolu. Pragnących schudnąć informujemy, że wymienione tu składniki przyczyniają się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Wyjątkową cechą komosy jest to, że nie traci ona swoich odżywczych i prozdrowotnych właściwości, pod wpływem działania wysokiej temperatury. Można więc gotować ją bez żadnych obaw.

Orientalny Sklep
Węglowodany w komosie ryżowej.
Odżywcze i energetyczne działanie komosy, możliwe jest dzięki zawartym w niej węglowodanom. Związki te stanowią 60 procent ziaren tej rośliny. Właśnie dlatego można stosować ją zamiennie z ziemniakami, ryżem i kaszą. Komosa ryżowa ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż wymienione tu źródła energii. To powoduje, że dostarczana przez nią energia uwalnia się dużo wolniej. W praktyce przekłada się to na dłużej trwające poczucie sytości, lepsze budowanie mięśni i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.


Błonnik w komosie ryżowej. Komosa ryżowa to niezastąpione źródło błonnika pokarmowego. Jest go tu dwukrotnie więcej niż w innych zbożach. Błonnik dosłownie wymiata zaległości pozostające w jelitach, usprawnia trawienie i zmniejsza apetyt.

Witaminy i minerały w komosie ryżowej. Cenione i opisywane wielokrotnie właściwości komosy ryżowej, biorą się też z zawartych w niej witamin i minerałów. W roślinie tej występuje wapń, miedź i kwas foliowy. Jest tu też mangan, fosfor i tokoferol. To kolejna przewaga komosy nad ziarnami innych zbóż.

Przeciwutleniacze w komosie ryżowej. Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż znana z wysokiej ich zawartości borówka amerykańska. W komosie występuje kaempferol, kwercetyna oraz kwasy: wanilinowy i kumarowy. Jako niezwykle silny antyoksydant, komosa ryżowa przyspiesza regenerację komórek, spowalnia procesy starzenia i przeciwdziała nowotworom.

Spożywanie komosy ryżowej. Jest ona dostępna już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz więcej popularnych marketów ma ją w swojej ofercie. Przed spożyciem, ziarna komosy muszą być wypłukane pod bieżącą wodą. Następnie trzeba gotować je tak samo jak ryż, tylko krócej – najwyżej kwadrans. Lekko słodkawy smak nie przeszkadza w przyrządzaniu z niej potraw słonych i ostrych. Zastosownie komosy w kuchni, to także spożywanie liści tej rośliny. Gotowane i smażone smakują wyśmienicie!

Komosa Ryżowa Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;