Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Ksylitol Zastosowanie i Właściwości

Ksylitol Zastosowanie i Właściwości

Właściwości ksylitolu. Cukier brzozowy, inaczej ksylitol, to substancja pozyskiwana z brzozy, która na pierwszy rzut oka wygląda jak cukier, ale różni się kilkoma istotnymi cechami. Różni się przede wszystkim składem chemicznym. Chodzi o to, że ma mniej atomów węgla od innych substancji osładzających nam życie, takich jak sacharoza, glukoza czy fruktoza. Ta różnica powoduje, że w przeciwieństwie do innych cukrów, ksylitol daje odczyn zasadowy i nie przyczynia się do zakwaszania organizmu.

Kolejna różnica dotyczy indeksu glikemicznego. Otóż jest on o wiele niższy od tego, jaki mają powszechnie stosowane cukry. Cecha ta sprawia, że cukier brzozowy mogą bez obaw stosować osoby chore na cukrzycę. Mogą go stosować, ponieważ jego pojawienie się w organizmie nie powoduje natychmiastowego wyrzutu insuliny przez komórki trzustki.

Cukier brzozowy w odróżnieniu od innych nie uzależnia. Oznacza to tyle, że przyjęcie jednej porcji nie pociąga za sobą kolejnej. Cukier z naszej cukiernicy i te dodawane do słodyczy wzmagają łaknienie słodkiego smaku. Ksylitol  – daje poczucie sytości. Ostatnią z cennych i odkrytych w dziewiętnastym stuleciu właściwości, jest niska kaloryczność tego cukru. Tak samo słodki, a dwa razy mniej kaloryczny od popularnych kryształków.

Orientalny Sklep
Zastosowanie cukru brzozowego. Przez wiele lat cukier ten był zapomniany, obecnie wraca do łask i znajduje szerokie zastosowanie. Ze względu na niski indeks glikemiczny poleca się go diabetykom. Ze względu na niską kaloryczność, stosuje się go w dietach odchudzających. Działanie bakteriobójcze sprawia, że cukier brzozowy znajduje zastosowanie, jako naturalny sprzymierzeniec układu odpornościowego.

Działająca w Stanach Zjednoczonych Agencja Żywności i Leków, potwierdza przeciw próchnicze działanie ksylitolu, a także to, że eliminuje on stany zapalne dziąseł. Kolejne badania wskazują na efektywne leczenie tym cukrem zakażeń jamy ustnej i zajadów, a także odświeżanie oddechu. Cukier pozyskiwany z brzozy działa witalizująco i energetyzująco, dlatego zaleca się go osobom po ciężkim wysiłku fizycznym. Ksylitol poprawia przyswajanie wapnia przez organizm, dlatego stosuje się go u osób zagrożonych osteoporozą i zmagających się z tą chorobą. Opisując właściwości lecznicze ksylitolu, nie sposób nie wspomnieć o potwierdzonych przez liczne badania, dobroczynnym wpływie tego cukru na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Specyfik ten znajduje także zastosowanie w leczeniu schorzeń wywołanych przez szkodliwe bakterie jelitowe oraz zaparć. O ksylitolu mówi się też, że opóźnia starzenie się organizmu.

Ksylitol w przemyśle i w kuchni. Naturalny cukier brzozowy znajduje również zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ma symbol E967 i dodawany jest do cukierków, gum do żucia, likierów i słodkich sosów. Słodzik ten znajdziemy też w dżemach, wyrobach ciastkarskich, kremach do pieczywa, deserach i słodkościach zawierających kakao. Co ciekawe, dosładza się nim też musztardy i mrożone ryby. Ksylitol można stosować, jako zdrowy i mniej kaloryczny zamiennik tradycyjnego cukru. Równie Dobrze słodzi on wszystkie napoje, wypieki, desery i inne potrawy. Nie dosładza się nim tylko ciast drożdżowych, ponieważ hamuje rozrost drożdży.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), informuje, że cukier brzozowy jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, a zatem nie trzeba ograniczać jego spożywania.

Zmiana cukru białego na brzozowy musi przebiegać stopniowo. Chodzi o to, by układ pokarmowy zdążył przystosować się do przyjmowania i trawienia tej substancji. Ksylitolu nie powinny spożywać dzieci, które nie ukończyły trzech lat.

Ksylitol można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Ksylitol Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;