Artykuły

Kurkuma Zastosowanie i Właściwości

 

Kurkuma Zastosowanie i Właściwości

Kurkuma (Ostryż Długi, Turmerik, Szafran Indyjski, Curcuma Longa) to przyprawa uprawiana w krajach azjatyckich od setek lat. Przez wielu naukowców i lekarzy uznawana za środek hamujący rozwój nowotworów. Ceniona przyprawa, barwnik a także lekarstwo. Posiada bogatą listę zastosowań w medycynie, kosmetyce oraz kuchni.


Samo słowo kurkuma w wielu jezykach znaczy „żółty korzeń”. To roślina z rodziny imbirowatych posiadająca w swojej naturalnej formie ostry palący smak oraz intensywną żółtą barwę.


Orientalny Sklep
Zastosowanie Kurkumy:

Jak już wcześniej wspomniałem kurkuma posiada szeroką listę zastosowań, ponieważ używają jej zarówno kucharze, lekarze jak i kosmetolodzy. W medycyjnie stosuję się kurkumę jako łagodny środek przeciwzapalny. Dzięki zawartym w niej antyoksydantach przyspiesza procesy gojenia ran, dlatego w Indiach często kurkumą posypuje się rany oraz bandaże. Stosuje się ją również przy leczeniu wrzodów żołądka, ponieważ wzmaga produkcję kwasów żółciowych. W kosmetyce kurkumę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków do makijażu takich jak szminek, płukanek do włosów, podkładów czy jako dodatek do perfum o orientalnym zapachu. Można z niej przygotować maseczki do twarzy, należy jednak uważać ponieważ jest silnie barwiąca. W gastronomii służy głównie jako składnik barwiący, jednak nie powinno się używać do mieszania jej drewnianych ani plastikowych łyżek/chochli/desek/misek. Silnie barwi i trudno pozbyć się przebarwień. Praktycznie jedynym sposobem na zmniejszenie śladów po kurkumie jest pozostawienie na słońcu na kilka godzin łyżki czy miski. W przemyśle spożywczym wykorzysytwana jest również do zabarwiania masła, margaryny, makaronu i sera.


Właściwości Kurkumy:

Kurkuma przede wszystkim ma bardzo silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm. Obecnie przeprowadzanych jest wiele badań nad jej wpływem na komórki nowotworowe. W Indiach spożywa się około 1,5 - 2 gram kurkumy na dzień i prawdopodobnie dzięki temu zapadają oni osiem razy rzadziej na raka płuc, dziewięć razy rzadziej na raka okrężnicy, pięć razy rzadziej na raka piersi i dziesięć razy rzadziej na raka nerek niż ludzie w krajach zachodnich. Kurkuma jest również naturalnym środkiem antyseptycznym. Nie powinna być jednak spożywana przez osoby, biorące środki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym stała się poszukiwanym składnikiem podczas produkcji leków i kosmetyków.


Jak widać, kurkuma ma ogromne możliwości w walce z wieloma chorobami, estetycznie barwi nasze posiłki i nadaje im przyjemny korzenny smak. Dlatego, powinniśmy już dziś zacząć jej regularne spożywanie, aby zabezpieczyć się przeciwko wielu chorobom oraz być zdrowsi.

 

 

 

Kurkuma Zastosowanie i Właściwości

 

Komentarze   

 
+1 #17 Biermann 2014-07-20 16:00
wyprobowalam na sobie, na chwile obecna obnizyl mi sie cholesterol z 220 na 190, cisnienie sie uspokoilo, od przeszlo tygodnia nie biore tabletek, oby tak dalej, moim 2 znajomym lekarz med.niekonw. polecil zazywac kurkume 3 x dziennie lyzeczke przy guzku w glowie, nie jest on jeszcze do operacji, obserwuja go, po 2 mies, zmniejszyl sie...
 
 
-12 #16 asertywny 2014-05-28 18:01
Paulina. Przeczytalem Twoj post kilkakrotnie i wstyd mi sie przyznac ,ze mimo iz ukonczylem uniwersytet ,nie jestem w stanie przeczytac go ze zrozumieniem.O ile dobrze pamietam ,wielki pisarz i zarazem Ojciec literatury i pismiennictwa polskiego Mikolaj Rej ,powiedzial: Toc Polacy nie gesi i swoj jezyk maja. Popraw zatem swoj tekst,baczac na interpunkcje ,zas w szkole podstawowej dowiesz sie , ze zdanie po kropce ,zaczynamy z duzej litery .Pozdrawiam.
 
 
+20 #15 Hania 2014-02-28 05:43
Ciekawe czy pomaga przy wysokim cholesterolu... .
 
 
+3 #14 jadwiga 2014-02-19 18:52
:-)
 
 
+11 #13 Kasia 2014-02-17 16:20
a pomaga na zapalenia stawów :-?
 
 
+1 #12 Aneta 2014-02-14 12:14
Kilka przykładów na wykorzystanie kurkumy do pielęgnacji skóry

- Jeśli doskwiera ci opuchlizna i ciemne zabarwienie skóry pod oczami, zmieszaj łyżkę pełnotłustego mleka, 1/8 łyżeczki kurkumy i łyżeczkę masła migdałowego. Nałóż pastę na skórę pod oczami, odczekaj 10 minut, po czym delikatnie usuń maseczkę płatkiem kosmetycznym namoczonym w mleku.

- Przesuszoną i pozbawioną elastyczności skórę odżywi maseczka z 2 łyżek miodu, 1/4 łyżeczki kurkumy i połowy rozgniecionego banana. Zmieszaj składniki, nałóż powstałą maskę na twarz i po 10 minutach zmyj letnią przegotowaną wodą.

- Skóra pozbawiona blasku zyska zdrowszy wygląd po zastosowaniu maseczki z 1 łyżeczki mąki (najlepiej z ciecierzycy), 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki mleka i 4-5 kropli soku z cytryny. Taką mieszankę nanosimy na twarz i pozostawiamy nie dłużej niż 30 minut.

- Maseczka z 1/2 łyżeczki kurkumy i 2 łyżek jogurtu naturalnego pomoże rozjaśnić przebarwienia i wyrównać koloryt skóry.

- Mikstura sporządzona z oleju sezamowego i szczypty kurkumy, wmasowana w dziąsła (ok. 5-10 minut) ma działanie przeciwbakteryj ne i zmniejszające opuchliznę.

- Drobne rany i blizny szybciej lepiej się goją po nałożeniu na chore miejsce pasty z kurkumy i żelu aloesowego.

- Przesuszonej skórze stóp i spękanym piętom przyniesie ulgę maseczka z kurkumy, miodu, oliwy z oliwek i soku z cytryny.

Kurkuma delikatnie barwi skórę, więc pierwsze próby użycia przyprawy w domowym spa należy przeprowadzać ostrożnie, nie bezpośrednio przed wyjściem z domu i nie po wykonaniu peelingu. Do usuwania ewentualnych zażółceń przyda się tłuste mleczko do demakijażu.
 
 
-11 #11 Hankacyganka 2014-02-12 11:53
Bandaz piszemy przez z z kropka :-) 3hflg8
 
 
+2 #10 Justyna 2014-02-04 15:35
Mi pomogla na bol zeba :D
 
 
+9 #9 Olka 2014-02-02 18:02
czytalam, ze kurkuma stosowana min. przez 3 miesiace daje swietne wyniki w walce z nowotworami.Dzi enna dawka od 1800mg do 3600mg.
 
 
+10 #8 Paulina 2014-01-23 20:07
trzeba przyzadzic paste z kurkumy i gotowac ja na malym ogniu przez nie mniej niz 8 minut. kurkuma po ugotowaniu ma najwieksze wlasciwosci lecznicze. bierzemy 3 czubate lyzki kurkumy i troche wody gotujemy caly cazs uwazajac kurkuma pieni sie jak melko po wrzeniu i moze nam zabrudzic cala kuchnie paste wkladamy do lodowki i jemy po lyzeczce dziennie dodajemy do lyzeczkemusli lub mleka tzw golden milk ja jem i popijam herbata super smaku nie ma ale dziala pozdrawiam
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.