logo

Artykuły

Kurkuma Zastosowanie i Właściwości

Kurkuma Zastosowanie i Właściwości

Kurkuma (Ostryż Długi, Turmerik, Szafran Indyjski, Curcuma Longa) to przyprawa uprawiana w krajach azjatyckich od setek lat. Przez wielu naukowców i lekarzy uznawana za środek hamujący rozwój nowotworów. Ceniona przyprawa, barwnik a także lekarstwo. Posiada bogatą listę zastosowań w medycynie, kosmetyce oraz kuchni.

Samo słowo kurkuma w wielu jezykach znaczy „żółty korzeń”. To roślina z rodziny imbirowatych posiadająca w swojej naturalnej formie ostry palący smak oraz intensywną żółtą barwę.

Orientalny Sklep
Zastosowanie Kurkumy:

Jak już wcześniej wspomniałem kurkuma posiada szeroką listę zastosowań, ponieważ używają jej zarówno kucharze, lekarze jak i kosmetolodzy. W medycyjnie stosuję się kurkumę jako łagodny środek przeciwzapalny. Dzięki zawartym w niej antyoksydantach przyspiesza procesy gojenia ran, dlatego w Indiach często kurkumą posypuje się rany oraz bandaże. Stosuje się ją również przy leczeniu wrzodów żołądka, ponieważ wzmaga produkcję kwasów żółciowych. W kosmetyce kurkumę wykorzystuje się do produkcji kosmetyków do makijażu takich jak szminek, płukanek do włosów, podkładów czy jako dodatek do perfum o orientalnym zapachu. Można z niej przygotować maseczki do twarzy, należy jednak uważać ponieważ jest silnie barwiąca. W gastronomii służy głównie jako składnik barwiący, jednak nie powinno się używać do mieszania jej drewnianych ani plastikowych łyżek/chochli/desek/misek. Silnie barwi i trudno pozbyć się przebarwień. Praktycznie jedynym sposobem na zmniejszenie śladów po kurkumie jest pozostawienie na słońcu na kilka godzin łyżki czy miski. W przemyśle spożywczym wykorzysytwana jest również do zabarwiania masła, margaryny, makaronu i sera.

Właściwości Kurkumy:

Kurkuma przede wszystkim ma bardzo silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm. Obecnie przeprowadzanych jest wiele badań nad jej wpływem na komórki nowotworowe. W Indiach spożywa się około 1,5 - 2 gram kurkumy na dzień i prawdopodobnie dzięki temu zapadają oni osiem razy rzadziej na raka płuc, dziewięć razy rzadziej na raka okrężnicy, pięć razy rzadziej na raka piersi i dziesięć razy rzadziej na raka nerek niż ludzie w krajach zachodnich. Kurkuma jest również naturalnym środkiem antyseptycznym. Nie powinna być jednak spożywana przez osoby, biorące środki na rozrzedzenie krwi, kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym stała się poszukiwanym składnikiem podczas produkcji leków i kosmetyków.

Jak widać, kurkuma ma ogromne możliwości w walce z wieloma chorobami, estetycznie barwi nasze posiłki i nadaje im przyjemny korzenny smak. Dlatego, powinniśmy już dziś zacząć jej regularne spożywanie, aby zabezpieczyć się przeciwko wielu chorobom oraz być zdrowsi.

Kurkumę można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Kurkuma Zastosowanie i Właściwości

 

Komentarze   

 
0 #28 Marcin 2016-01-19 19:21
Mała łyżeczka to 5 gramów :roll:
 
 
-3 #27 ewa 2016-01-18 18:27
ile gram kurkumy ma jedna łyzeczka
 
 
0 #26 ewa 2016-01-18 18:25
:D :oops: :sad: :cry: :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:
 
 
0 #25 cheniek 2015-12-04 19:10
:sad: asertywny powiada ze pomylił jemu się prestiż z prodiżem ale wie że jedno parzy kto by pomyślał że orografia ma coś do chorób
 
 
-1 #24 Lolek 2015-10-14 22:18
@Michał
Wiesz z reguły ci co idą na łatwiznę, mają 2 razy gorzej . Wiesz jak rozdzielisz sobie te 2-3 łyżki na cały dzień to nawet nie poczujesz jej smaku w potrawie. Co do tych suplementów to jak patrze na te wszystkie produkty te curcuminy complex/now i im podobne są kija warte, także poważnie zastanowiłbym się zanim kupiłbym jakiś
 
 
+1 #23 Hania 2015-09-28 17:34
Można jeść samą kurkumę, jeśli kogoś znudziło już szukanie dobrego suplementu
 
 
0 #22 Natalia 2015-09-05 15:15
Niestety jeszcze nie wymyślili dobrego suplementu, który miałby zadowalającą biodostępność. Miejmy nadzieję, że w najbliższych latach coś naukowcom uda się zmontować ;)
 
 
+1 #21 Michał 2015-09-04 10:27
3 łyżki kurkumy do dania to trochę dużo :/ nie da się jakoś prościej? jakieś tabletki czy co?
 
 
+2 #20 hanka 2015-05-30 09:43
Czytam i nie bardzo rozumiem te komentarze.Chci ałam przeczytać o zastosowaniu kurkumy,a czytam o ortografii.
 
 
+3 #19 Afrodyta 2014-12-01 12:10
Asertywny, Tobie również proponuję poprawić błędy i styl pisania. Pozdrawiam
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

Sushi-Sklep.pl
;