Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Mąka Kukurydziana Zastosowanie

Mąka Kukurydziana Zastosowanie

Mąka kukurydziana otrzymywana jest w procesie przemiału kukurydzy, co czyni ją niezwykle popularną na całym świecie. Mąka ta nie zawiera glutenu. W Polsce spożywana jest głównie przez osoby z dietą bezglutenową.

W kuchni azjatyckiej praktycznie w każdym przepisie, w którym występuje większa ilość sosu, zastosowanie znajduje mąka kukurydziana, ponieważ łatwo i szybko rozpuszcza się w wodzie i nie pozostawia grudek w sosie.

Orientalny Sklep
Duża zawartość białka nadaje mące wysoką wartość dietetyczną. W skład wchodzą również witaminy z gruby A, B, E i błonnik pokarmowy - który jako złożony węglowodan, nie ulega całkowitemu trawieniu, a dzięki temu korzystnie wpływa na trawienie. Mąka ta charakteryzuje się dużą ilością składników mineralnych,  m.in.: magnez, selen, fosfor, kobalt, potas.

Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mąka kukurydziana stosowana jest do wypieku ciast i pieczywa, w których nie pożądane jest wytworzenie tzw. siatki glutenowej (dwutlenek węgla powstający w cieście, w procesie jego fermentacji). Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość i złoty kolor.

Mąkę kukurydzianą można zastosować do wielu ciast i pieczyw, można z niej zrobić naleśniki, bułeczki kukurydziane, ciasto na pizzę, szarlotkę, racuszki, placki. Po za tym, jest świetna do zagęszczania zup i sosów.

Mąkę kukurydzianą można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Mąka Kukurydziana Zastosowanie

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;