Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Mąka Ryżowa Zastosowanie i Właściwości

Czym jest mąka ryżowa i czym się charakteryzuje? Mąka ryżowa, to produkt pozyskiwany z ryżu. Ziarna całe lub oczyszczone poddaje się procesowi mielenia. Mielenie może być drobne lub grube. Istotną właściwością tego produktu są kalorie. Mąka pozyskiwana z ryżu jest mniej kaloryczna od mąki otrzymywanej z pszenicy. Tym samym przygotowane z niej produkty będą lżejsze i zdrowsze.

Bogactwo mąki ryżowej. Mąka ryżowa, zwłaszcza ta ciemna, bogata jest w wiele składników korzystnych dla naszego zdrowia. Spożywając produkty zawierające tę mąkę, dostarczamy sobie błonnik, mangan i magnez. Jest w niej fosfor i wszystkie witaminy z grupy B. Ponadto, nie ma w niej ani grama cholesterolu.

Zrób to sam. Cechą która zniechęca wielu do kupowania mąki ryżowej jest wysoka cena. Ale mąkę taką można otrzymać przez samodzielne zmielenie białego lub ciemnego ryżu w domowym młynku do kawy.

Orientalny Sklep
Zastosowanie mąki ryżowej.
Coraz więcej osób zainteresowanych jest alternatywnymi produktami spożywczymi. Mąka pozyskiwana z ryżu, stanowi właście tą alternatywę dla ogólnie stosowanej mąki pszennej. Dla jednych jest alternatywą, dla innych koniecznością. Muszą stosować ją ci, których organizm nie toleruje glutenu, w który bogata jest mąka pozyskiwana z pszenicy. Mąka z ryżu, to także produkt dla tych, których dieta musi być lekkostrawna. Mąka ryżowa doskonale służy alergikom, ponieważ nie wywołuje żadnych uczuleń. Mąkę tę produkuje się z jasnego i ciemnego ryżu. Ta druga jest zdrowsza, ponieważ zawiera więcej minerałów. Jest ich więcej, bo otrzymuje się ją z ziaren i łusek. Ciemna mąka ryżowa ma kilkakrotnie więcej błonnika niż mąka otrzymywana z ryżu poddanego procesowi oczyszczenia, polegającemu na oddzieleniu bielma i zarodka od otrębów.

Mąka ryżowa znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Produkuje się z niej pieczywo i papier ryżowy. Ten ostatni, służy do przyrządzania potraw, takich jak sajgonki. Znajdziemy ją także w makaronach, gotowych ciastach, plackach i naleśnikach. Wykorzystują ją również producenci żywności przeznaczonej dla dzieci. Azjaci stosują ją na co dzień do zagęszczania zup i sosów, jak również do przyrządzania deserów na słodko. Wiedzą co robią, ponieważ poprawia ona kruchość pieczywa i kleistość deserów. Najpopularniejszą japońską potrawą z mąki ryżowej jest deser dango – kluski nabijane na szpadki, wzbogacane zieloną herbatą i różnymi dodatkami.

Czy z tej mąki będzie chleb? Będzie z niej nie tylko pyszny chleb, ale i doskonałe naleśniki, a także różnego typu placki i kotlety. Ta z pełnych ziaren charakteryzuje się delikatną słodyczą, co sprawia, że wyjątkowo nadaje się do potraw na słodko i wypieków.

Mąka ryżowa w praktyce. Zastępowanie mąki pszennej mąką ryżową, szczególnie tą z pełnych ziaren, to świetny sposób na zdrową, niskokaloryczną i bogatą w minerały codzienną dietę. Z mąki ryżowej można piec ciasta, chleby, dodawać ją do zup, sosów i deserów.

Mąki tej zawsze trzeba dać trochę mniej, niż mąki pszennej. Trochę, to znaczy trzy czwarte porcji podawanej w przepisie. Ponadto, by ciasto zyskało odpowiednią kleistość, do mąki ryżowej trzeba dodać dwukrotną liczbę jajek niż do mąki pszennej. Każde ciasto, które wyrabiamy musi być odpowiednio wilgotne. W przypadku ciast robionych z mąki ryżowej, trzeba dodać łyżeczkę oleju lub masła klarowanego na każdą szklankę mąki.

Mąkę ryżową można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.


Mąka Ryżowa Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl