Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Makaron Shirataki

Makaron Shirataki

Makaron, to niemal podstawa codziennej kuchni każdego z nas. Co prawda jest on tradycyjną potrawą kuchni włoskiej, ale w naszej rodzimej kuchni zadomowił się już na dobre. Kochamy makaron, bo jest smaczny. Kochamy go także dlatego, że pozwala na bardzo szybkie przyrządzanie posiłków. Makarony cenimy też za to, jak wiele można z nich zrobić. Jadamy je przecież na wiele sposobów. Makarony świetnie smakują, jako uzupełnienie różnego rodzaju zup. Pomidorowa i rosół z makaronem, to przecież klasyka. Nie rzadko przyrządzamy je z różnymi sosami, białym serem, mięsem, warzywami czy grzybami.
Niestety, większość jadanych przez nas makaronów, to makarony z białej mąki. Mają one ponad trzysta kalorii w stu gramach. Co więc robić czego szukać i co jeść, by cieszyć się smakiem makaronu, a jednocześnie nie przybierać na wadze? Odpowiedzi jest kilka. Po pierwsze sięgać po makarony sporządzone ma bazie mąki razowej, po drugie poznać kuchnię japońską i makarony
shirataki. W swoim artykule postaram się wyjaśnić czym są makarony tego typu, z czym najlepiej smakują i jak przyrządzać z nich smaczne potrawy.

Makaron Shirataki

Makaron, a nie tuczy. O makaronie shirataki mówi się, że to makaron 0 kalorii. No, tak całkiem nie jest to prawdą, bo bez kalorii jest tylko woda. Ale japońskie makarony w porównaniu z tymi, które zwykliśmy jadać na co dzień mają tak niewielką wartość kaloryczną, że można pokusić się o nazwanie ich bezkalorycznymi. Tradycyjny japoński makaron ma postać cienkich nitek i w stu gramach ma zaledwie nieco ponad sześć kilokalorii.

Dla kogo makaron shirataki? Jak dotąd nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań do spożywania japońskiego makaronu skinny noodles. Makaron ten mogą jeść naprawdę wszyscy. Powstaje on ze specjalnej mąki, która nie dodaje potrawie niepotrzebnych kalorii. Na makaron tego typu warto przerzucić się zwłaszcza wtedy, gdy chce się zgubić nadwyżkę kilogramów, a trudno jest zerwać z przyzwyczajeniem jedzenia makaronu. Cieniutkie japońskie kluseczki smakują wyśmienicie. Można zagęszczać nimi zupy lub dodawać do różnych potraw.

Gdzie kupić makaron shirataki? Obecnie makaron konjac shirataki można kupić bez większych problemów. Półki z japońską żywnością pojawiają się w coraz większej ilości dużych, średnich marketach spożywczych. Makarony tego rodzaju oferowane są także na licznych aukcjach internetowych, a także w wirtualnych punktach sprzedaży. Użycie japońskich kluseczek jest równie łatwe jak ich kupienie. Wystarczy zastosować się do tego, co napisane jest na opakowaniu.

Przepisy z makaronem shirataki. Japoński makaron niskokaloryczny może być bazą do wielu oryginalnych posiłków. Można go łączyć niemal ze wszystkim. Oto przepis na dukan makaron w połączeniu z kapustą pekińską, szynką i papryką. Sałatka doskonała i łatwa w przygotowaniu. Makaron trzeba przyrządzić według opisu na opakowaniu. Wystudzone kluseczki łączymy z pokrojoną kapustą pekińską, paseczkami czerwonej papryki, szynką pokrojoną w kostkę, drobno pokrojonym zielonym ogórkiem oraz odsączonymi z wody kukurydzą i fasolką konserwową. Do połączenia wszystkich składników używamy majonezu z mniejszą zawartością tłuszczu.

Makaron shirataki można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Makaron Shirataki 470

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;