Artykuły

Mięta Zastosowanie i Właściwości

Mięta Zastosowanie i Właściwości
 

Coraz więcej z nas ma świadomość tego, jak ważne jest przygotowywanie posiłków z naturalnych składników. Składnikami posiłków nie jest tylko to co jemy, ale także to, co nadaje jedzeniu właściwy smak. Przyprawy, bo o tym właśnie mówimy, mają za zadanie wydobyć z potraw oryginalne wonie i smaki. Nie warto więc ograniczać ich do sztucznie sporządzanych i zawierających chemiczne dodatki smakowe mieszanek. Powiem więcej: chemiczne wzmacniacze smaku warto wyeliminować i zastąpić je naturalnymi ziołami. Jedną z najbardziej znanych we wschodniej kuchni przypraw jest mięta. W poniższym artykule postaram się wyjaśnić jak działa i co zmienia w potrawach mięta w kuchni.

Mięta nie tylko leczy. W tradycji polskiej i europejskiej mięta kojarzona jest przede wszystkim jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Popularne jest zastosowanie mięty jako środka łagodzącego bóle żołądka i nudności. Gdy coś nam dolega sięgamy zazwyczaj po herbatkę miętową zaparzaną w małych torebkach. Krzywiąc się pijemy ją, bo wiemy, że pomaga. Działanie lecznicze mięty to temat wielu porad lekarskich. Związki chemiczne obecne w liściach mięty mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Napary z mięty łagodzą objawy zatruć pokarmowych. Bardziej skondensowaną odmianą tego typu terapii są krople miętowe rozpuszczone w wodzie lub łykane z łyżeczką cukru.

Orientalny Sklep

Mięta leczy i smakuje. Mięta nie jest tylko lekarstwem, które należy przyjmować w stanach złego samopoczucia. O tym, że mięta świetnie smakuje możemy się przekonać pijąc herbaty owocowe, w których stanowi ona dodatek smakowy. Miętę dodaje się też coraz częściej do różnych napojów owocowych. I tak pijemy jabłko z miętą, brzoskwinie z miętą itp. Właściwości lecznicze mięty działają korzystnie na nasz układ trawienny, o ile w napojach obecny jest naturalny ekstrakt z tej rośliny. Mięta nadaje napojom charakterystyczny zapach i orzeźwiający smak.

Gotuj z miętą. Azjatycka kuchnia korzysta zarówno ze świeżej, jak i suszonej mięty. Mięta dodawana jest tam głównie do wszelkiego typu sałatek i surówek. Nie da się jej pomylić z żadną inną przyprawą. Sałatki i mięsa doprawione miętą pachną i smakują niesamowicie. Miętę można dodawać też do past z białego sera. Świeże listki mięty doskonale uzupełnią i odświeżą smak kanapki z żółtym serem. Aromat świeżej i suszonej mięty nie ma nic wspólnego z przykrą wonią kropli miętowych. W sklepach dostępna jest świeża mięta w doniczkach. Mając słoneczny parapet lub balkon długo można cieszyć się smakiem i zapachem posiekanych listków tej rośliny. Nie mając warunków na hodowanie ziół można nabyć suszoną miętę pieprzową. Przechowywana w szczelnie zamkniętym naczyniu, długo zachowa charakterystyczny aromat i smak. Podobnie jak inne przyprawy, miętę należy dodawać pod koniec smażenia lub duszenia. Posiekanymi lub suszonymi liśćmi można też posypywać potrawy. Gałązki mięty, to doskonały sposób na dekorację sałatek, mięs i deserów.

 

 

mint 470

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.