Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Mleko Kokosowe Zastosowanie i Właściwości

Mleko kokosowe znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i kosmetyce czy medycynie. W krajach Azji Południowo-Wschodniej mleko jest częstym dodatkiem do dań typu curry, sosów czy zup.

Mleko kokosowe i jego zastosowanie:

W kuchni na przykład tajskiej mleko kokosowe jest wykorzystywane do dań typu curry, do zup (zupa tom kha itd.) oraz sosów. Możemy spokojnie zastąpić nim mleko krowie lub śmietanę do kawy, przygotować dzięki niemu kurczaka / banany / ananasa lub inne dodatki w cieście kokosowym. Mleko kokosowe można również stosować bezpośrednio z puszki jako napój. Posiada bardzo charakterystyczny orientalny zapach i smak. W krajach azjatyckich niektórzy mleko kokosowe stosują na włosy, głowę czy skórę aby polepszyć jej wygląd. Można dodać odrobinę mleka do kąpieli, wymieszać nieco z szamponem i umyć nim włosy, wcierać z dodatkiem innego kremu w skórę. Posiada on szerokie zastosowanie, szczególnie dla osób dbających o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Orientalny Sklep
Mleko kokosowe i jego właściwości:

W krajach Azji Południowo-Wschodniej oraz na wyspach Oceanu Spokojnego mówi się jak wiele i dobroczynnych właściwości posiada owoc palmy kokosowego a wraz z nim produkty z tego owocu - olej kokosowy oraz mleko kokosowe. Mleko nazywane jest złotym środkiem leczniczym. Mleczko kokosowe posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu. Ponadto jest bogatym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów, zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy, węglowodanów, błonnika oraz białka, dlatego zaleca się spożywanie mleka kokosowego przez osoby cierpiące na allergie pokarmowe, które nie mogą spożywać mleka pochodzenia zwięrzęcego. Ponadto, mleczko kokosowe wpływa korzystnie na skórę, włosy, paznokcie, leczy, regeneruje tkanki i pozwala zachować zdrowy młody wygląd.

Sposób przygotowania mleka kokosowego nie jest taki trudny. Wystarczy miąższ kokosowy lub wiórki kokosowe miksować przez kilka minut z wodą i przecedzić przez pieluchę tetrową, odczekać kilka minut i powtórzyć tą czynność z pozostałymi wiórkami. Powstałe mleko odstawić do lodówki i zużyć w ciągku 2-3 dni. Powstałe w ten sposób mleko z pewnością ma mniej emulgatorów i substancji konserwujących od tych, które oferują niektórzy producenci, a i satysfakcja z produkcji własnego produktu bywa budująca.

Mleko kokosowe można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Mleko Kokosowe Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
-2 #3 fanka kokosów 2015-12-14 15:28
uwielbiam wszystko co kokosowe!
 
 
-5 #2 szczynukowiczNAŁĘCZ 2015-02-09 09:09
nie głosujcie na tego co czyta z kartki , zmęczony bez kokosowy nasz Gajowy Bronek Szczynukowicz - komorowski . bo będzie po Polsce . pamiętajcie nie bądźmy HADZIAJAMI tylko Polakami z krwi i kości .
 
 
0 #1 Guest 2015-01-03 23:46
Po co zakładać stronę z czymś jak tylko przepisuje sie bzdury z jakiejś innej strony
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;