Moździerz Kuchenny
W dobie różnorakich urządzeń elektrycznych służących do przygotowywania różnych potraw, mało kto pamięta czym jest klasyczny moździerz kamienny. Po co to pamiętać, skoro nie trzeba się trudzić ręcznym rozdrabnianiem i ucieraniem różnych rzeczy. Istnieją kucharze, którzy stosują moździerze jeszcze dziś. Robią tak, ponieważ uważają, że nic tak dobrze nie rozdrobni, nie utrze i nie połączy ze sobą różnych składników jak kamienny tłuczek wprawiany w ruch ludzką ręką. W swoim artykule postaram się wyjaśnić czym są i jak wyglądają oraz do czego służą różne rodzaje moździerzy kuchennych.
Moździerz do ciast. Jak wiadomo, przygotowanie jakiegokolwiek ciasta zaczyna się od połączenia co najmniej kilku składników ze sobą. Proces przygotowywania wielu z nich zaczyna się od ucierania żółtek z cukrem. Większość z nas posiłkuje się tu mikserem lub robotem kuchennym. Wrzucamy wszystko do plastikowego naczynia, instalujemy odpowiednie końcówki, wprawiamy je w ruch za pomocą przycisku i po kilku minutach masa jest gotowa. W tradycyjnej kuchni do przygotowywania takich mas służy moździerz granitowy. Jest to dość duża i głęboka miska. Do miski tej wkłada się składniki i uciera się je za pomocą tłuczka. Tłuczek, to długa rączka zakończona okrągłą lub owalną kulą. Ucieranie masy w moździerzu wymaga użycia siły. Proces ten trwa dłużej niż zrobienie tego samego przy pomocy miksera. Zwolennicy tradycyjnej kuchni uważają, że ręcznie ucierane masy i kremy są o wiele gładsze niż te robione za pomocą mikserów i robotów. Trudno odmówić im racji. Różnica między moździerzem, a mikserem polega na tym, że tłuczek dokładnie dociska do ścian ziarenka cukru obecne w masie. Mamy tu do czynienia z prawdziwym tarciem i zgniataniem. Mikser miesza masę, ale nie dociska jej do ścianek naczynia.
Moździerz do ziół. Dobra i smaczna kuchnia nie istnieje bez ziół. Zioła nadają potrawom niezwykły aromat i smak. Używając ich w kuchni mamy dwie możliwości. Możemy do przyrządzanych potraw dodawać zioła, które uprzednio zostały rozdrobnione, zmielone i zasuszone. Możemy też kupować je w całości i rozgniatać na chwilę przed dodaniem do potraw. Do rozgniatania ziół świetnie nadaje się niewielkich rozmiarów moździerz z kamienia. Moździerz taki, przypomina garnuszek, ale wykonany jest z kamienia i dołączony jest do niego mały tłuczek. Mielenie i rozdrabnianie ziół sprawia, że tracą one część swojej mocy. Dlatego najlepiej kupować je w całości i rozgniatać w moździerzu. Do rozgniatania bezpośrednio przed użyciem nadają się zioła w postaci dużych ziaren, kłączy lub patyczków. Świeżo rozgnieciony pieprz smakuje w potrawie zupełnie inaczej niż pieprz zmielony dużo wcześniej. Do dokładnego rozgniatania przypraw i niektórych części roślin służą moździerze płytkie i szerokie. W takich moździerzach rozgniata się różne zioła na bardzo drobny proszek. Mając moździerz z tłuczkiem trzeba uważać, by pocierać tłuczkiem o naczynie pod różnymi kątami. Ale nie uderzać nim o naczynie. Kamienne moździerze łatwo się tłuką, a przy tym zawartość może się wysypać. Zaokrąglony u dołu tłuczek służy do rozcierania, a nie rozłupywania. Nie używa się go jak młotka.
Moździerze kuchenne można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.