Ocet Ryżowy Zastosowanie
Ocet ryżowy posiada trzy główne odmiany a każda z nich posiada trochę odmienne zastosowanie. Dla przykładu ocet ryżowy czerwony jest jaśniejszą odmianą czarnego octu ryżowego i znajduje zastosowanie w kuchni orientalnej podczas przygotowania sosów, dań z makaronu, owoców morza i wszelkiego rodzaju ryb. Czarny ocet ryżowy, dzięki długoletniemu procesowi dojrzewania jest najbardziej ceniony z dostępnych octów. Używa się go często do dań smażonych i sosów, a potrawom nie nadaje kwaśnego smaku. Biały ocet ryżowy jest najbardziej zbliżony smakowo do octu spirytusowego stosowanego w europie, z tym że jest nieco łagodniejszy. Biały ocet stosowany jest głównie do marynowania warzyw oraz do dań słodko-kwaśnych. Stosuje się go również jako dodatek tradycyjnej zaprawy ryżowej podczas przygotowania ryżu do sushi.
Ocet Ryżowy Właściwości
Spożywanie octu ryżowego przede wszystkim wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu a także zmniejsza negatywne skutki spożywania alkoholu.
Ocet ryżowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.