Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Odmiany i Rodzaje Past Curry

Pasty curry to mieszanki przypraw w formie pasty, których wyróżniamy wiele rodzajów. Pochodzą głównie z Indii oraz Tajlandii. Nie chcę w tym artkule poruszać, skąd się wywodzą, ponieważ to temat na osobny artykuł. Chodzi o to jakie są ich rodzaje oraz czym się charakteryzują.

Z lat obserwacji klientów, którzy kupują w naszym sklepie pasty curry zauważyliśmy, odmienne gusta nie tyle co do rodzajów i odmian, a nawet producentów, który produkują pasty. Wynika to z faktu, iż nie ma ściśle określonej receptury np. czerwoną pastę curry. Producenci komponują składniki i ich proporcje według siebie. Jednen może dodać mniej kurkumy, a inny więcej, co sprawi, że smak będzie się różnił.

Orientalny Sklep
Jakie rodzaje pasty curry wyróżniamy? Jest ich dość sporo, wymienię poniżej kilka z nich zaczynając od najbardziej popularnych, a niektóre krótko je opiszę.

Zielona pasta curry - zdecydowanie najostrzejsza z pośród trzech najbardziej popularnych, czyli (zielonej, czerwonej oraz żółtej). Do jej przygotowania używa się zielonej papryczki chilli.

Zielona Pasta Curry 400g

Czerwona pasta curry - zajmuje drugie miejsce pod względem ostrości zaraz za zieloną pastą curry. Do jej przygotowania używa się czerwonej papryczki chilli, która jest odrobinę mniej ostra, niż zielona.

Czerwona Pasta Curry

Żółta pasta curry - zdecydowanie najgłagodniejsza ztych najpopularniejszych trzech past. Swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi jakim jest kurkuma.

Żółta Pasta Curry

Pozostałe pasty ciężko scharakteryzować i odróżnić od siebie w formie opisu, każda z nich różni się proporcjami składników, a nawet całymi skłądnikami. Najlepiej byłoby wziąć każdą z nich i skosztować, wtedy moglibyśmy określić, jaka jest ostrzejsza, a w jakiej jest np. więcej trawy cytrynowej, gdyż smak jest bardziej kwaśny.

Pozostałe wyróżniamy:
- Panang Curry
- Matsaman Curry
- Tikka Curry
- Tandoori Curry
- Hunglay Curry
- Nam Ya Curry
itd....

Nasza rada dla osób, które jeszcze nie znają swojego ulubionego smaku oraz odmiany, najlepiej jest wypróbować. W asortymencie posiadamy małe saszetki o pojemności 50g - na jeden raz. Dzięki temu można zakupić kilka rodzajów i po jednym razie stwierdzić, która smakuje nam najbardziej i dopiero wtedy zdecydować się na zakup bardziej ekonomicznej w większym opakowaniu 400g.

Różne rodzaje pasty curry można zakupić w naszym sklepie internetowym klikając tutaj.

Odmiany i Rodzaje Past Curry

Komentarze   

 
+3 #1 Guest 2018-03-21 08:53
Dziękuję za opis różnic rodzajów curry. Polecam.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;