Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Odmiany Ryżu

Przypuszcza się że, istnieje ok 20 tys. odmian ryżu. Przede wszystkim różnią się kształtem ziarna i ilością podstawowego składnika - skrobi. Wyróżnia się ze względu na kształt 3 podstawowe rodzaje ryżu: długoziarnisty, średnioziarnisty i krótko ziarnisty. Ryż poddawany jest procesowi obróbki. Po zbiorach ryż jest młócony, następnie łuskany i polerowany. W końcowej formie jest biały, wtedy posiada znikomą ilość wartości odżywczych. W przypadku pominięcia ostatniego etapu polerowania, ryż posiada naturalny kolor (brązowy). W takiej formie ryż posiada większe wartość odżywcze.

Według metod obróbki można wyróżnić:

Ryż brązowy jest to najmniej przetworzony i także najbardziej wartościowy ryż. Posiada składniki odżywcze jak witaminy i minerały oraz błonnik pokarmowy. Jest to ryż, z którego podczas obróbki usunięta zostaje tylko
niejadalna łuska. Czas gotowania to około 30 minut.

Ryż biały
jest też określany jako polerowany. Jest otrzymywany po usunięciu zewnętrznych warstw w procesie obróbki. Jest w smaku delikatniejszy niż brązowy. Gotuje się 15-20 minut.
Bogaty w wartości odżywcze jest ryż parboiled. W procesie przetworzenia, poddany zostaje działaniu pary wodnej pod ciśnieniem. W efekcie wartościowe elementy zostają wtłoczone w ziarno. Gotuje się około 10-15 minut, co ważne po ugotowaniu zostaje sypki.
Ze względu na kolor wyróżnia się ryż czarny (indonezyjski), czerwony (Camargue), żółty (słodki ryż Mochi) a także zielony (Aplati).

Orientalny Sklep
Najbardziej znane odmiany ryżu to:

Ryż długoziarnisty. Uprawiany w południowo-wschodniej Azji. Najbardziej ceniony w Chinach, popularny w Ameryce i Europie. Ziarna są jasne i podłużne. Zawiera stosunkowo niewiele skrobi, dlatego po ugotowaniu są sypkie i łatwe do oddzielenia. Ten rodzaj ryżu stanowi dobry dodatek do zup i sałatek. Niepolerowany ryż brązowy (długoziarnisty) idealnie nadaje się do różnego rodzaju farszy.

Ryż jaśminowy.
Uprawiany w Tajlandii i ceniony w Chinach. Posiada delikatny, lekko jaśminowy aromat. Stosowany w kuchni orientalnej. Ziarna zawierają więcej skrobi niż jego długoziarnista odmiana, przez co jest bardziej kleisty po przygotowaniu. Polecany do deserów.

Ryż basmati.
Odmiana tego ryżu występuje na podgórzu Himalajów. Uprawiany od Bangladeszu aż po Indie. W smaku jest lekko orzechowy. Idealny składnik do biryani
, potrawy o delikatnym aromacie i kolorze nadanym przy pomocy szafranu.

Ryż krótko ziarnisty.
Ryż który w kształcie jest mały i okrągły. Zawiera dużo skrobi, przez co po ugotowaniu ziarenka kleją się do siebie. Ryż ceniony w kuchni koreańskiej i japońskiej. Idealny ryż do sushi. Wykorzystywany powszechnie do zapiekanek i deserów.

Ryż arborio i carnaroli.
Są to typowo włoskie gatunki ryżu. Podczas gotowania wydzielają dużo skrobi. Po ugotowaniu posiadają kleistą konsystencję, zachowując wilgotność i soczystość. Doskonały ryż do risotto.

Różne odmiany rużu można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.


Odmiany Ryżu

Odmiany Ryżu

Komentarze   

 
0 #1 Karolina 2017-03-27 16:48
Bardzo pomocne jeśli chodzi o naukę w szkole. Ja akurat szukałam hasła do krzyżówki z geografi :lol:
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;