Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Odmiany Wodorostów Nori Do Sushi

Wyróżnia się kilka rodzajów (tzw. kolorów) wodorostów nori do sushi, które nazywane są również glonami lub algami morskimi.

Każdy z tych rodzajów charakteryzuje się innym kolorem opakowania, według tego możemy określić jaki to rodzaj, ponieważ płaty nori są bardzo podobne i w większośći przypadków tylko profesjonalny sushi master, potrafi je odróżnić po wyglądzie.

W takim razie czym różnią się wodorosty, dlaczego mają różne kolory oraz ceny?

Orientalny Sklep
Logicznie myśląc oraz posiłkując się informacją o cenie możemy wyciągnąć wniosek, że red i green będą najgorsze, a gold oraz platinum najlepsze. Nie jest to do końca prawda. Owszem gold oraz platinum są najdroższe, ale czy na pewno dla początkującego amatora sushi najlepsze? Naszym zdaniem nie.

Z doświadczeń oraz opinii klientów wiemy, że dla początkujących najlepsze są red oraz green, ponieważ są najbardziej elastyczne i nie są tak kruche i łamliwe.

W restauracjach najczęściej używa się gold oraz platinum, sushi masterzy mają już tak duże doświadczenie, że rewelacyjnie radzą sobie z bardziej kruchymi wodorostami, które w smaku są odrobinę lepsze i nie są tak gumowe.

Osobiście polecamy na początek green lub red i z czasem im lepiej bedzie wychodziło zwijanie sushi, przechodzić na wyższe "poziomy" przez silver, gold, aż do platinum.

Różne odmiany wodorostów można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Różne odmiany wodorostów nori do sushi.
Od lewej gold - platinum - red, poniżej od lewej green - silver.

Odmiany Wodorostów Nori Do Sushi

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;