Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Olej Kokosowy Zastosowanie

Olej kokokosowy zastosowanie, czyli wszystko do czego można użyć oleju z kokosa. Kokos to sekret zdrowia i młodości. Nie ma pewności skąd dokładnie pochodzi palma kokosowa, przypuszcza się jedynie że pochodzi z Polinezji lub południowo-wschodniej Azji. Orzech kokosowy nie traci nawet po wielu tysiącach kilometrów, zdolności do kiełkowania, dlatego rozprzestrzenił się w wielu tropikalnych rejonach.

Nazwa Kokos wywodzi się z języka hiszpańskiego coco - oznacza duch, widmo. Spowodowane jest to prawdopodobnie trzema wgłębieniami w orzechu.

Kokos pochodzi z rodziny palm. Wysokość jaką osiąga to maksymalnie 30 metrów, a liście mają długość maksymalnie 6 m. Kwiatostan w największej części składa się z kwiatów męskich i niewielkiej ilości kwiatów żeńskich. Owoce dojrzewają przez 12-15 miesięcy. Ze strony botanicznej, kokos jest pestkowcem. Orzech kokosowy jest kształtu okrągłego lub jajowatego, i ważyć może do 8 kg.

W sanskrycie drzewo palmy kokosowej, oznacza w języku polskim ''drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia''. W innych językach np. malajskim oznacza ''drzewo tysiąca zastosowań''. Mieszkańcy wysp Pacyfiku mówią o owocu palmy kokosowej jako - „lekarstwo na wszelkie choroby”.

Orzech kokosowy to jeden z najważniejszych darów palmy kokosowej. Owoc im młodszy, tym większe są jego zalety. Z kokosa otrzymuje się miąższ, nazywany ''bielmem'', sok nazywany ''mleczkiem kokosowym'' a także olej kokosowy. Miąższ kokosowy jest biały i gruby. W momencie gdy miąższ zostanie wysuszony, otrzymuje się tzw. ''koprę'', w skład wchodzi 70% tłuszczu, 15% cukru i 7% białka. Głównym składnikiem miąższu są nasycone kwasy tłuszczowe. Są to tłuszcze o średniej długości łańcucha atomów węgla, przez co są łatwo trawione i przyswajane.

Sok jest we wnętrzu owocu. Woda nim dotrze do owocu, podczas transportowania przez glebę, pień palmy aż do owocu jest wielokrotnie filtrowana. Powoduje to że sok kokosowy jest wyjątkowo aseptyczny, aż do momentu otwarcia orzecha. Niebagatelnym faktem jest, że sok z wnętrza młodego kokosa ma prawie taki sam skład jak osocze ludzkiej krwi. Woda kokosowa łatwo przyswaja się przez układ krwionośny człowieka. Do dziś w niektórych krajach stosuje się tą metodę. Sok kokosowy jest bogatym źródłem elektrolitów, większym niż sztucznie wzbogacane napoje izotoniczne.

Olej kokosowy
stosuje się w kuchni, jako środek do smażenia, pieczenia, gotowania. Ze względu na swoją konsystencje, nadaje się do smarowania pieczywa, idealnie zastępuje masło w pieczeniu. Olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia; 240 stop. C. Nie pali się, nie jełczeje. Jest stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach, dodatkowo jest o wiele zdrowszy od innych olejów. Nadaje potrawą bogaty smak i aromat. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (90%), z tego około 44% kwasu laurynowego.
Olej kokosowy określany też jako masło kokosowe lub tłuszcz kokosowy. Otrzymywany jest przez tłoczenie i rozgrzanie kopry. Najczęściej dostępny jest jako rafinowany, prawie bezzapachowy. W płynnej postaci jest lekko żółty, poniżej 25 stop. C. ma postać stałą, przypomina wtedy biały tłuszcz (masło kokosowe). Rzadko dostępny jest w formie tłoczonej na zimno i kokosowym zapachem.

Olej kokosowy
stanowi źródło leczniczych właściwości. Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Ludzki organizm przetwarza niektóre kwasy tłuszczowe w odmienny sposób.

Wartościowe w oleju kokosowym są średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, ponieważ nie wywierają złego wpływu na cholesterol. Znane kwasy są z właściwości obniżających choroby serca. Organy takie jak wątroba i pęcherzyk żółciowy nie potrzebują trawić i emulgować średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Przyczynia się do oszczędności energii podczas trawienia oraz lepszym krążeniem krwi.

Orientalny Sklep
Kwas laurynowy obecny jest w oleju kokosowym. Kwas ten przekształca się w organizmie człowieka w monolauryn. Substancja ta ma cechy antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne.

Pokonuje bez większego trudu m.in. wirusy grypy, wirusy zapalenia wątroby typu C, a nawet hamuje wirusa HIV, dzięki czemu pogłębiane są badania w zwalczaniu wirusa. Kwas laurynowy jest nietoksyczny dzięki temu stanowi doskonałą alternatywę dla leków stosowanych w chorobach wirusowych i bakteryjnych.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym przyczyniają się do przyśpieszania metabolizmu, dlatego są łatwiej trawione i przetwarzane w energię. Dlatego zamiana długołańcuchowych kwasów tłuszczowych na średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe skutkuje ubytkiem masy tłuszczowej w organizmie.

Właściwości oleju kokosowego są nieodzowne w kosmetyce. Posiada właściwości nawilżające, i może być używany na skórę całego ciała. Może być maseczką lub odżywką na włosy. Olej kokosowy ułatwia gojenie się ran na skórze, spowalnia starzenie i ogranicza powstawanie zmarszczek. Nawilża i wygładza nierówności na skórze. Olej ten chroni włosy przed utratą cennych protein. Stosując na skórze głowy wzmacnia cebulki włosów, redukując w ten sposób wypadanie, redukuje łupież.

Aktualnie coraz częściej są dostępne produkty z orzecha kokosowego. Rośnie rzesza konsumentów, przekonana o walorach zdrowotnych, doświadczając przy tym pozytywnych właściwości dosłownie na własnej skórze.

Olej kokosowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Olej Kokosowy Zastosowanie

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;