Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Olej Kukurydziany Zastosowanie i Właściwości

Olej Kukurydziany Zastosowanie i Właściwości

Kukurydza.
Znamy ją wszyscy, kupujemy ją surową lub przetworzoną. Surowa kukurydza ma postać długich kolb z żółto-pomarańczowymi, bardzo ciasno ułożonymi i wyjątkowo twardymi ziarnami. Kolby takie gotuje się w całości, następnie lekko soli i wyjada z nich ziarna. Kukurydza przetworzona, to miękkie i słodkie ziarna zamknięte w puszkach. Po otwarciu wylewamy zalewę i produkt nadaje się do spożycia. Słodką i żółtą kukurydzę dodajemy do sałatek z warzyw, tuńczyka i wielu innych. Wzbogacamy nią też smak dań z makaronu, mięsa, warzyw i ryżu. Mało kto jednak wie, że kukurydza zalicza się do roślin oleistych, to znaczy takich, z których pozyskuje się olej.

Olej kukurydziany.
Aby pozyskać taki olej, trzeba poddać tłoczeniu zarodki nasion kukurydzy. Tłoczenie odbywa się na zimno, dzięki czemu olej nie traci swojej naturalnej struktury i zachowuje wszystkie cenne składniki. Właściwości fizyczne olej kukurydzianego, to przede wszystkim gęstość i intensywnie pomarańczowa lub złoto-żółta barwa. Od dawna znane są też zdrowotne właściwości oleju kukurydzianego. Właściwości te dają mu przede wszystkim obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe.

Orientalny Sklep
Skład oleju kukurydzianego.
W oleju tym znajduje się kwas linolowy, kwas olejowy, witamina E i kwas palmitynowy. Szczególną cechą oleju z kukurydzy jest ogromna ilość kwasów omega 6 przy niewielkiej ilości kwasów omega 3. To właśnie sprawia, że kwas ten bardzo łatwo i szybko ulega utlenieniu. Z tego względu, w sprzedaży znajdziemy głównie rafinowany olej tego typu. Chodzi o to, by jak najdłużej nadawał się do spożycia.

Zastosowanie oleju z kukurydzy.
Jego zastosowanie jest dość szerokie. Ze względu na niską temperaturę dymienia – 90 stopni Celsjusza, olej ten nie bardzo nadaje się do pieczenia, smażenia czy duszenia potraw. Można go natomiast stosować do sałatek, majonezu, zimnych sosów i surówek. Stanowi niezwykle cenny dodatek do tego typu potraw.

Olej kukurydziany dla urody.
Właściwości oleju kukurydzianego sprawiają, że stosuje się go w kosmetyce. Olej ten odżywia skórę i łagodzi wszelkie podrażnienia. Kosmetolodzy cenią ten olej zwłaszcza ze względu na obecne w nim fitosterole. Dzięki witaminie E, olej z kukurydzy odmładza, ujędrnia i uelastycznia skórę. Można wcierać go we włosy i smarować nim paznokcie. Włosy stają się mocniejsze i bardziej podatne na układanie, a paznokcie zyskują sprężystość, gładkość i blask.

Olej z kukurydzy a zdrowie
. Równie powszechne jest zastosowanie medyczne oleju kukurydzianego ponieważ, aktywne substancje składowe oleju, powodują, że stosuje się go pomocniczo w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Dzięki witaminie E, olej z kukurydzy pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Stosuje się go także jako naturalny środek przeciwdziałający chorobom nowotworowym i miażdżycy. Dodawany do surówek i sałatek, dba o nasze mięśnie i naczynia krwionośne.

Jak przechowywać olej z kukurydzy?
Olej taki musi być przechowywany w zamkniętej butelce z ciemnego szkła. Dzięki temu, światło nie pozbawia go najcenniejszych składników.


Olej Kukurydziany Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
0 #1 kasia 2014-08-26 20:11
U mnei kukurydziany z Oleofarm zajmuje czołowe miejsce, bo hamuje proces starzenie się skóry a niestety u mnie go widać, bo lata już nie te
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl