Gościmy

Odwiedza nas 28 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
16
Artykułów:
744
Odsłon artykułów:
1947281

Artykuły

Olej Ryżowy Zastosowanie i Właściwości

 

Olej ryżowy zastosowanie i właściwości, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o oleju ryżowy.  

 

Olej powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Posiada żółty kolor oraz przyjemny delikatny orzechowy smak oraz zapach. Pochodzi z krajów azjatyckich takich jak Tajlandia, Chiny oraz Japonia.

 
Właściwości oleju ryżowego.

Dzięki swym cennym właściwościom zyskał zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. W jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe nasycone Omega 3 oraz 6, które obniżają zły cholesterol i poprawiają stan układu sercowo-naczyniowego. Oprócz kwasów tłuszczowych posiada również wiele innych wartości odżywczych witamin oraz minerałów. Zawiera duże ilości witaminy E, antyoksydantów, enzymów, fitosteroli, fosfolipidów. Bardzo doceniany w kosmetyce skóry ponieważ działa regenerująco, zwalnia procesy starzenia się skóry oraz przyśpiesza powstawanie nowych komórek.

W kuchni doceniany za wysoką temperaturę dymienia, przez co potrawy szybciej dochodzą i nie tracą wartości odżywczych. Sałatkom dodaje lekko orzechowego smaku.

 
Zastosowanie oleju ryżowego.


Olej ryżowy w kuchni:

Olej ryżowy swoje zastosowanie znalazł głównie w kuchni, a konkretnie w kuchni azjatyckiej. Używany przede wszystkim do smażenia ze względu na swoją dużą temperaturę dymienia, która wynosi, aż 254 °C. Dzięki temu podczas smażenia, potrawy dochodzą szybciej i tracą mniej wartości odżywczych. Kolejną zaletą dlaczego używany jest do smażenia to, niska wchłanialność przez potrawy, które zachowują swój oryginalny smak. Używany również na zimno do sałatek, do różnego rodzaju sosów, dresingów oraz surówek.

 
Olej ryżowy w kosmetyce:
 
Dzięki zawartości cennych tłuszczów oraz innych wartościowych składników olej ryżowy zyskał zastosowanie w kosmetyce. Używany jako składnik wielu balsamów, kremów, maseczek, mydeł oraz mleczek do pielęgnacji ciała. Wykorzystywany również w gabinetach kosmetycznych oraz masażu.

 

Kolejnym zastosowaniem w kosmetyce oleju ryżowego jest ochrona skóry. Wspaniale nawilża i chroni skórę przed promieniami słonecznymi. Wspomaga regenerację komórek i opóźnia procesy starzenia. Nie uczula, bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustych śladów na skórze. Polecany dla osób z cerą suchą oraz często podrażnioną.

 

Olej Ryżowy

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.