Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Olej Rzepakowy Zastosowanie i Właściwości

Olej Rzepakowy Zastosowanie i Właściwości

Olej z rzepaku
to jeden z najczęściej używanych dodatków w naszej kuchni. Jedni kupują go z przyzwyczajenia, inni – bo jest niedrogi. Jeszcze inni używają go świadomie, wiedząc co zawiera i dlaczego można spożywać go na surowo lub poddawać obróbce termicznej. Jego właściwości są bardzo cenne i praktyczne. Zacznijmy od tego, że w oleju tym występują nienasycone kwasy tłuszczowe. Mało tego, że występują, to jeszcze proporcja kwasów omega 3 i omega 6 jest wyjątkowo korzystna dla naszego zdrowia. Nie można pominąć faktu, że olej z rzepaku ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu bez obaw można na nim piec, smażyć i dusić różne potrawy. Nie bez znaczenia jest fakt, że roślina, z której pozyskuje się olej – rzepak – rośnie tuż obok nas. Ma to bowiem wpływ na przyswajalność substancji zawartych w oleju. Przyswajalność ta jest lepsza w przypadku oleju rzepakowego niż w przypadku oliwy z oliwek, które nie rosną w naszej strefie klimatycznej.

Zastosowanie oleju rzepakowego , to przede wszystkim codzienne przygotowywanie różnych potraw. Olej z rzepaku dodawany jest do sałatek, surówek, majonezu. Jest to olej na którym pieczemy, smażymy i dusimy oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Można go stosować podczas diety odchudzającej. Poleca się go także kobietom w ciąży. Właściwości oleju rzepakowego sprawiają, że można stosować go w karmieniu półrocznych niemowląt.

Orientalny Sklep
Skład oleju rzepakowego
, to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, organizm nie może wytwarzać ich samodzielnie. Najnowsze badania Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że kwasy te chronią nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami złośliwymi i cukrzycą. Na drugim miejscu są tu kwasy z grupy omega 6. W oleju z rzepaku jest najmniej niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Za to jest w nim kwas oleinowy, który reguluje poziom złego cholesterolu we krwi. To samo działanie wykazują obecne w tym oleju sterole roślinne. Olej ten w porównaniu z innymi jest niskokaloryczny, dlatego można używać go zarówno na co dzień, jak i w trakcie diet odchudzających.

Olej rzepakowy dla skóry. Składniki oleju z rzepaku powodują, że znajdziemy go w licznych preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Olej ten stanowi bazę wielu kremów, mleczek, balsamów i olejków. Witaminy zawarte w oleju nawilżają i odżywiają skórę. Najwięcej jest tu witaminy E, która pomaga utrzymać młody i piękny wygląd skóry, poprawia jej stan i kondycję, eliminuje zmarszczki i przebarwienia.

Czy wiecie, że… że olej rzepakowy ma więcej kwasów omega 3 niż oliwa z oliwek? Obecnie olej ten produkowany jest z podwójnie ulepszonego rzepaku, dzięki czemu wyeliminowano w nim składniki niekorzystne dla zdrowia.

Olej Rzepakowy Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl