Artykuły

Olej Sezamowy Zastosowanie i Właściwości

 

Olej sezamowy zastosowanie i właściwości, czyli to co powinieneś wiedzieć na jego temat. Olej sezamowy to jeden z lepszych olei roślinnych. Otrzymywany poprzez proces tłoczenia na zimno nasion sezamu. Posiada ciemno-żółty lub brązowy kolor, bardzo ciekawy lekko orzechowy smak oraz sezamowy zapach.


Olej Sezamowy Zastosowanie

Stosowany jako jeden z lepszych olei roślinnych w przemyśle spożywczym, bardzo często dodawany do potraw kuchni orientalnej, głównie chińskiej. Dodawany do potraw smażonych, gotowanych oraz sałatek. Potrawą nadaje rewelacyjnego sezamowego zapachu oraz orzechowego smaku. Nie można używać oleju sezamowego do smażenia! Służy do doprawiania potraw, a nie do smażenia.
W kosmetyce używany jako olejek masażu, ciała oraz kąpieli. Jest to składnik wielu kremów do różnego rodzaju skóry, głównie suchej i wrażliwej. Olej sezamowy można również dostrzec w składzie olejków przeciwsłonecznych, posiada naturalny współczynnik ochronny. Stosowany w preparatach do pielęgnacji włosów i suchej skóry głowy. Tak szerokie zastosowanie ma ponieważ posiada właściwości oczyszczające, rozgrzewające oraz reguluje pracę gruczołów łojowych.
Nie powinien być używany przy zapaleniach skóry!
Podsumowując olej sezamowy ma zastosowanie:

- w przemyśle spożywczym
- w przemyśle kosmetycznym, różnego rodzaju wyroby, kremy, olejki itd.
- w salonach kosmetycznych
- w salonach masażu

Orientalny Sklep


Olej Sezamowy Właściwości

Stosowany w jako składnik potraw obniża ciśnienie krwi, posiada zdrowe tłuszcze nienasycone.
Ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, nawilżające, rozgrzewające, oczyszczające tonizujące, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, reguluje pracę gruczołów łojowych przeciwdziała szkodliwemu promieniowaniu UV.
Podsumowując ma następujące właściwości:

- poprawia ukrwienie skóry
- reguluje pracę gruczołów łojowych
- leczy skórę głowy
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- odżywia suchą skórę

 

Olej Sezamowy Zastosowanie i Właściwości

 

Komentarze   

 
0 #6 Noreen 2014-10-02 12:45
heү there annd thank you for your informаtion – I have definitely picked upp anything new from right here.

I dіd however expeгtise a few techniсal issսes using this website, as
I expeгienced to reload tҺe website a lot of times previous to I could get it to load correctly.
I had bеen wondering іf your web hosting is OK? Not that I'm complaining, but slսggish lоazding instances times will often affect your placement in google and
could damage your quality score if adѕ and marketing with Adwords.
Well I'm aԀding tҺiѕ ɌSЅ to my email and can loօk out for much more
of your respective exciting content. Make sսre үou update this again very
soon.

my wеb page: Grosir Aksesoris HƤ Murah: http://aksesorishp-indonesia.com
 
 
+1 #5 Matek233 2014-04-02 09:31
Już odpowiadam bo widzę, że zaszła mała niejasność. Olej sezamowy używamy jako dodatek do potraw smażonych, NIE SMAŻYMY NA TYM OLEJU. Dodajemy go jedynie do potraw przygotowywanyc h np. w woku.
Pozdrawiam!
 
 
+1 #4 Melanie 2014-02-22 09:17
Najlepszy do smażenia jest olej ryżowy bo ma wysoki stopień dymienia.Na frytki,faworki, sajgonki,pączki jest doskonały.
 
 
+1 #3 inka 2014-02-20 10:51
Olej sezamowy spożywa się na zimno nie używa się do smażenia bo traci swe właściwości
 
 
0 #2 maria 2014-01-28 14:15
pewna chemiczka ostrzegła mnie,że podczas smażenia olej sezamowy wytwarza związki rakowe, czy to prawda?
 
 
+6 #1 roma 2013-12-10 17:59
olej sezamowy dawkowany do nosa łagodzi i usuwa skutecznie zaległą flegmę z gardła
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.