Gościmy

Odwiedza nas 87 gości oraz 0 użytkowników.

Statystyki

Użytkowników:
13
Artykułów:
742
Odsłon artykułów:
1939684

Artykuły

Olej Sezamowy Zastosowanie i Właściwości

 

Olej sezamowy zastosowanie i właściwości, czyli to co powinieneś wiedzieć na jego temat. Olej sezamowy to jeden z lepszych olei roślinnych. Otrzymywany poprzez proces tłoczenia na zimno nasion sezamu. Posiada ciemno-żółty lub brązowy kolor, bardzo ciekawy lekko orzechowy smak oraz sezamowy zapach.


Olej Sezamowy Zastosowanie

Stosowany jako jeden z lepszych olei roślinnych w przemyśle spożywczym, bardzo często dodawany do potraw kuchni orientalnej, głównie chińskiej. Dodawany do potraw smażonych, gotowanych oraz sałatek. Potrawą nadaje rewelacyjnego sezamowego zapachu oraz orzechowego smaku.
W kosmetyce używany jako olejek masażu, ciała oraz kąpieli. Jest to składnik wielu kremów do różnego rodzaju skóry, głównie suchej i wrażliwej. Olej sezamowy można również dostrzec w składzie olejków przeciwsłonecznych, posiada naturalny współczynnik ochronny. Stosowany w preparatach do pielęgnacji włosów i suchej skóry głowy. Tak szerokie zastosowanie ma ponieważ posiada właściwości oczyszczające, rozgrzewające oraz reguluje pracę gruczołów łojowych.
Nie powinien być używany przy zapaleniach skóry!
Podsumowując olej sezamowy ma zastosowanie:

- w przemyśle spożywczym
- w przemyśle kosmetycznym, różnego rodzaju wyroby, kremy, olejki itd.
- w salonach kosmetycznych
- w salonach masażu


Olej Sezamowy Właściwości

Stosowany w jako składnik potraw obniża ciśnienie krwi, posiada zdrowe tłuszcze nienasycone.
Ma właściwości regenerujące, przeciwzapalne, nawilżające, rozgrzewające, oczyszczające tonizujące, zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, reguluje pracę gruczołów łojowych przeciwdziała szkodliwemu promieniowaniu UV.
Podsumowując ma następujące właściwości:

- poprawia ukrwienie skóry
- reguluje pracę gruczołów łojowych
- leczy skórę głowy
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- odżywia suchą skórę

 

Olej Sezamowy Zastosowanie i Właściwości

 

Komentarze   

 
0 #5 Matek233 2014-04-02 09:31
Już odpowiadam bo widzę, że zaszła mała niejasność. Olej sezamowy używamy jako dodatek do potraw smażonych, NIE SMAŻYMY NA TYM OLEJU. Dodajemy go jedynie do potraw przygotowywanyc h np. w woku.
Pozdrawiam!
 
 
+1 #4 Melanie 2014-02-22 09:17
Najlepszy do smażenia jest olej ryżowy bo ma wysoki stopień dymienia.Na frytki,faworki, sajgonki,pączki jest doskonały.
 
 
+1 #3 inka 2014-02-20 10:51
Olej sezamowy spożywa się na zimno nie używa się do smażenia bo traci swe właściwości
 
 
-2 #2 maria 2014-01-28 14:15
pewna chemiczka ostrzegła mnie,że podczas smażenia olej sezamowy wytwarza związki rakowe, czy to prawda?
 
 
+4 #1 roma 2013-12-10 17:59
olej sezamowy dawkowany do nosa łagodzi i usuwa skutecznie zaległą flegmę z gardła
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.