Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Olej z Pestek Dyni Zastosowanie i Właściwości

Olej z Pestek Dyni Zastosowanie i Właściwości

Rodzina dyniowatych.
Większość zna jeden gatunek dyni – ogromne, pomarańczowe lub żółte warzywo. Tymczasem warzywo to reprezentuje rodzinę dyniowatych, która obejmuje siedemset gatunków. Wiele z nich, to ozdobne rośliny o wielkich liściach i dużych dekoracyjnych kulach, które nie nadają się do spożycia. Większość dyń, jak najbardziej nadaje się do jedzenia i jest bardzo smaczna. We wnętrzu tych wielkich warzyw znajduje się duża ilość pestek. Pestki te sprzedaje się w łuskach i obrane. Często też produkuje się z nich olej.

Olej z pestek dyni. Pestki dyni poddaje się procesowi tłoczenia na zimno, w wyniku czego powstaje olej. Właściwości oleju z pestek dyni są następujące: kolor zielono-brązowy, smak i zapach kojarzący się z orzechami. Zawartość – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Olej ten łatwo trawi nasz żołądek, ponieważ jest w nim dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Orientalny Sklep
Olej z pestek dyni dla urody.
Zastosowanie tego oleju, to między innymi preparaty dla urody. Dodaje się go do mleczek, balsamów, olejków i kremów przeznaczonych do pielęgnacji cery suchej, szorstkiej i pękającej. Zawarte w oleju substancje aktywne, nawilżają, koją i odżywiają suchą skórę. Dzięki nim, staje się ona miękka, gładka, jędrna i sprężysta. Olej z pestek dyni wspomaga eliminację rozstępów. Zawarty w nim potas oczyszcza i rozjaśnia skórę.

Olej z pestek dyni, jako naturalny lek. Właściwości oleju z pestek dyni, wykorzystuje także medycyna naturalna. Olej ten wspomaga leczenie miażdżycy. Podaje się go także osobom cierpiącym na przerost gruczołu krokowego. Zawarte w nim substancje aktywne wspomagają leczenie schorzeń pęcherza i całego układu moczowego. Wykorzystuje się go również w leczeniu zaburzeń hormonalnych i metabolicznych. Olej dyniowy wspomaga też leczenie depresji i korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Olej z pestek dyni w kuchni. Zarówno pestki dyni, jak i pozyskiwany z nich olej, znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Pestki dodaje się do pieczywa, sałatek i dań z makaronu. Olej stanowi świetną przyprawę do zup, sałatek i sosów.

Olej z pestek dyni w diecie dziecięcej. Dzieci wyjątkowo często miewają krótkotrwałe acz uciążliwe dolegliwości pokarmowe. Olej z pestek dyni doskonale je eliminuje. Chodzi tu przede wszystkim o dolegliwości wywoływane przez pasożyty obecne w układzie pokarmowym. Olej ten podaje się też dzieciom, które odmawiają jedzenia, ponieważ szybko i naturalnie wzmaga apetyt.

Jak dawkować olej z pestek dyni? Jego dawkowanie uzależnione jest od wieku. Dzieci do lat dziewięciu, nie powinny spożywać go więcej niż jedną łyżeczkę na dzień. Działanie oleju z pestek dyni, to także zapobieganie i wspomaganie leczenia infekcji gardła i nosa. W tych pierwszych można smarować nim gardło, a w drugim zakrapiać do nosa. Jeśli dziecko odmawia spożywania samego oleju, można doprawiać nim surówki i sałatki.

Olej z pestek dyni w diecie dorosłych. Oleju tego nie powinno się podgrzewać. Nie powinno się, ponieważ wysoka temperatura sprzyja obniżaniu zawartości kwasów omega 3 i omega 6. Olej ten można stosować osłonowo i wtedy spożywa się trzy łyżeczki na dzień.

Przechowywanie oleju z pestek dyni. Działanie oleju z pestek dyni  jest właściwe tylko wtedy, gdy produkt ten przechowujemy w odpowiednich warunkach. Właściwe warunki to ciemne i szczelnie zamknięte butelki oraz temperatura nie wyższa niż pięć stopni Celsjusza. Tak przechowywany produkt zachowuje swoje cenne właściwości mniej więcej przez trzy miesiące. Przy kupnie trzeba zwracać uwagę na datę ważności. Olej z pestek dyni jak wszystkie produkty naturalne, nie ma zbyt długiego terminu przydatności do spożycia.

Czy wiesz że… aby uzyskać jeden litr oleju trzeba zużyć trzydzieści dużych dyń? Austriacy polewają olejem dyniowym desery lodowe i serniki? Olej ten pozytywnie działa na słuch i wzrok? A wiesz jak rozpoznać olej z pestek dyni wysokiej jakości? Taki olej ma zielonkawą barwę, a po skosztowaniu nie drażni języka gorzkim smakiem. Ze względu na to, że nie spożywa się ich na surowo – zaliczane są do warzyw, a więc bulw wymagających warzenia.

Olej z Pestek Dyni Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl