Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Oliwa z Oliwek Zastosowanie i Właściwości

Oliwa z Oliwek Zastosowanie i Właściwości

Oliwki.
Oliwki, to owoce drzewa oliwnego. Zanim dojrzeją, są zielone, a dojrzałe mają kolor czarny. Są nieduże, okrągłe i mają w środku twardą pestkę. Oliwa z oliwek od wieków znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości.

Oliwa z oliwek. Oliwę tę tłoczy się z oliwek, które są nie w pełni dojrzałe i mają barwę zielono-czarną. Zbiera się ręcznie, co wpływa oczywiście na cenę produktu. Zaraz po zebraniu, owoce oliwne segreguje się i myje, a następnie miażdży się, kruszy lub mieli. Oliwną masę ugniata się przy pomocy specjalnych pras. Z powstałego w ten sposób soku, trzeba teraz usunąć wodę i zanieczyszczenia. Do uzyskania około sześćdziesięciu litrów oliwy, potrzeba pół tony oliwek. Cały proces kończy się wypełnieniem oliwą ciemnych szklanych butelek.

Właściwości oliwy z oliwek uzależnione są od czasu zbioru owoców i przebiegu procesu pozyskiwania produktu. Najlepsze właściwości wykazuje extra virgin olive. Produkt ten jest wytwarzany ze średnio dojrzałych owoców zbieranych ręcznie. Oliwę wytwarza się w ciągu 24 godzin po zbiorze. Average virgin olive – wszystko przebiega podobnie, lecz zbierane owoce są bardziej dojrzałe. Strong virgin olive – ten produkt cechuje wyrazisty smak i zapach. Jej wartości odżywcze są najmniejsze w przypadku produktów rafinowanych na gorąco, oraz tych, które poddano czyszczeniu przy użyciu substancji chemicznych.

Zastosowanie oliwy z oliwek, to przede wszystkim kuchnia. Ze względu na niską temperaturę dymienia, produktu tego nie poleca się do gotowania, smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, oliwę extra virgin poleca się jako dodatek do sałatek, sosów i surówek.

Orientalny Sklep
Oliwa z oliwek dla zdrowia
, to szeroko omawiane i opisywane zagadnienie. Naukowcy od lat zajmują się tym, jak produkt ten działa na organizm ludzki. A działa wielorako i bardzo pozytywnie. Po pierwsze, oliwa tłoczona z oliwek obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi ten dobry, potrzebny do właściwego funkcjonowania. Po drugie, substancje aktywne obecne w tym produkcie zapobiegają nowotworom. Po trzecie, produkt ten obniża ciśnienie krwi. Skąd o tym wiadomo? Między innymi stąd, że mieszkańcy Krety, dla których dieta z oliwy z oliwek, to codzienność, wyjątkowo rzadko chorują na serce i choroby układu krążenia. W oliwie z oliwek występuje też kwas oleinowy, który zapobiega astmie i alergicznemu zapaleniu błony śluzowej nosa. Stosuje się ją również pomocniczo w wielu schorzeniach. Należą do nich nieżyt i owrzodzenie żołądka, kamica żółciowa, stwardnienie tętnic i obstrukcje.

Oliwa z oliwek dla urody. Oliwa to także świetny i niezastąpiony specyfik dla skóry. Zawarte w niej substancje wzmacniają komórki i spowalniają efekty starzenia się. Kosmetyki i domowe maseczki z oliwą z oliwek nawilżają, odżywiają, wzmacniają i odmładzają skórę.

Zmieniamy smak oliwy z oliwek. Smak i aromat tej oliwy można dowolnie zmieniać. W tym celu, do butelki z oliwą dodajemy ulubione przyprawy lub zioła. Zamykamy szczelnie, umieszczamy w ciemnym miejscu i czekamy kilka tygodni. Po otwarciu butelki odcedzamy dodane składniki i w ten sposób uzyskujemy czysty produkt o ulubionym zapachu i smaku.

Oliwę z oliwek można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Oliwa z Oliwek Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl