Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Opalanie Woka

Opalanie Woka

Nowo kupiony wok ze stali węglowej, zazwyczaj jest srebrny oraz pokryty warstwą oleju. W taki sposób zakupiony wok należy opalić w celu zakonserwowania powłoki, która zarazem ochroni przed przywieraniem smażonych składników. Aby dobrze opalić wok przygotowujemy naczynie z olejem, ręczniki papierowe, kuchenkę gazową lub palnik do woka oraz rękawice materiałowe do pieczenia, aby uniknąć poparzenia.

Orientalny Sklep
Opalanie patelni wok ze stali węglowej:

1. Myjemy patelnię wok gorącą wodą, płynem oraz szczotką bambusową, bądź druciakiem. Następnie suszymy umyte naczynie.

2. Ustawiamy naszą kuchenkę na maksymalny ogień, po czym dajemy na ogień patelnię wok. Czekamy, aż dno naszego naczynia nabierze czarnego koloru, po czym smarujemy ją olejem przy użyciu ręczników papierowych.

3. Chwytamy patelnię wok i w taki sam sposób opalamy kolejno jej ściany, co jakiś czas smarując opaloną część olejem.

4. W razie jakiś niedoskonałości na powłoce patelni wok, czynność tą możemy powtórzyć.

5. Opalony w ten sposób wok pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przecieramy go z nadmiaru oleju ręcznikami papierowymi.

6. Podczas opalania patelni wok najlepiej otworzyć okno, lub załączyć okap kuchenny, ponieważ wytwarza się w trakcie tej czynności dużo dymu.

Konserwacja patelni wok w trakcie jej użytkowania:

1. Po każdym użyciu patelni wok należy zakonserwować węglową powłokę. W tym celu po przygotowaniu posiłku, myjemy wok gorącą wodą, szczotką bambusową lub druciakiem ( nie używamy płynu do mycia, ponieważ środki chemiczne niszczą powłokę węglową i przyczyniają się do rdzewienia woka).

2. Osuszamy naczynie (możemy postawić je na chwilę na ogień) i nacieramy olejem. Po wystygnięciu przecieramy patelnię wok ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

Warto wiedzieć:

Wok nawet zardzewiały nie jest zniszczony, ponieważ zawsze możemy zetrzeć druciakiem, bądź papierem ściernym pordzewiałą powłokę, a następnie powtórzyć czynność wypalania.

Patelnie wok można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.


Film Instruktażowy:

Opalony Wok
Opalony Wok

Komentarze   

 
0 #4 Mateuszzz 2017-02-15 13:28
Płyn tylko za pierwszym razem, gdy woka czyscimy przed wypaleniem.
 
 
+1 #3 Mateusz W. 2017-01-25 16:33
W instrukcji dostarczanej z wokiem jest info by przed pierwszym opaleniem umyć gorącą wodą i PŁYNEM. Później pojawia się info by płynu kategorycznie nie używać. Pomyłka czy za pierwszym razem należy płynu użyć?
 
 
-2 #2 Maciek 2015-10-06 15:27
Pytanie . W jakim celu opala się WOKA ?? .

Czy to ma jakieś znaczenie ??
 
 
0 #1 Robert 2014-06-16 12:23
Super. Dzieki za pomoc
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;